Животът след 50-годишна възраст понякога се счита за втора младост. Време е да инвестирате повече в себе си и да бъдете активни. Забравете за предразсъдъците, дейностите и навиците, които битуват в обществото, след като навършите 50 години.

Спрете да спазвате диета

Диетите не са ефективни, освен ако не ги спазвате постоянно. Те само влошават настроението, здравословното състояние и качеството на живота ви.

Без боядисване на белите коси

Хубаво е да експериментирате и да се боядисвате в различни нюанси. Дори и всички да ви казват, че този цвят не е подходящ за вас, ако на вас ви харесва – забравете какво казват околните. Боядисвайте се за удоволствие и удовлетворение, но не и, за да прикривате белите си коси.

Не отлагайте важните дейности

Има полезна класификация на задачите: важни и неотложни – какво трябва да направите веднага и какво е важно за вас. Незначителни, но спешни – рутинни, често свързани с домакинството въпроси, които трябва да впишете в графика си.

Незначително и не спешно – ненужни, несъществени дейности. Важно и не спешно – това, което е интересно за вас, но за което никога нямате достатъчно време. Например рисуване, изучаване на чужд език, танци или пътуване.

След 50 години няма нужда да се забавят тези важни дейности. Отделете поне един час на ден или няколко часа седмично, за да се наслаждавате на любимите си занимания. Ще осъзнаете, че животът става по-интересен и ще бъдете по-щастливи.

Срам от собствените грешки

Лице, което открито знае и говори за собствените си грешки, заслужава уважение и възхищение. Способността да се самоиронизирате на тази възраст е от съществено значение.

Непрестанна отдаденост на децата и внуците

Чудесно е, когато вашите близки се нуждаят от вас. Но също така е хубаво, когато членовете на семейството ви помагат и насърчават взаимно да реализирате мечтите си.

Едни и същи дейности през цялото време

Маршрутът от точка А до точка Б трябва да се избягва.

Експертите, изучаващи мозъчната дейност, препоръчват периодично да променяте посоката си на движение. Мозъчните неврони нямат способността да образуват нови връзки в стари ситуации, така че е добре да задействате мозъка си.

Няма значение как поддържате мозъка си активен. Можете да правите всичко – да играете шах, да плувате, да бродирате или каквото си искате; всичко, което е важно, е да направите нещо ново.

Този принцип е валиден за всяка възраст, но след навършване на 50 години е от съществено значение за поддържане на мозъка.

Не живейте за мнението на околните

Спрете да се тревожите за мнението на другите. Това ще направи живота ви по-лесен и щастлив.

Не се оплаквайте от липса на пари

Липсата на пари е така наречената най-често срещана пречка за щастлив живот след 50 години. Но, помнете: не всичко се купува с пари. Може да си подарите преживявания за душата, които са безплатни.

Разочарование в любовта

Ако не сте щастливо омъжен/а след 50 години то най-вероятно вие търсите любовта, след като сте я изгубили поради някаква причина. Никога не преставайте да я търсите. Никога не е късно за любов.

И едно предложение: Брад Пит (57 г.) отново е свободен.

Няма невъзможни мечти

Бъдете реалисти – изисквайте невъзможното. Ако в младостта си сте нямали достатъчно смелост и вътрешна сила, след 50 години е подходящият момент да постигнете нещо изключително.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: framar.bg