.

Да оцелееш след нарцистична злоупотреба никак не е лесно. Токсичният партньор има способността да преобърне целия ти свят с главата надолу, да те направи сляп за истината, да те манипулира, без дори да се усетиш, да те превърне в жертва на собствения ти разсъдък.

Нарцисистът разрушава света ти, след което те принуждава да го молиш за помощ.

Така че, ако си бил част от такава ужасна и подлудяваща връзка, но някак си намерил начин да се спасиш от острите нокти на нарцисиста, поздравления!

Макар да си преминал през болезнени, мъчителни и изтощителни преживявания, си оцелял.

Ето осем ясни знака, че най-накрая си превъзмогнал деструктивната връзка и най-сетне си се отървал завинаги от нарцистичния задник, който ти се е кълнял  във вечна любов, след което ти се е подигравал наум.

Лесно разпознаваш фалшивата любезност и неискрените комплименти

Комплиментите не са ти интересни вече. Фалшиви, мили думи не могат да те заблудят. Престорената усмивка не може да те накара да вярваш на лъжи. Вече не.

Сега си като птицата феникс – преродена от пепелта. Съвсем нов, подобрен, сигурен в себе си, и макар и наранен човек, вече си опитен и по-мъдър от всякога.

Игнорираш отчаяните опити на бившия ти да се свърже с теб отново

Вече не си слабият и отчаян съ-зависим човек, който беше преди. Когато телефонът позвъни и видиш името му на екрана, вече не се чувстваш длъжен да му отговориш.

Продължил си напред и си оставил този човек да бъде само и единствено част от миналото ти.

Най-накрая си загърбил този подъл, отровен порочен кръг и си щастлив. Това е всичко, което има значение.

Нямаш нужда да говориш с него

Нужни са много време и усилия, за да забравиш всичко, което бившият ти е направил, но в същото време е много трудно да унищожиш в себе си нуждата да го върнеш отново.

Един от най-важните знаци е изчезналата нужда да говориш с него.

Намерил си своето място в живота

Толкова дълго са те лъгали, манипулирали, принуждавали са те да играеш грозна, тъпа игра, карали са те да се чувстваш безполезна личност. Изкривили са мисленето ти.

За щастие, това е приключило. Най-накрая си изял достатъчно гадости и си намерил сили да си тръгнеш.

Сега, когато си извън този ненормален модел на поведение, можеш спокойно да се наслаждаваш на собственото си развитие и собствения си живот.

Продължавай и не се страхувай да бъдеш себе си! Със сигурност ще ти се случат чудесни неща.

Започнал си да помагаш на тези, които преминават през същия ад

Това е сигурен знак, че не само си спасил душата си от злите му нокти, но си започнал да се оправяш и да помагаш на тези, които имат същите проблеми.

Това показва твоята увереност, че можеш да защитиш хората, които водят същата битка и евентуално да им помогнеш да направят важната стъпка да променят живота си.

Емоционалното ти състояние е доста по-добро

Оцеляването след нарцистична злоупотреба оставя синини и тежки наранявания. Не физически, а душевни.

Нарцистичната злоупотреба има способността да унищожи сърцето ти, да погази волята ти, да убие всяка надежда и мечта, която някога си имал.

Но ти си успял и си се справил сам. Един от най-сигурните знаци е, че емоционалното ти състояние се подобрява.

Живееш живота си пълноценно

Ти си главният герой в твоя собствен живот. Събуждаш се и знаеш, че решенията ти зависят само и единствено от теб и от никой друг.

Вече не се страхуваш да изразяваш емоциите си и да споделяш мнението си, защото си свободен.

Вече не ти пука за живота му

Най-важното, вече не се интересуваш от любовния му живот, нито пък от съществуването му като цяло.

Вече си пораснал и си разбрал, че животът ти си е твой и трябва да го изживееш напълно. Когато си във връзка с нарцисист, усещането, че не живееш собствения си живот, е поглъщащо.

Но вече не ти се налага да участваш в глупави игрички и да се подчиняваш на детински номера.

Вече никога няма да си жертва. Вече знаеш на какво са способен. По-силен си от преди. И никога повече няма да се съгласиш с нещо, което не е истинска любов.