.

Ако доброволно решиш да отхвърлиш личните си пристрастия за доброто на децата си, в името на онези, които обичаш или просто заради другите, това може да се разглежда като съзнателна саможертва.

Но ако се чувстваш като мъченик, явно е време да възприемеш друг поглед върху нещата.

Поемането на твърде голяма отговорност за другите ги лишава от уроците, които произтичат от собствения им избор.

Страдащите се нуждаят от нашето съчувствие и подкрепа, но ако сложим на плещите си техния товар, ние ги лишаваме от тяхната сила и самоуважение.

Някои хора забравят силата на избора си и се чувстват впримчени във взаимоотношенията си; други пък попадат в клопката на своя живот и обстоятелства и нещата трябва да станат много мъчителни за тях, преди да намерят волята, смелостта и самоуважението да направят новите си избори. 

Докато не разбереш, че притежаваш властта да казваш „не“, ти никога няма да кажеш истински „да“. „Да“ на твоите взаимоотношения, работа, живот. На каквото и да е било.

Не е необходимо да чакаш, за да направиш положителни промени, които да ти открият възможности.

Не си длъжен да ходиш на училище.

Не си длъжен да ходиш на работа.

Не си длъжен да отиваш на война.

Не си длъжен да бъдеш женен или да имаш деца.

Или да постъпваш така, както очакват или искат другите хора.

Не си длъжен да правиш нищо.

Просто знай, че всяко действие или бездействие има определени последствия и готовността ти да ги приемеш ти дава и силата, и свободата да бъдеш какъвто искаш, където искаш и да правиш, каквото поискаш.

Точно в този момент животът престава да бъде задължение и се превръща в благословена възможност.

Точно тогава се случват чудесата.

Осъзнаването на силата на това да избираш и да променяш посоката си всеки следващ миг, без да обръщаш внимание на външните влияния и модели на поведение, прилича на издигане към повърхността, след като си прекарал дълго време в морските дълбини.

Тази сила може да те опияни, когато видиш примамливите алтернативи на сегашната си ситуация.

Възможно е да се почувстваш изкушен да промениш взаимоотношенията си, кариерата си, или всяка друга област от живота си, която ти се струва трудна или обезсърчаваща.

Може би ще сметнеш за необходимо да вземеш нови решения, някои от тях дори закъснели, но героичният избор често означава да поемеш отговорност за онова, което правиш в настоящето, да бъдеш истински и съзнателен участник в събитията и да влагаш повече дух и страст, отколкото преди.

Колкото повече се придържаш към Закона на Избора, толкова по-ясни ще бъдат целите и намеренията ти, сам ще твориш живота си и вместо да се питаш дали вървиш по правилния път; с правилния човек и дали работиш онова, което трябва, ти ще живееш всеки ден според избора си и най-пълноценно.

Изборът означава да се откажеш от нещо, което искаш, заради друго, което искаш повече. Това си е твоят живот. Потегляй, когато решиш.

из „Законите на духа“