.

Рано или късно всеки е принуден да контактува с отровни хора. Нарциси, патологични лъжци, социопати, манипулатори, клюкари… Това са само няколко примера за подобни личности.

Отровните хора винаги откриват начин да се вмъкнат в живота на другите, за да създават драма и хаос. По този начин те манипулират социалния кръг така, че да отговаря на нуждите им.

Често прилагат стратегията „разделяй и владей“, при която жънат семената на нестабилността, за да изглеждат незаменими в социалната група.

Действията на отровните хора често са следствие от тяхната собствена несигурност. Те не само че могат да съсипят живота ви и да попречат на успеха ви, но и ви излагат постоянно на риск, дърпат ви до тяхното собствено ниво и ви превръщат в техен огледален образ.

За щастие, съществуват най-различни начини, чрез които можете да избегнете влиянието на този тип личности. Предлагаме ви 15 стратегии, които интелигентните личности използват в подобни ситуации.

Игнорират хората, които търсят внимание

Често отровните хора се опитват да привлекат вниманието върху себе си на всякаква цена. Дори и някой друг да има рожден ден, една подобна личност ще успее да обърне нещата така, че всичко да се завърти около нея.

Обикновено се започва с нещо малко, прекъсва говорещите, ненужно шумен или дразнещ е и т.н. Ако не успее от първия път, поведението му става още по-драстично, започва спорове, недоволства, действа разрушително и т.н.

В една нормална ситуация всеки трябва да може да се изкаже, да се пошегува или да се позабавлява. Социалният кръг не трябва да се върти около един-единствен човек.

Ако попаднете в подобна ситуация, най-добрият изход е просто да не обръщате внимание на този човек. Вместо това се опитайте да прекарате повече време с по-тихите и резервирани членове на групата.

Не се доверят на клюкарите и не споделят тайни с тях

Отровните хора са склонни да споделят и най-дълбоките тайни с околните, само и само да спечелят временно интереса им. Освен това те често осъждат или клюкарят зад гърба на приятелите си и колегите си.

Ако срещнете някой, който прави това, не се заблуждавайте, че той няма да клюкарства за вас, просто защото ви харесва или ви се доверява. Напротив – човекът ще предаде доверието ви на мига.

Отровните хора ще обсъждат някого с вас и миг след това ще отидат при него, за да му споделят какво е вашето мнение по въпроса. Това създава търкане между двама души, като отровната личност се озовава по средата и държи всички карти.

Тук говорим за измамен и манипулативен метод за спечелване на приятели или власт в дадена социална група. Не се хващайте на тази уловка.

Прекарват доста време с верни и лоялни приятели

Интелигентните хора се обграждат със здрава мрежа от верни и лоялни личности. Те знаят, че не е необходимо всеки да е техен приятел, както и не всеки заслужава приятелството им. В замяна на това те възнаграждават социалния си кръг с лоялност и доверие, а то работи двустранно.

Умните хора знаят, че истинското приятелство е едно от най-ценните неща на този свят. То не бива да бъде опорочавано от токсичните и негативни хора, на които не можете да имате доверие.

Избягват манипулативните хора

Манипулативните хора ще съсипят живота ви. Те си играят с чувствата ви, за да ви накарат да постъпите по определен начин, който ще подпомогне целите им. Компулсивните манипулатори често имат малко положителни качества. Затова най-добре просто ги избягвайте.

Първо обаче трябва да ги разпознаете. Често или изпитвате силни или нестабилни емоции, когато сте сред тях? Гнява, раздразнение, тъга, неадекватност? Често ли се питате защо са казали дадено нещо? Подозирате ли ги в измамност?

Ако отговорите са „да“, то най-добре избягвайте тези хора.

Оставят лъжците да се оплитат в собствените си лъжи

Токсичните хора лъжат компулсивно – не само останалите, но и самите себе си. Те правят всичко възможно, за да се убедят, че лъжите им са реалност. Естествено, трудно е да поддържаш адекватна мрежа от лъжи.

Много лесно е да си припомниш събитие, което се е случило в действителност. Но когато става дума за измислени истории, тук вече нещата загрубяват. Лъжците често се саморазобличават, като започват да си противоречат с други лъжи.

Не се заместват в дребните кавги и избягват драмата

Повечето хора предпочитат да запазват аргументите си за себе си и за човека, с когото спорят. При отровните е точно обратното. Те обожават да разпространяват мръсното бельо в публичното пространство и когато се развихри кавга, настояват всеки да вземе страна. Няма значение дали сте замесени или не (или дори дали познавате спорещите). Отровната личност няма да ви позволи да останете неутрални.

Често кавгите между един или повече токсични души водят до истински катаклизъм, като невинните наблюдатели се превръщат в най-големи жертви.

Един израз обаче би могъл да ви спаси: „Това няма нищо общо с мен.“

Противопоставят се на грубияните

Това е може най-важният елемент в справянето с отровните хора. Да се противопоставяме на грубияните във всеки един момент.

Повечето нормални хора ще защитят уязвимите и ще помогнат на нуждаещите се. Токсичните от своя страна възприемат за плячка всеки, който е по-слаб от тях. Затова е важно да им се опълчваме – не само заради нас самите, но и заради околните.

Игнорират обидите

Обидите идват под най-различни форми, но може би най-ефективни са онези, дегизирани като комплименти. „Никога не бих имал смелостта да облека това“, „Толкова си забавен, дори не го осъзнаваш“, „Толкова мил човек си“. Това са само част от обиди, поднесени под формата на комплимент. Подобни изказвания често ви карат да се питате какво е искал да каже човека отсреща. Просто ги игнорирайте.

Не толерират самосъжаляващите се хора

Токсичните често си поставят маска на безпомощност, за да подмамят и манипулират останалите, за да се измъкнат от отговорност. Със сигурност сте чували изказвания от типа „Не мога да ти върна парите, защото не мога да си намеря работа“. А не могат да си намерят работа, защото нямат нужната квалификация. Нямат нужната квалификация, защото учителят им не се е отнасял както трябва да с тях. И т.н. и т.н.

Винаги има причина за провала им и винаги вие сте онези, които трябва да разрешите проблема. Ако не го направите, значи сте като всички останали – не ги третирате както подобава.

Нормално е човек да изпитва някакво самосъжаление – например след гадна раздяла, смърт в семейството или нещо подобно. Но рано или късно ситуацията трябва да бъде загърбена. Трябва да продължим напред. И това е единствено и само наша отговорност, ничия друга.

Самосъжаляващите се хора живеят в един постоянен цикъл на мизерия. Те не правят абсолютно никакви усилия, за да променят живота си. Ако избягвате тези личности и отказвате да оправдавате апатията им, няма да бъдете забъркани в техния депресиращ свят, изпълнен с постоянни провали.

Изискват директни отговори на въпросите си

Отровните хора правят всичко възможно, за да дават неясни, подвеждащи или необвързващи отговори. Целта им е хем да задържат информацията за себе си, хем да избегнат потенциалното подвеждане под някаква отговорност на по-късен етап.

Трикът в случая е да им задавате въпроси, на които може да се отговори само с „да“ или „не“. По този начин ще придобиете по-ясна представа за намеренията им.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Източник: obekti