За емоционално насилие или психичен тормоз говорим, когато един индивид налага системно над друг такъв вербални обиди, заплахи, засрамвания, сплашвания, отхвърляния, манипулации с цел уронване престижа и достойнството.

 Кой е причинителят на емоционалния тормоз?

Причинителят може да бъде  дете, мъж, жена.

Как да разбереш, че си жертва на емоционално насилие?

Ако във връзката ти с партньора се чувстваш жалък, неспособен да изразиш собственото си мнение и позиция по даден въпрос, защото очакваш да бъдеш нападнат с обидни думи и квалификации, променяш често поведението си, за да се харесаш на партньора  и да не предизвикаш неговата очакваща се агресия то това е емоционално насилие.

Какво може да нанесе върху човека емоционалното насилие?

Емоционалното насилие е от възможните видове насилия най-зловещо за психиката на човек, поради това, че преминава без видими физически белези, но раните в душата са толкова големи, колкото по-дълго са таени. Това са:

•             депресия;

•             тревожност;

•             ниско самочувствие;

•             панически атаки;

•             мисли за самоубийство;

•             безсъние;

•             промени в настроението;

•             агресия;

•             проблеми с алкохола и наркотични вещества;

•             намаляване на социалните контакти;

•             самовглъбеност;

•             чувство на празнота;

•             чувство за вина;

•             загуба за удоволствията в живота;

•             апатия.

Най-честите грешки на жертвата на емоционален тормоз са първо, че се смятат за виновни за агресията на насилника, търсят вината в себе си, вярват, че те са го предизвикали и второ, че това ще се промени.

Промяната е в минимален процент от случаите възможна, но само ако насилникът се признае за такъв.

В повече случай той дори не разбира, че поведението му е извън нормалното отношение.

Затова спри да се заблуждаваш и потърси помощ, излез от матрицата на редуване мило отношение, а след това кошмар.

Какъв е емоционалният насилник?

Това е човек, който в обществото или извън семейната среда е забавен, весел, мил и никога не би предполагал, че зад това му поведение на добряк се крие огън от тъмни черти.

Всъщност към близкия си човек е егоист, манипулатор, без чувство за съчувствие, с извратена представа за взаимоотношения. Той добре изучава характера на жертвата и атакува там, където знае, че ще може да я сломи.

Това в много случаи обаче са хора, които са били малтретирани в детството си, и както винаги става, насилието ражда насилие.

Фактически слабият е насилникът, използващ всички средства, за да нарани психически жертвата си, но по този начин той се справя със собствените си страхове.

Ако все още не си сигурен, че си имаш работа с емоционален насилник ще изброя някои негови качества.

Най-важното оръжие, което използва в началото на връзката емоционалният насилник, е ласкателството.

Той ще те засипи с мили думи, комплименти, суперлативи като единствената му цел е да спечели доверието ти и бавно да разкриеш същността си.

Един път опознал те, той вече е готов да те постави в ролята на жертва.

1.Вменява ти вина с изреченията „Вината е твоя.“, „ Ти си виновна да се стигне до тук.“, „ Виновният си ти за провала на вечерта.“ и ред други подобни обвинения. Като целта е да те изкара виновен, но най-лошото е, че ще те накара да повярваш в това.

2. Иска и се опитва да контролира начина, по който мислиш. Основната цел е да мислиш за него, за да е сигурен, че си подвластен.

3. Изолира те от близки и приятели. Невероятен манипулативен ход на емоционалния насилник.

Целта на тази маневра се крие в това, че изпитва страх външните хора да не споделят за наблюдаваната измама спрямо теб. Той знае, че любовта, която изпитва жертвата към насилника заслепява реалната преценка и на това се уповава.

И следващото, което цели агресорът е жертвата да остане без подкрепа, за да няма смелост да го напусне.

4. Избухва, когато е хванат да извършва нередности. Емоционалният насилник е много прикрит и рядко се остава да бъде хванат, примерно в проверяването на мобилния ти телефон, но в случаи на констатация става твърде агресивен. В състояние е да вдигне такъв скандал, че да забравиш от какво се е породил. 

5. Никога не се извинява. Емоционалният насилник винаги е прав и не очаквай извинение или разкаяние, каквото и да е извършил.

6. Притежава изключителен чар и харизма. Безспорен е фактът, че този тип насилник е опасно магнетичен и поради тази причина дълго време жертвата не се усеща, че е въвлечена в манипулация.

Основният подход, когато губи контрол над ситуацията, е да впусне в действие невероятния чар.

7. Емоционалният насилник те кара да се чувстваш зле. Всяка дума или действие е насочена срещу същността ти. Целта е да се усещаш като нищожество, което е несигурно и плахо, защото се чувства по същия начин.

8.  Лъже постоянно с цел да бъде интересен и значим. Съжителството с патологичен лъжец може да бъде коварно и непредвидимо. 

9.  Смята, че е незаменим и единствен. Притежава качеството да надценява способностите си и силно развит егоцентризъм.

10. Води паразитен начин на живот. Като кърлеж се забива в жертвата и черпи енергия на база накърняване и нараняване душата.

11. Не изпитва нормални чувства, а извратени. Любовта в очите на насилника е в притискането и подчинението, щастието в унижението на жертвата. 

12. Говори едно, прави друго. Насилникът може да те засипе с красиви и щедри обещания, но действията се различават коренно от думите.

13. Действията на емоционалния насилник са насочени срещу правилната ти преценка, като цели да те обърка и да се съмняваш.

14. Преписва негативните си качества на теб. Ако прекалява с алкохола ще изкара, че ти си зависим с цел да отклони вниманието от съществения проблем.

15. Без да се замисля използва всичко, което обичаш срещу теб. Например, обвинява те, че не си добра майка, държи те виновна за отношенията с родителите ти с цел да се почувстваш унизена и смазана.

Ако постоянно се чувстваш наранен, объркан, съкрушен, имаш чувството, че полудяваш вероятно живееш с емоционален насилник, който добре си е свършил работата и е приложил манипулативната техника „Газлайтинг“.

 Какво е газлайтинг?

Газлайтинг/Gaslayting/ е психологическа манипулация, която има за цел да те накара да се съмняваш в реалността на случващото се. Наименованието е от филма „Светлина от газова лампа“ създаден през 1944 година по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 година.

Във филма, героят в случая мъжът, променя различни детайли в дома им с цел да я накара да се съмнява във възприятията си и да помисли, че е луда. Използва метод за манипулиране газовата лампа, като я затъмнява.

Вследствие на филма психолозите заимстват от метода със затъмнението на газовата лампа и термина. Описаният метод е много опасен, защото манипулаторът го прилага бавно и систематизирано, така че жертвата започва наистина да се съмнява в преценката си.

Действията на емоционалния насилник са идентични с агресора от филма. Основната цел е да объркат представите за реалност на жертвата, в резултат тя започва да изпитва неувереност и попада в капана на депресията. 

Какво да направиш, за да се отърсиш от това насилие?

Най-напред трябва да осъзнаеш, че си попаднал в капана на емоционален насилник. След това да поискаш промяната. Да потърсиш помощ, като първо може да споделиш с приятел и да се обърнеш към специалист в тази област.

Не се бави в решенията, действай! Осъзнай, че колкото повече време отлагаш и понасяш тези обиди, викове, заплахи, толкова по-бавно и трудно ще е  психичното ти възстановяване.

автор: Весела Манолова

„Под юмрука на насилника“