.

Безразличието се превръща в спасение, облекчение, защита и преминаване към друго ниво на възприемане на взаимоотношенията.

Понякога си струва да се отдръпнете… И да потърсите други решения.

Уотълс е написал преди 100 години:

„Безполезно е да се лови сьомга в езеро, ако там няма сьомга. Дори и да имате отлична екипировка и умения, пак няма да хванете нищо.“

И засяването на семена в безплодни земи не си струва – съществуват и плодородни почви.

И да се опитваме да изградим отношения с хора, които не се нуждаят от нас, също не си струва.

Понякога човек разбира това, но вече е положил толкова много усилия, инвестирал е толкова много време, направил е всичко по силите си, до степен сякаш се е слял със ситуацията.

И затова се страхува да си тръгне – готов е да опитва отново и отново, само и само да не се провали окончателно.

Често се случва този, който с цялото си сърце се е стремял към определени отношения, който се е опитвал да спаси връзката до последно, който е защитавал любовта по всякакъв възможен начин, да се потопи в пълно безразличие. Замръзва, вледенява се, изключва напълно чувствата си към другия.

Безразличието не е същото като апатия. Апатията е липса на интерес или загриженост.

Безразличието, от друга страна, е умишлено откъсване от нещо.

Когато сте безразлични към партньора си, не позволявате на думите или действията му да ви повлияят. Не му давате властта да контролират емоции ви.

Когато сте безразлични към партньора си, вече не сте оставени на милостта му.

Ако докарате човек до безразличие, трудно ще го измъкнете от него…

Какво може да доведе до безразличие във всяка една интимна връзка?

Липса на комуникация: Когато партньорите не общуват ефективно, те не могат да споделят нуждите и желанията си един с друг. Това може да доведе до чувство на негодувание и фрустрация, което в крайна сметка може да доведе до безразличие.

Неизпълнени очаквания: Ако партньорите имат различни очаквания за връзката, се стига до разочарование и конфликт. Това може също да доведе до чувство на безразличие, тъй като партньорите може да се чувстват така, сякаш не получават това, което им е нужно от връзката.

Загуба на доверие: Когато доверието е нарушено в една връзка, може да бъде много трудно да се възстанови. Това може да доведе до чувство на несигурност и тревожност, което може да затрудни партньорите да се свържат помежду си на емоционално ниво.

Пасивно-агресивно поведение: Пасивно-агресивното поведение е начин за комуникация косвено, често чрез отрицателни действия или мълчание. Това може да бъде много изнервящо за партньорите, тъй като става трудно да се разбере какво мисли или чувства другият човек. Това може да доведе до чувство на гняв, негодувание и накрая – безразличие.

Неразрешен конфликт: Когато даден конфликт не бъде разрешен в една връзка, той може да се задълбочи и да доведе до чувство на гняв и горчивина. Това може да затрудни партньорите да се чувстват близки един до друг и в крайна сметка може да доведе до безразличие.

Ето някои съвети как да се защитите от токсичен партньор чрез безразличие:

Поставете граници.

Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да поставите граници с партньора си. Това означава да им дадете да знаят какво ще и какво няма да толерирате. Например, можете да им кажете, че няма да толерирате псувни, викове или физическо насилие.

Не се включвайте.

Когато партньорът ви се опита да започне спор или битка, не се включвайте. Просто си тръгнете или сменете темата. Не е нужно да оправдавате действията си или да им обяснявате себе си.

Не приемайте думите лично.

Когато партньорът ви започне да ви залива с негативни думи, като обиди и обвинения, не ги приемайте лично. Не забравяйте, че това са жалки опити за контрол. Думите на другия не са отражение на вашата стойност.

Концентрирайте се върху себе си.

Когато сте в токсична връзка, е лесно да се изгубите. Започвате да пренебрегвате собствените си нужди и интереси. Важно е да се фокусирате върху себе си и върху собственото си благосъстояние. Правете неща, които ви правят щастливи и които ви карат да се чувствате добре със себе си.

Потърсете подкрепа.

Ако се борите да се справите с токсична връзка, е важно да потърсите подкрепа. Говорете с терапевт, съветник или доверен приятел или член на семейството. Те могат да ви помогнат да развиете здравословни механизми за справяне и да останете силни.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: В любовта няма трагедии, има огорчения – МИХАИЛ ЛИТВАК