Филмите на ужасите са най-популярният жанр сред средностатистическите кинолюбители.

Забележителни злодеи като Фреди Крюгер, Джейсън Ворхис, които зад себе си имат куп убийства на невинни жертви, са причина този жанр да се харесва масово. Но има и филми на ужасите, които заслужават зрителското внимание не заради евтините сценарии, а заради добре изпипаната игра на камерата, добрият избор на сценично облекло, уникалната режисура и подходящото осветление.

The Black Cat

С главните роли на Борис Карлоф и Бела Лугоси, това е един от най-добрите хорър филми за всички времена. Отличават го декорите, при които е използвано обзавеждане стил Баухаус. Модерните нотки във филма са нещо уникално за типичния за тези времена (1934 г.)  немски готически дизайн.

Blood and Black Lace

В този филм на Марио Бава от 1964 ужасът идва главно от уникалното по рода си сценично осветление, от което по-късно редица режисьори взимат добър урок за своите произведения.

Viy

Това е първият руски филм на ужасите от 1967, базиран на кратка история от Гогол. Ако феновете се интересуват от руското представяне на теми за вещици, призраци и чудовища, то тогава този филм е за тях.

Cuadecuc, Vampir

Експериментален филм на Пере Портабела от 1960 година, „Cuadecuc, Vampir“ е заснет изцяло с висок контраст на камерата. Филмът е пълен почти изцяло с диалози, а визуалният и звуковите ефекти го превръщат в сюрреалистичен и необичаен за гледане.

Dream Work

Авангардният режисьор Петър Черкавски използва откъси от чужди филми и ги превръща в поредица от черно-бяло произведение, което се откъсва от познатото в кино-изкуството. Черкавски използва метод, при който на ръка принтира сцените, а после кадър по кадър създава нов филм.

Interview with the vampire

Филмът е наслада за очите. Събитията се развиват в Ню Орлиънс и Париж през 18 век. Атмосферата предлага на зрителя да стане част от мрачната обител на главните герои Лестат и Луи. Костюмите са пресъздадени в стила на 18 век и допълват цялостния визуален спектакъл.

The love witch

Ана Билър е като магьосница – тя не само пише, режисира и продуцира филмите си, но и се грижи за сцената, декорите, костюмите, пише музиката и съставя един завършен продукт. The love witch разказва историята на млада жена, която търси любовта, но избира неправилния път да я осъществи.

Twixt

Twixt е изцяло дигитално създаден – използвана е камера от най-висок клас. Сцените, снимани през нощта, улавящи отражението на лунната светлина и синята светлина, която хвърля тя върху обектите, създава едно непознато усещане за уникалните визуални ефекти.

The cell

Тарсем Сингх е известен кино-режисьор сюрреалист.  Изразява чрез киното своите подобни на съновидения идеи. Във филмите си използва необичайно сценично облекло, странен грим и снима на зашеметяващи места по света. Най-добрият му филм е The fall от 2006 г., но кинодебютът му с The cell остава един от най-качествените хорър филми в историята на киното.

A girl walks home alone at night

Ана Лили Амирпур прави своя забележителен дебют през 2014 г. с черно-бялата лента A girl walks home alone at night. Шейла Ванд е покрита с хиджаб и е вампир, който странства по улиците, за да търси нови жертви. Тя се влюбва в мъж, който се облича като от 50-те години на 20-ти век. Средата, в която е заснет филма, представлява поредица от монохромни кадри.

селекция: MARTYN CONTERIO
изображения: © respective film studios

Вижте още: 10 постапокалиптични филма от 2016-2017 година

ПРЕЦИЗНИЯТ ТРИЛЪР “NOCTURNAL ANIMALS” И ТЕМАТА ЗА РАЗБИТИЯ БРАК

10 филма, които разкриват културното значение на BDSM