.

Сигурно сте ги срещали в някакъв момент от живота си, вероятно дори ви се налага да работите с един или няколко от тях – те са мърморковците, суровите критици, грубияните и пасивно-агресивните хора.

Проблемните личности са като лошото време: често срещано, връхлита неочаквано и може да превърне живота ви в кошмар.

Клиничният психолог д-р Елън Хендриксен предлага 4 стратегии за справяне с проблемните хора без значение от типа неприемливо поведение.

Така че приложете един от следните подходи следващия път, когато някой ваш колега, роднина или непознат реши да изпита търпението ви.

Стратегия №1: Противоположно действие

Вместо да запушвате ушите си и да бягате в противоположната посока, се опитайте да си поемете дълбоко дъх, да изслушате проблемния човек и да покажете искрено съчувствие.

Този подход се прилага успешно спрямо непрестанните обвинители, фукльовците или контролиращите личности.

Накратко, противоположното действие е предназначено за индивиди, чието неприемливо, грубо или заядливо държание произлиза от дълбоко вкоренено чувство за малоценност и ниско самочувствие.

Когато несигурните и тревожни хора биват чути, изслушани и оценени, те често променят поведението си от отбранително в дружелюбно.

Имайте предвид обаче, че тази стратегия не е ефикасна, когато сте изправени пред хронично недоволни или емоционално зависими личности.

Ако се наложи да комуникирате с мърморковци, показването на емпатия може да бъде разбрано от проблемните индивиди като покана да се оплакват дори още повече.

Стратегия №2: Конфронтация

Голяма част от проблемните хора не осъзнават, че оставят след себе си диря от обидени приятели, възмутени погледи и разгневени колеги.

В този случай ясното и откровено представяне на ситуацията може би е правилното решение.

Конфронтацията обаче не означава да се ядосвате. Вместо това  от вас се изисква да разкриете пред проблемната личност как неговото поведение ви кара да се чувствате.

Не е необходимо да давате воля на гнева и раздразнението – просто представете гледната си точка и наблюдавайте как ще реагира отсрещният човек.

Конфронтацията може да придобие формата на директна обратна връзка.

За емоционално зависимите индивиди използвайте класическия подход: „Когато направиш това…, аз се чувствам по следния начин…“.

Например, когато половинката ви непрестанно ви изпраща съобщения или ви звъни, за да разбере какво точно правите и къде се намирате, следната реакция е препоръчителна:

Бих искал да те уведомя, че когато ми пишеш на всеки 30 минути с главни букви „КЪДЕ СЕ НАМИРАШ?“, ме караш да се чувствам сякаш се задушавам и не искам да отговорям на съобщенията ти.

При маниаците на тема контрол може да използвате сходна стратегия. Например: „Разбирам, че рожденият ти ден е много важен празник за теб, но когато преподредиш всичко, което съм подготвил, ме караш да се чувствам ненужен и неспособен. Как можем да подобрим ситуацията?“.

Директната обратна връзка работи добре и в случаите, включващи пасивно-агресивни индивиди, които на пръв поглед се съгласяват да изпълнят дадена задача, но след това показват своето нежелание и неодобрение като закъсняват или изпълняват молбата ви, но некачествено и набързо.

Когато се намирате в подобна ситуация и не знаете как да реагирате на подобно неприемливо поведение, проблемните хора често прибягват към оправдания и отбранителна позиция. „Защо си ми ядосан/а? Трафикът беше изключително натоварен.“ или „Това беше твоя идея от самото начало.“

Вместо да започвате безсмислени спорове, се опитайте да избягате от техния пасивен порочен кръг – „Нали знаеш, че няма проблем да ми споделиш още в началото, че не искаш да правиш това. Няма да се обидя и следващият път ще може да се организираме по-добре, за да може всеки един от нас да прави това, което предпочита.“

Грубияните обаче са отделен случай и изискват друг тип конфронтация.

Хората, които тормозят другите, търсят и предизвикват емоционалната реакция чрез държанието си.

Така че избягвайте да показвате съчувствие или да разкривате колко много сте наранени от думите им. „Когато направиш това…, аз се чувствам по следния начин…“ няма желания ефект при грубияните, защото те изпитват удоволствие от това, че са ви разстроили.

Препоръчителната реакция е да не показвате колко сте афектирани, да не започвате да спорите или да показвате разбиране.

Първо, просто се опитайте да игнорирате проблемната личност, като отговаряте на провокациите му, без да показвате емоции и използвате монотонни изрази („Ясно“, „Аха“ отново и отново).

Действията на грубияните са продиктувани от желанието им да нараняват, дразнят или демотивират.

Когато реагирате самоуверено и незаинтересовано, тяхното поведение може първоначално да ескалира, но след като осъзнаят колко несполучливи са подигравките и упреците им, те най-вероятно ще ви оставят намира.

Стратегия №3: Примирение

Не всяка трудна комуникация си заслужава усилието и инвестираното време. Примирението е сполучлива стратегия за ситуации, които са временни или несъществени.

Отстъплението и бездействието ще ви помогнат по време на сватбеното празненство, когато на масата ви седи многознайко, самовлюбен или хронично недоволен човек.

Не използвайте този подход за по-дълго от няколко часа. Отчаянието не просто търси компания, отчаянието поражда отчаяние, така че не се подлагайте на въздействието на проблемните индивиди за прекалено дълъг период от време.

Стратегия №4: Отбягване

В контекста на личните страхове и несигурности отбягването не е препоръчително, но когато става въпрос за хора, с които е трудно да комуникирате, поставете собственото си благополучие на първо място.

Ако предходните три стратегии за справяне с проблемните хора не дадат резултат, понякога дистанцирането е подходящо решение.

Подходът отбягване трябва да бъде прилаган внимателно – целта на този подход не е да наранявате чувствата на другите.

Винаги показвайте уважение към другите и не лъжете относно плановете си.

Също така не се смейте заедно с приятелите си, когато проблемният човек се отдалечи. Все пак, вече не сме ученици в гимназията.

Когато отказвате покана, изразявате несъгласие или неодобрение спрямо дадено действие, се постарайте да продължавате да бъдете любезни и искрени.

Не се превръщайте и вие в проблемен човек само защото някой ви е ядосал, раздразнил или наранил.

източник: psychology.framar.bg