.

Знакът Дева е един от най-странните, с мъчно разбираем и труден за обичане характер в зодиакалната система.

Шестият подред знак, със сегашен управител- планетата Меркурий, Дева е с качеството на стремеж към съвършенство, проявено във физическите форми, с усет към детайла, вглеждане в дребното и наглед незначителното, което обаче всъщност внася истинската красота и изящество в природата.

На Девата е дадено умението да критикува, да редактира, да открива и да чисти ненужното, което не я прави много приятна за хората, но пък всеки трябва да признае, че е истински полезна.

Тя внася капитал за здравето ни, грижи се за нашия бит, за това с какво се храним, къде живеем, трудим ли се, как се обличаме, какъв въздух, каква вода приемаме, правим ли упражнения, как трябва да се лекуваме, какви са причините за болестите, имаме ли нужната дисциплина на живот.

Изобщо все жизнено важни въпроси, за които тя е винаги загрижена.

Девата дарява човек с усърдно трудолюбие, което често остава в сянката на прожекторите и макар често да не ѝ е признато, тя е с абсолютно безценна функция за всички ни.

Хората от зодия Дева и тези, у които този принцип преобладава са спретнати, ухаят добре, симпатични по един духовит, лъчезарен и леко щипещ начин, винаги добре облечени, елегантни, макар и без много ярки цветове и набиващи се на очи тоалети.

Те държат на точността, на прецизността, не понасят лентяйството, нехайството.

Това са хора, които винаги биха помогнали на някой нуждаещ се, но без да влагат прекалена емоция.

Преценката им е точна, акуратна, адекватна на настоящия момент.

Като земен, подвижен знак, те са практични и в същото време доста гъвкави в решенията си.

Идеални професии за тях са тези на медицински служители, ветеринари, предприемачи, търговци, особено с покупко-продажби на движими и недвижими имоти, лечители, козметици, фитнес-инструктури, масажисти, счетоводители, касиери, редактори.

Изобщо те са хората, които доста лесно могат да си намерят работа в днешно време, защото се котират добре, не се боят да се трудят и са доста отговорни хора.

Трябва да се внимава с низшите прояви на планетата Меркурий, които за по-несъзнателните и неморални хора могат да внесат хитрост, кражби, лъжи.

Но като цяло Девата държи на чистотата и реда на нещата.

Девите имат една естествена срамежливост и много държат на етикецията и в общуването, и в храненето, и във всичките си обноски.

Те са до болка подредени, педантични, ако не във всичко, то най-малко в домовете, градинките си, на работното място.

Толкова силно им е вкоренена тази нужда от хигиена, от порядък, че това ги прави в някаква степен гении в тези уж дребни на вид дейности и занимания.

Това си е цяло изкуство, което Девите без оглед на умората, извършват ежедневно и многократно.

Проблемът идва от това, че е трудно да се живее с тях, а още по-трудно им е на тях да са в близък битов контакт с човек или хора, които не осъзнават тяхната дълбока нужда от чистота и свежест.

Затова, ако могат трябва внимателно да подбират тези, с които живеят.

И все пак в един момент, когато са изнервени от всеобщата немърливост, трябва да се обърнат поне малко навътре в себе си, за да разберат, че хармонията на физическия свят е винаги относителна и е по-важно да се пази естествен баланс на нещата, отколкото всичко да е свръхизрядно, защото физическото, емоционалното и умственото здраве вървят ръка за ръка и е важно трите заедно да се придвижват нагоре.

Какъв смисъл има да ядеш най-полезната храна, ако ще го правиш без наслада и благодарност и ако в това време се ядосваш за нещо.

На физически план спазваш чистотата, но на чувствен и ментален план тровиш енергетиката и оттам кръвта си.

Може да си вегетарианец на физически план, но толкова остро и грубо да осъждаш другите хора за недостатъците и грешките им, че всъщност на друг план сякаш ги „ядеш”.

Вегетарианството трябва да бъде физически, чувствен и ментален начин на живот, с благост, с разбиране и добро отношение към всички живи същества.

Често Девите толкова се вторачват в някой детайл, че губят общата картина.

Така, макар без да искат, могат да обидят приятелите си, без да разбират какво всъщност се е случило.

Като земен знак те са надарени с дълбока доброта, но понякога твърде прагматично, пресметливо и рационално възприемат и предават нещата, сякаш без чувства, без съпричастност, без емпатия.

Но не трябва да забравяме, че това е само привидно.

Как един лекар ще помогне на болния, ако прекалено съчувства на болката му и не прави нужното, за да оздравее той?

Макар да не е лицеприятен в този момент, макар да носи болка и горчивина, той истински помага и лекува. Така е и с хората от този знак.

Наистина трудни са в личните отношения, не са типично романтични, някак ограничени, критични, понякога саркастични, но всъщност носят в себе си душа на девица, с най- нежните стремежи и безкористно себеотдаване на другите. Да работиш за общото добро е велико, независимо колко е скромна на вид длъжността ти.

Житното зърно, което присъства в символа на знака Дева е малко, не толкова ярко, но е най-жертващото се от всички други плодове и култури.

Щом самият Христос използва за себе си символа на хляба…

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Пътят на Девата е пътуване на самопознание и себеусъвършенстване