.

Има един термин, тясно свързан с нарцисизма, социопатията и психопатията, и той е съ-зависимост.

Съ-зависимостта може да се дефинира по много начини: завишено чувство, че си отговорен за действията на другите хора, нуждата да правиш повече и повече, да бъдеш нараняван от необмислените действия на други хора, страх да оставаш сам и страх от изоставяне, както и токсична зависимост да си непременно във връзка.

Съ-зависимостта е главната причина за това да се окажеш в нездравословна връзка.

Не че има нещо лошо или „патологично“ в хората, които са съ-зависими. Някои могат да спрат да са съ-зависими също толкова лесно, колкото и са станали такива.

Независимо дали този проблем идва от серия от токсични връзки или от детска травма, има много начини, по които човек може да си помогне и да възстанови загубените си увереност, независимост и самочувствие.

Ако сте започнали да усещате съ-зависимостта, само защото сте във връзка с нарцисист или психопат, моля ви, не бързайте да си поставяте диагноза.

Тъй като нарцисистите и психопатите провокират пристрастяване, ревност, зависимост, желание, отчаяние и тревожност. Това им е в природата.

Ако се чувствате съ-зависими след връзка с такъв човек, разбере, че това е била целта им – да ви накарат да се чувствате по този начин. По същия начин, по който можете да имате клинична депресия, след смъртта на близък човек.

Да, депресията ви е истинска, но също така съвсем нормална част от процеса на скръб. Същото е със съ-зависимостта.

Независимо дали сте наивен, крехък, несигурен, уязвим човек, или пък сте здраво човешко същество, психологическата експлоатация и насилие са винаги лоши. Никой не заслужава това.

Нарцистичните хора обичат да правят околните съ-зависими, защото това е техният начин да стоварят цялата вина върху другия. Те ще ви кажат, че никога няма да се промените, ако не поемете цялата вина. Това не е вярно.

Можете да се възстановите, да израснете, да се изцерите и без да поемате вината за ужасното поведение на насилника върху себе си.

Всички изживяваме нещата по уникален начин, така че оздравителният процес също е уникален.

Никога не е късно да направите промени към по-добро в живота си. Не губете надежда. Всички сме повредени по един или друг начин.

автор: Мари Райт