.

Ако можете да прекарате един напълно безцелен следобед по напълно безцелен начин, значи сте се научил да живеете.

Делото не е в това, в какво вярвате, колкото в това, как вярвате и как въплъщавате своята вяра в действие.

Днес ние се боим от такива прости думи, като добродетел, милосърдие и доброта. Не вярваме в старите добри думи, понеже вече не вярваме в старите добри ценности. Именно затова светът е болен.

Обществото може да съществува само при наличието на някакво количество изискани лъжи и при условие, че никой не казва това, което мисли.

Добрият пътешественик, знае къде отива, а идеалният пътешественик не знае, от къде е тръгнал.

Където има твърде много полицаи – няма свобода. Където има много войници – няма мир. Където има твърде много адвокати – няма справедливост.

Човешката психология е такава, че ако престанем да изразяваме радостта си, скоро ще престанем да я чувстваме.

Надеждата прилича на път в селска местност; този път никой не е направил, но множество хора са ходили по него, и пътят се е появил.

Доброто разбиране на световните работи е ученост, а зрялото познаване на човешките отношения е вече само по себе литература.

Никоя жена не може да търпи обаянието на друга жена над любим човек.

Има личности, които прекрасно се допълват, а други – ако не се унищожават взаимно – най-малкото ускоряват общото си унищожение.

Истинската индивидуалност не може да се прекопира.

Може би ако способността ни да страдаме би била по-малка, нашите страдания също щяха да бъдат по-малко.

Какво е патриотизъм, ако не любовта към храната, която си ял като дете?

Лин Ютан е китайски писател и преводач. Ражда се на 10 октомври 1895 година във Фудзиен, в семейството на християнски свещеник.

Получава бакалавърска степен от Университета „Сейнт Джон“ в Шанхай, след което учи известно време в Харвардския университет и защитава докторат по китайска филология в Лайпцигския университет, след което преподава в Пекинския университет.

След 1935 година живее главно в САЩ, където придобива голяма популярност като популяризатор на китайската култура, работи върху английски преводи на класически китайски текстове и върху голям китайско-английски речник. Днес е смятан за един от най-влиятелните китайски творци на ХХ век. 

Книгата му „Миг в Пекин“, написана на английски език за една година в Париж (1938), е номинирана за Нобелова награда за литература и е наречена „Сън в алени покои на ХХ век“.

Лин Ютан написва над 30 книги за китайския народ, култура и литература и превежда на английски значими произведения на класическата китайска литература.

Той създава и една от първите функционални китайски пишещи машини.

Умира на 26 март 1976 година.