.

Средата на Зимата, Слънце във Водолей – неподвижният въздух в зодиака, сред който чуваме кристално ясно всеки звук, вибрация, а идеите носещи се в ефира сякаш пристигат от друго измерение и изневиделица посещават не един, а всеки отворен за тях ум със скоростта на светкавица, която блясва и изчезва, но озарява тъмнината и дава нов поглед, различна перспектива и отвъдгранична реалност.

Водолеят в астрологията е принципът, който свързваме със свободата, приятелството, новаторските идеи и стремежи, които свързват хората без значение от пол, род, социален статус, възраст, че дори и местоположение.

Планетата управител на Водолей е Уран – първата планета отвъд границата на видимите планети с просто око, затова и имаща много общо с абстрактното, неконвенционалното, оригиналното мислене и съчетание на информация от видимия и невидимия свят, както и с рушенето на старите ненужни форми, които нямат нищо градивно в себе си.

Така и хората със силно влияние на Водолей и Уран в хороскопа си са някак по-различни от общата маса, учени, бунтари, чудаци, странни в очите на другите, но не и в своите – по-прозорливи, проникващи в тайните на бъдещето, а може би и затова по-отворени и приятелски настроени към всички.

Водолеите често изглеждат, като че не са от този свят, на което веднага биха отвърнали: „Като че ли съществува само един свят?!”

Сигурно и затова са така толерантни към различните разбирания на толкова много хора, вътрешно знаещи, че всеки човек е цял един уникален свят, вселена, отличаващ се от всички останали, пък макар и да си взаимодейства с тях.

И всеки човек е свободен да бъде себе си, като колкото повече го постига, изчиствайки се от ненужните маски, слоеве, от лъжите, безверието, илюзиите, отклоненията и предразсъдъците си, толкова повече истински си хармонира с всички останали, както толкова приятелски и дружелюбно си взаимодействат органите в един здрав организъм.

Такъв е подтикът на Водолея, независимо колко ясно го съзнава всеки един от неговите по-пряки представители, според нивото на духовното си израстване.

Но като цяло може да се каже, че Водолеите са доста издигнати хора, като 3-ти ментален знак, свързан с вътрешното знание, издигнал се над закостенялата структура на заземеното и свръхматериалистично съзнание – Духът господар на материята, идеята предшестваща формата, свободата да си над времето и пространството, дързостта да рискуваш удобната сигурност за новите безкрайни хоризонти на знанието и уви, свръхчовешкото търпение към хората (тук с помощ от Рибите), които десетки, а някои стотици години ще се чудят: „Що за лудост е това?!”

Водолеите страдат от неразбиране и самота, което дори и на тях – родените във властта на въздушната стихия, им тежи, защото са хора ценящи изключително силно приятелството, вярващи в тоталната и животворяща мощ на взаимодействието, обменът, контактът в името на общото благоденствие.

Безумно е един от петте пръста на ръката да си каже, че не му пука за другите, че ще си прави каквото си иска, защото е самостоятелно цяло.

Да, хубаво е всеки да си открие уникалността, ролята, личната си незаменима функция, но после заедно с другите да действаме като общност. Иначе си индивидуализирана ракова клетка.

Така откриваме принципът на Водолеят във всяка човешка организация с идеалистична цел, където няма лидер, тартор, водач както при животните, а всеки по свободна воля, с уникалните си качества, способности, таланти, осъзната индивидуалност заема ролята си, била тя на водещ или следващ, на учител, или ученик, на създател, или организатор и т.н. спрямо ситуациите, като водеща е общата идея, принципът, а не его-същността на участниците.

Има известна хладнина и машиналност в подобни отношения, защото в случая на Водолея топлото чувство се прехвърля от личното към общото благо, което в бъдеще ще бъде и лично, защото когато клетките в организма работят за целия организъм, той, разбира се, се грижи за всички да са добре.

А и Водолеят знае, че за всяко добре работещо приятелство, екип, партньорство е нужна известна дистанцираност, за да могат енергиите свободно, бързо и лесно да циркулират, без запушвания и затлачвания, към които са предразположени земните и водни знаци.

Самият Водолей е изключително добър организатор, защото е едновременно неподвижен и въздушен знак.

И макар много толерантен към чуждите виждания, тези, идеи, той здраво пази личните си (безлични) принципи, дори като инатливо магаре, защото знае колко е важен устоя на вярата, свободата да бъдеш себе си в най- чист вид, за реализация на доброто бъдеще на всички.

Така наранява тези, които по-личностно гледат на живота или искат по-лични отношения с него.

Такива в дългосрочен план са възможни само, когато сърцата и умовете на хората трептят от любов към обща цел и идеал и уважават и ценят уникалността и важността на другия/другите, независимо дали ролята им е по-голяма или по-малка.

Често се случва Водолеите да са резки, изненадващи, непредсказуеми, дори за себе си, в действията или изказванията си, което стресира ценителите на установения ред, порядък, време, пък бил той и измамен.

Но привидния хаос, който създава Водолеят, особено ако негов представител е разумен и творчески настроен човек, е всъщност нова по-добра хармония, която няма как да дойде без старата да се разруши. „Ново вино не се налива в стари мехове.”

Така и за новите идеи, мисли, изобретения, с които е пълен ефира особено в сегашната Епоха на Водолея, са нужни хора със светли умове, чисти сърца и оригинален подход към живота; творчество и креативност, благодарение на светлината запалена от всички будни и живи души на този и всички съществуващи светове, готови да се обединят в името на Любовта – Любовта, която излива живата вода с благословенията си, създавайки не досегашния мир, постигнат чрез насилие, подтисничество и измама, а нов мир, създаден от свободна и разумна воля, с чисто и безкористно приятелство.

Има ли безстрашни „луди” за това?

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Водолеят е като светлина, озаряваща пътя на изгубените