.

Упорит по характер, смела природа, развит дух

Земен знак, подвластен на Сатурн – планетата на вътрешното развитие, понякога и на страданието

Самата дума „козирог” обяснява символа на този знак. Той е онова животно с кози рога, подобни на рогата на бога Пан – божеството на овчарите и на стадата, изобразяван с изгоряло от слънце лице и с крака, увенчани с копита.

С Козирога ние влизаме във владенията на Сатурн, който има определяща власт върху родените под този знак.

Сатурн е планета на изпитанията, на предложените изгодни случаи, които налагат свободен избор, за да изведат към първенство.

Тя е неумолима и придирчива планета, която разрушава, за да създаде.

Тя изтощава, принуждава към непрестанна и безмилостна дисциплина, изкушава и се противопоставя, насилва към дълга, реже крилата на въображението и на фантазията, свързва със земята, принуждава към размишления и труд, но води към сигурно завоюване на реални ценности, които могат да бъдат придобити само чрез страдание и жертви.

Изобщо роденият под знака на Козирога е най-устойчивият измежду всички знаци на Зодиака, както физически, така и духовно.

Потаен, амбизицозен за себе си, той е един реалист, който умее да работи и когото материалният и духовният успех силно привлича.

Именно желанието за издигане и за реално осигуряване е пружината, която го тласка напред.

Стъпка по стъка, метър по метър Козирогът проправя своя път; бавно, но сигурно, превъзмогвайки препятствията, които се изпречват на пътя му, той достига върха, който си е определил.

Трудностите, които среща, биват преодолявани с невероятна упоритост и могъщо търпение.

Нищо не може да обезсърчи Козирога, щом става въпрос за постигане на целта му, защото за него целта е свещена.

Малко са знаците на Зодиака, които до такава степен изпитват нужда да дадат смисъл на живота си.

Ако Козирогът, мъж или жена, още съвсем млад няма пред себе си предназначение, което да осъществява, той търси със страст какво може да направи в живота си.

Веднъж открил за какво е създаден или определил точката, до която трябва да стигне в своя възход, той живее вече само, за да осъществи тези срещи.

В работата му – същата история. Той организира задачите си, систематизирайки ги така, че всичко да бъде уредено и уточнено, което му позволява да постигне целта при най-добри условия.

Той е голям деец в индустрията, държавен организатор под егидата на реда, дисциплината и чинопочитанието.

Едва когато битката е спечелена, той започва по малко да се отпуска. Втората половина от живота му е обикновено не така напрегната, по-усмихната.

Почти винаги роденият под този знак е твърде уважаван и печели всеобщо доверие.

Всъщност той притежава всичко, за да го заслужи – усърдие, точност, постоянство.

Трудно е да се промъкнеш, обаче, в неговия вътрешен свят – той си остава зазидан в себе си и винаги има нещо, което пречи на пълното доверяване.

Той обича работата, спокойните и стабилни неща, отговорността, сдържаността.

Той не приема и не разбира действията без определена цел, твърде бързи и импулсивни, сензационни или прекалено модерни.

Понякога затрудненията му да влезе в контакт и да създаде задушевност се взима за арогантност или високомерие; напротив, в дъното на сърцето си той търси да бъде разбран и да срещне симпатия или проникновение.

Неговото поведение често е резултат на символа между голямата му чувствителност и вродената му свенливост; неговите недостатъци могат да го увлекат към предубеждения.

Гордостта му може да се превърне в безпокойно недоволство; религиозното му чувство – някаква форма на прекалена набожност или суеверие – в намаление на дълбочината на смисъла; любовта му към реда и достойнството може да стане педантичност и да свърши със самодоволство.

Козирогът може да бъде блестящ в учението. Той притежава голяма сила на съсредоточаване, знанията му се стремят към непрекъснато разширение, разширяването на трудните проблеми на живота за него са необходимост.

Малко склонен към развлечения и често скъперник на времето си, той умее да се задоволява с малко.

Роденият под Козирога го привличат дейности, за които е необходима търпелива работа, съсредоточение, изработване на планове, проучване, изследване.

Срещаме много родени под този знак в индустрията, администрацията, икономиката, политиката, дипломацията, те са големи инженери, превъзходни учени, адвокати, художници.

Солидността на финансовото им положение е функция на тяхното усърдие в труда. Могат и да получат наследство, което, обаче, често идва късно и може да стане причина за водене на дела.

Козирогът няма много деца и често си създава грижи с тях, проявява прекалена строгост, което може да му донесе неприятни изненади.

Ако не се реши да встъпи в брак твърде млад, някаква нерешителност ще го накара да се ожени твърде късно. Козирогът е знак, който дава най-много стари ергени.

Последната част от живота му обикновено е твърде благоприятна, било че е постигнал най-после желаното обществено положение, било че действително се е стабилизирал.

Роденият под знака на Козирога шофира твърде добре. В началото изпитва известна трудност, но впоследствие става господар на всяко свое действие и тогава се превръща в прекрасен автомобилист. Той отдава голямо значение на качеството на своята кола и се отнася към нея като към нещо живо.

Той обича също лова, риболова, голфа, алпинизма, футбола атлетиката. Не е твърде привъзран, обаче, към спорта, макар че като се заеме с някоя дисциплина, постига забележителни резултати с постоянството и точността си; трябва му, обаче, много повече време, отколкото на другите, за да го постигне.

Жената Козирог – винаги млада

Жената, родена под знака на Козирога, е почти винаги странна личност. Най-напред тя разцъфтява с една мъдра бавност.

Хубостта и очарованието й се увеличават с времето и тя е много по-съблазнителна на четиридесет, отколкото на двадесет.

Тази жена не е много достъпна, в смисъл, че поставя между себе си и другите бариера на тази бавност – тя отваря сърцето си само за чувства, които бавно са еволюирали. Тя изпитва ужас от прескачането на етапите.

Обикновено тя си има професия и държи на своята независимост. Обича ясните задачи: секретарка, учителка, лекарка – винаги нещо, което й позволява да се посвети, но също и да властва.

Но както мъжа Козирог, тя не се отдава, тя е потайна и понякога тази липса на порив й струва провалянето на някоя връзка.

Тя не е сантиментална, но е страстна и горделива, когато е познала цената на другия – тогава тя ще бъде една взискателна съпруга, която ще стане твърде сурова, ако е разочарована или мамена.

Превъзходна майка, тя обича да държи здраво семйството в ръцете си и за нея е истинска нужда да прави всичко необходимо, за да обедини близките си.

Към средата на живота си, когато личността й е вече затвърдена, а умът й е зрял, нерядко тя опитва да намери за себе си средство за духовно издигане.

Гъвкавостта на ума не е нейна силна страна. Това е качество и недостатък.

Качество – от гледна точка на честността и недостиг – от гледна точка на съждението. Това я кара да лъже относно значителността на нещата, които й се случват.

Тя често се омъжва късно, защото сърдечният й живот следва еволюцията на нейната красота и личност.

Жените Козирог, които привличат много мъжете, са често загадки за тях. Толкова по-добре.

Те са трогателни с тази старателност да живят, с този маниер да размислят преди да говорят, с онова одобрение, което постоянно търсят, защото приличат на плодове, които търсят слънцето, за да узреят.

В действителност през дългите години на своята младост, те са бременни със собствената си личност и това е едно съблазнително напрежение. Времето е техен съюзник.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби