.

В края на 50-те години младият радиоводещ Алън Фрийд за първи път употребява понятието рокендрол – умелата и интересна смесица между ритъм енд блус, кънтри музика, блус, буги и джаз.

Това е първият жанр на рок музиката. Афро-американци като Чък Бери, Литъл Ричард, Бо Дидли и Фатс Домино изпълняват своята музика главно пред афро-американска публика, отхвърляни от белите заради расови предразсъдъци.

Според списанието Rolling Stone – за първа рокендрол песен трябва да се счита „That’s All Right (Mama)“ (1954) на Елвис Пресли.

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката.

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.

По света около 85 000 души работят единствено и само като негови имитатори.

Истината е като слънцето. Може да затворите очи за известно време, но то няма да изчезне.

Аз не се опитвам да бъда секси. Това просто е моят начин да изразя себе си, когато се движа.

Мога да си позволява всичко, освен това, което наистина искам.

Образът е едно, а самият човек – съвършено друго… Твърде трудно е да съответстваш на образа.

Моята философия за живота е проста: нужно ми е да обичам някого, да чакам някого и да правя нещо.

Аз не знам нищо за музиката. И не мисля, че е нужно!

Когато нещата отидат по дяволите, не отивай с тях и ти.

Господ дава, Господ и взема. На мен може да ми се наложи да подкарам овцете догодина.

Всичко винаги е едно и също. Само тълпата става по-голяма.

Важно е да се стараеш, да бъдеш заобиколен от хора, които могат да ти дадат малко щастие – защото вие живеете само веднъж, приятелю.

Имам толкова много неща в главата ми, с други думи, аз се опитвам да съм наясно с всичко, а не да полудея. В живота трябва да бъдем много внимателни. Лесно е да си се полудее.

Докато се срещнем отново, може би Бог ще ви благослови така, както благослови мен.

Елвис Пресли бил запален колекционер на полицейски значки и е искал да притежава значката на Бюрото по наркотици и опасни дроги, която олицетворявала ултимативната власт – с нея той би могъл да посещава легално всяка държава, вкарвайки каквито си пожелае наркотици и оръжие.

За целта е пропътувал разстоянието до Белия дом, за да достави лично това писмо на президента Никсън, на 21 декември 1970.

Няколко часа по-късно той се среща с него, подарява му пистолет Колт 45 след като се снимат заедно и моли за въпросната значка, която в крайна сметка получава.

Официалните снимки оттогава са най-търсените в историята на националните архиви, заради нелепото противоречие.

Скъпи г-н Президент,

Първо, бих желал да се представя. Аз съм Елвис Пресли и Ви се възхищавам и имам огромен респект към Вашата длъжност. Говорих с вицепрезидента Агню в Палм Спрингс преди три седмици и изразих притеснението си за нашата страна. Културата на наркотиците, хипи елементите, студентите за демократично общество, Черните пантери и т.н. не ме възприемат като техен враг или както се казва – като част от върхушката. Наричам я Америка и я обичам.

Сър, мога и ще бъда на разположение с всичко, с което бих могъл да помогна на страната да излезе от затрудненията. Нямам никакви притеснения или подбуди различни от това да помогна на страната да се справи.

Така че не бих искал звание или конкретна позиция. Мога и ще направя повече, ако съм федерален агент без определена задача и ще помогна по моя начин чрез комуникация с хора от всички възрасти. Първо и преди всичко, аз съм артист, но всичко, от което се нуждая са федералните правомощия. В самолета съм със сенатор Джордж Мърфи и дискутирахме проблемите, пред които е изправена нашата страна.

Сър, отседнал съм в хотел Вашингтон, стая 505-506-507. Двама души работят с мен – Джери Шилинг и Сони Уест. Регистриран съм с името Джон Бъроуз. Ще бъда тук, колкото е необходимо, за да получа правомощията на федерален агент. Направих задълбочено проучване на злоупотребата с наркотици и техниките за комунистическо промиване на мозъците и съм точно по срещата на цялата работа, откъдето мога и ще бъда най-полезен.

Радостен съм да помогна, докато това се пази в пълна тайна. Може да се допитвате до Вашия екип или който и да ми се обади по което и да е време днес, довечера или утре. През тази година ме номинираха за един от десетте най-изтъкнати млади мъже на Америка. Това ще се проведе на 18 януари в родния ми град Мемфис, Тенеси. Изпращам Ви моя кратка автобиография, за да разберете по-добре това заявление. Ще се радвам да се срещнем, просто да ви поздравя, ако не сте твърде зает.

С уважение, Елвис Пресли

ПС
Вярвам, че Вие, сър, също Сте един от десетте най-изтъкнати мъже на Америка. Имам личен подарък за Вас, който бих искал да Ви подаря, а Вие можете да го приемете или в противен случай ще го задържа за Вас, докато го вземете.