Себастиан Вайс започва да се занимава с архитектурна фотография докато учи градско инженерство в Берлин и забелязва как градът се променя около него.

„Вдъхнови ме по-скоро творческата гледна точка към сградите, отколкото конструкцията им“, обяснява фотографът, който в момента живее в Хамбург. „Това ме доведе до Университета по изкуства в Берлин, където изучавах сферите на технологията и дизайна“.

Под псевдонима Le Blanc, Вайс улавя детайли от фасадите на сгради на фона на невъзможно сини небеса, често от нисък ъгъл, като така акцентира техните размери и мащаби. Кадрите му придават още едно измерение на архитектурата, като изолират определени ъгли, секции и повърхности, които се простират и вият в небето.

Фотографът, който работи изцяло навън, намира вдъхновение в сградите на които попада в европейските градове – Хелзинки, Рейкявик, Барселона и Валенсия са сред любимите му. Макар и да се спира на космополитни градове, Вайс далеч не е претенциозен относно избора на сгради:

Не избирам сградите заради тяхната популярност или архитект. Понякога сградата е изключително тривиална, като супермаркет или гараж с харизма.

Търся характера на сградата и тайните ѝ качества. За тази цел е нужен вид диалог със сградата и време да си „поговоря“ с нея – като разговор с човек е.

Свежите и минималистични кадри на модернистична архитектура от XX век отвеждат окото на разходка по неочакваните форми и контури на града. С напредването на пролетта и настъпването на лятото, фотографиите на Вайс ни напомнят да вдигнем поглед към небето и градските пейзажи.

Източник: AnOther Magazine
Автор: Ана Карни
Преводач: Елена Чергиланова

Вижте още: Изоставените сгради на Велико Търново

ПОСРЕЩАНЕ НА ГОДИНАТА НА ЖЪЛТОТО ЗЕМНО КУЧЕ В ЛОНДОН

Това, което правите в периода от 18:00 часа до полунощ, е от огромно значение – ДЖАК МА