.

Илон Мъск постигна споразумение с борда на директорите на „Туитър“ да купи социалната мрежа за 54,20 долара на акция. Това прави общата ѝ стойност на около 44 милиарда долара. Това съобщи ръководството на социалната мрежа, предаде АФП.

Шефът на Тесла и най-богатият човек в света става собственик на платформата заяви:

„Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а „Туитър“ е дигиталният градски площад, където въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството, биват обсъждани.“

Мъск нарича себе си „абсолютист по отношение на свободата на словото“ и го защитава с всички сили, следвайки мотото на Волтер:

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.“

Живеем във време, в което има голяма свобода на словото, но тя винаги е била и ще бъде под заплаха от всички посоки – от крайнодесни и от крайнолеви сили, от центристи, популисти и от демагози, от организирана престъпност, а и от правителства.

Натискът върху свободата на словото идва от всички крайни идеологии, от всички крайни политики и крайни религиозни възгледи, както и от крайните възгледи за идентичността ни. Основната идея е как да се заглушат всички гласове, с изключение на един. Такава, разбира се, е целта на всички правителства, които не подкрепят свободата на словото.

Свободата на словото е предпоставка за всички други права и свободи, на които се радваме или към които се стремим. Без свобода на словото демокрацията е само една измама.

Което прави тази покупка на г-н Мъск доста обнадеждаваща новина.

Защо е важно да не се цензурира жизненоважна информация, можете да прочетете тук: Фeйcбyк и Тyитъp блoкиpaха cтaтия на „Ню Йорк пост“, уличaвaщa cинa на Джo Бaйдън