.

Когато имаш нужда от малко, получаваш малко. Първо спестяваш от себе си, после всички пестят от теб…

Ерих Мария Ремарк казва:

„Жена, която икономисва от себе си, кара мъжете да искат да икономисват само от нея!“

Първо спестяваме от себе си, след това животът спестява от нас

Скромността, добрите маниери и добрият характер – качества, възпети в романите – се възнаграждават само там. В живота всичко е по-различно: за всеки безскрупулен човек скромността и добрият характер са качества, които могат да бъдат успешно използвани.

Не всички качества са винаги полезни, понякога те са разрушителни: когато до почтен човек има нечестен човек, който го използва, добрите качества служат в полза на злото. Запомнете това! Всеки мил, възпитан и скромен човек трябва да умее да се справя с хората и да не им позволява да го натискат.

Но за да разберете другите, трябва да разберете себе си и да си зададете въпроса: защо жените икономисват от себе си толкова често и какво получават от това?

Никой няма да ви благодари, че сте спестили от себе си. Това, разбира се, не се отнася само за материални блага: жените спестяват време за почивка, стараят се да угодят на всички, които са близо до тях, за сметка на самите себе си, потискат собствените си желания в името на другите – и така икономисват целия си живот.

Хората свикват: когато имаш нужда от малко, малко ти и дават. Първо спестяваш от себе си, после всички пестят от теб. От такъв живот жените се уморяват и разочароват.

Ако една жена попита съдбата защо има такъв живот, в който всичко е за другите и нищо за нея, наоколо ще настъпи тишина.

Никой няма да се зарадва, че сте изтощена и уморена, че нямате желание за нищо, че се чувствате зле. Никой няма и да ви благодари, че сте спестили от себе си. 

Лошите навици водят до лош живот

Добрите навици не винаги водят до добър живот, но лошите навици винаги водят до лош живот. Навикът да спестявате от себе си се появява с появата на любим човек: сродна душа или деца.

Започва пренареждане в картината на света: цял живот вашата личност в съзнанието ви е била доминираща, сега не е. Една майка толкова много обича детето си, че е готова да се жертва. Влюбената жена е готова да пожертва своето време, удобство и лични цели, амбиции, само за да бъде с любимия. Децата свикват, че се жертваш за тях, а любимият, че се жертвате за него – сами сте ги научили на това.

Какво ще се случи, ако една жена иска да си върне личността, да спре да спестява и да забравя за себе си? Близките й, заради които прави всичко това, ще се разсърдят.

Да, да, никой няма да каже: „Това, което направи за нас бе прекрасно, благодаря! Сега е наш ред да спестим от себе си за теб!“ Само ще ви се ядосат: защо им отнемате нещо, което винаги са приемали за даденост?

Ако една жена се страхува да се противопостави на този гняв, години, десетилетия ще отлетят и тогава тя ще разбере: „Къде отиде животът ми?“

Ако не искате животът ви да премине зад екрана на други животи, не пестете от себе си, за давате на другите: всеки човек има право на щастлив живот.

Несигурността унищожава милиони възможности

Какво означава да икономисваш от себе си в общ смисъл? Това е да си мислиш, че не си достатъчно квалифициран за позицията, за която мечтаеш, че има много по-добри и по-умни хора. Че не можеш да се научиш да танцуваш или да рисуваш, защото никога не си го правила, а наоколо има толкова много талантливи хора, така че дори не трябва да пробваш. Че другите жени са по-добри само защото носът им е по-прав и косата им е по-гъста.

Икономисването от себе си е навик, който ще ви принуди да се задоволявате с малко и да се стремите към най-малкото. Навик, който ще формира страх от отхвърляне.

Ако нещо не се е получило, ако някой ви е отказал, това не е причина да сваляте летвата.

Не пестете от времето, което посвещавате на себе си, от вечерите с интересна книга в ръцете си, от мечтите си, от малките неща, които обичате с цялото си сърце: времето, прекарано с удоволствие, не може да се счита за пропиляно – то компенсира изразходваната енергия.

Понякога сякаш хората си мислят, че ще живеят вечно: те все чакат възможности от небето, те все се сравняват с другите, чакат подходящия момент и отлагат всичко за по-късно, спестявайки себе си.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: