.

Нали се сещате за тази приказка: „Преброй до 10 и после говори или действай.“

В повечето случаи това наистина върши работа, за да овладеете гнева си и да реагирате по-спокойно, премерено и осмислено.

Но понякога човек просто си изпуска нервите и изрича неща, за които после съжалява.

Нещо подобно е и с интуицията. Интуицията е способност да се придобиват познания без необходимостта от разсъждение и доказване, без разбиране как са придобити тези знания.

Терминът се използва и за описание на „мисли и предпочитания, които идват наум бързо и без много разсъждения“.

Вътрешният ви глас ви подсказва, че това решение ще бъде грешно. Или че този човек не ви вдъхва доверие.

И все пак пренебрегвате вътрешния си глас и правите това, което се очаква от вас. Замислете се колко пъти сте съжалявали после?

Психолозите казват, че никога не бива да пренебрегвате интуицията си, онова вътрешно чувство, че нещо не е както трябва – дори да не можете да го обясните с думи.

Или може би най-вече когато не можете да го обясните с думи.

Според швейцарския психолог Карл Юнг интуицията e в основата на човешкото его и в начина, по който възприемаме себе си и света.

И не, не сте параноични. Трябва да знаете, че тялото ви има способността да улови негативните вибрации.

Тоест да реагира на сигналите, които изпраща човекът отсреща. Ако понякога вътре в себе си чувствате, че нещо не е наред с някого или нещо, доверете се на интуицията си.

Хората с високо равнище на лично овладяване не могат да си позволят да избират между разума и интуицията или между главата и сърцето, защото не биха избрали да се ограничават до ходенето с един крак или гледането с едно око.

Помълчи и послушай вътрешния си глас. Вместо да се луташ в умуване, довери се на интуицията си. Ти си най-важният в този свят – подари си време и тишина, за да чуеш себе си.

Използвайте съзнателния си ум, за да придобиете цялата информация, необходима ви за вземане на решение. Но не се опитвайте да анализирате информацията с вашия съзнателен ум.

Вместо това отидете на почивка, докато подсъзнанието ви го усвоява. Каквото и да ви каже интуицията ви, почти със сигурност ще бъде най-добрият избор.