Не е имало такова. То е измислено от вестниците.

Историята за „проклятието на фараона“, което застига всички, които са влезли в гробницата на Тутанкамон при откриването й от Хауърд Картър през 1922 г., е дело на кореспондента в Кайро на „Дейли Експрес“.

В статията се цитира един надпис, гласящ:

Този, който влезе в свещената гробница, скоро ще бъде застигнат от крилата на смъртта.

Няма такъв надпис. Над параклиса, посветен на Анубис, има следният надпис:

Аз пазя свещената гробница от засипване с пясък. Аз съм тук, за да предпазвам починалия.

Още при подготовката на експедицията на Картър сър Артър Конан Дойл, който също много вярвал в измислици, посял семената на проклятието в умовете на журналистите. 

Особено в този на Мари Корели, авторка на сензационни романи, Дан Браун на тогавашното време. Когато покровителят на Картър, лорд Кернавън, умрял от ухапването на заразен комар няколко седмици след отварянето на гробницата, тя заявила, че го била предупредила, че това ще се случи.

Джейн Лаудън Уеб

Всъщност това са отгласи от едно суеверие, пуснато почти един век по-рано от млада английска романистка, наречена Джейн Лаудън Уеб. В своя невероятно популярен роман „Мумията“ от 1828 г. тя измисля историята за прокълнатата гробница и мумията, която възкръсва, за да отмъсти на осквернителите си.

Темата е продължена във всякакви варианти по-късно – дори авторката на „Малки жени“, Луиза Мей Алкот, е писала разкази за мумии – но с настъпването на „Тутанкамоновата треска“ тя придобива нови измерения.

В никоя древноегипетска гробница никога не е намирано проклятие. От приписваните на „проклятието на Тутанкамон“ 26 смъртни случая само 6 са се случили в първото десетилетие след отварянето на гробницата.

Според изследването, публикувано в „Британски медицински журнал“ през 2002 г., Хауърд Картър, който определено би трябвало да бъде цел номер едно, живял още 17 години.

Картър изследва саркофага на Тутанкамон

Но мълвата не умира. В края на 70-те години, когато колекция от артефакти от гробницата обикаля западните страни, един пазач от Сан Франциско се оплакал, че получил удар в резултат на „проклятието на мумията“.

През 2005 г. е проведено томографско сканиране на мумията на Тутанкамон. Той е починал на 19 години, бил е висок 1,70 м, много слаб и със силно издадена горна челюст. Не е бил убит от брат си, а е умрял от инфекция в коляното.

из „Книга за всеобщите заблуди“, Стивън Фрей

Днес сме може би по-заплашени от мисълта, че знаем всичко необходимо, отколкото времената на религиозно суеверие, ако действително можем да приемем, че те са отминали. Днес цялата съкровищница на човешките знания е на разстояние едно кликване с мишката от нас, което е много хубаво, но може да се превърне в поредната свещена догма. Ние се нуждаем от съкровищница, където обаче да трупане не знания, а невежество. Не сбирка от отговори, а от въпроси. Нещо, което не осветява добре известните факти, а тъмните, призрачни ъгълчета на неизвестното. – Стивън Фрай

из „Книга за всеобщите заблуди“

редактор: Андрей Митев

Вижте още: Работата е по-голям убиец от пиенето, наркотиците и войната – СТИВЪН ФРАЙ