.

Дати на зодия Дева: 23 август – 22 септември

Известни мъже Зодия Дева:

Марко Поло, Гьоте, Лев Толстой, Стивън Кинг, Ленард Коен, Кен Киси, Шон Конъри, Джеръми Айрънс, Хю Грант, Пол Уокър, Бил Мъри, Майкъл Джексън, Ричард Гиър, Майкъл Кийтън, Киану Рийвс, Колин Фърт, Роналдо, Ланс Армстронг, Фреди Меркюри, Христо Смирненски, Тодор Живков, Димитър Талев, Васил Найденов, Христо Гърбов

Известни жени Зодия Дева:

Майка Тереза, Грета Гарбо, Ингрид Бергман, София Лорен, Ракел Уелч, Салма Хайек, Бионсе, Клаудия Шифър, Камерън Диас, Агата Кристи, Пинк, Катерина Евро, Николина Чакърдъкова, Цветана Пиронкова

Камъни за зодия Дева: Амазонит, жълт Ахат, Берил, Цитрин, Карнеол, Яспис, Сардоникс, Тюркоаз, Циркон

Ако приемем буквално символите, Девата би трябвало да означава „девица”.

Действително бракът не е голямата цел в живота на хората от този слънчев знак и може би най-висок процент от останалите неженени и неомъжени са именно Деви.

Тези обаче, които приемат задълженията и отговорностите на брачния живот, макар и да не са водени от страстта, остават верни и предани на своето семейство и партньор.

Девата лесно се откроява сред другите хора.

Спокойна, на пръв поглед флегматична, не особено речовита, тя не обича шума около себе си. Бихте си помислили, че е самотница.

Ето, в онзи ъгъл там ще забележите привлекателния млад мъж, наблюдаващ уж безучастно тълпата наоколо. Но неговата мисъл отчита и преценява всичко. Когато трябва, на минутата ще бъде готов с мнението или решението си.

Или красивата сдържана девойка, облечена безупречно, която чака на спирката. Видяхте я, нали? Тя вече си е приготвила точни пари за билет. Никога няма да тръгне да моли някой да й развали банкнота от пет лири. Тя е Дева.

Шумните купони не са по вкуса на хората от тази зодия.

Те предпочитат да останат в службата, за да си довършат спокойно и методично работата, вместо да се потопят сред безгрижната тълпа или да отидат с колегите на събиране, където няма да се чувстват комфортно.

Девата много трудно се отпуска в компания и едва ли някога може да си позволи по-свободно или лекомислено поведение. Дори Козирогът изглежда истински веселяк пред нея, колкото и да не е това типичното му държание.

Девата обича да се тревожи.

Ако няма за какво, ще си намери. Защото тревогата е обичайното й състояние. Прелестната й усмивка често крие вътрешно безпокойство или несигурност. Проблемите следват един след друг в живота й. Тя обича да си ги създава.

Типичната Дева има приятна външност.

Фигурата й е слаба, чертите на лицето са интелигентни, фини и изразителни, а очите са невероятно бистри и красиви и често в тях може да видите своето отражение.

Чаровна и грациозна, Девата е твърде критична към външния си вид. Почти никога не харесва снимките си. Твърди, че не е суетна, но лесно ще я хванете да се оглежда скришом в огледалото. Облича се стилно и спретнато, макар и не задължително по модата.

Навиците й в това отношение са твърдо установени.

Така например Морис Шевалие би приел по-скоро да изгуби гласа си на сцената, отколкото да се появи пред публика без цвете в бутониерата и игла на вратовръзката си.

Крехкото телосложение на Девата крие много повече физическа сила, отколкото можете да предположите. Силните й здрави мускули ще се справят с всяка работа по-добре от много други зодии, стига да не получи нервен срив.

Защото зад външното спокойствие и уравновесеност се крият вечни тревоги, а това я разстройва емоционално и нарушава храносмилането й. Девата трябва да се пази от мозъчна преумора и да не се нагърбва с прекалено много работа.

Нейната изпълнителност и чувство за отговорност желанието й да свърши всичко в срок могат да я доведат до претоварване и нервно изхабяване.

Планетата, която управлява Девите е Меркурий. Ето защо те са разумни, реалисти, искрени и лоялни. Но в тях определено се крие актьорски талант. Ако не искат да отидат някъде или да направят нещо, спокойно ще се престорят на болни.

Създавайки си въображаеми неприятности, така могат да се вживеят, че да убедят и самите себе си. Причудливи и взискателни са към всичко – облекло, храна, работа, лични взаимоотношения и любов, дори към словото. Ненавиждат жаргона.

Толкова спретнати и чисти са, сякаш току-що са излезли изпод душа. Наистина Девите са способни да се къпят по четири пъти на ден. Те се грижат за здравето си, не търпят немарливостта и не хранят излишни илюзии за живота и хората.

Дори да са влюбени, никога няма да се поддадат на емоциите си до такава степен, че да не видят недостатъците на другия или безнадеждността на самата връзка.

Разбира се, не всяка Дева е педант и догматик. Понякога сред родените под този слънчев знак ще срещнете ярки умове или ослепителни чаровници. Типичен пример в това отношение е София Лорен.

Друг път ще се натъкнете на такава Дева, която чак е занемарила външния си вид или дома си, защото робува на точността и изрядността в служебните си задължения. Но не я съдете прибързано. Скоро ще я видите да вдига карфичка от килима или да маха влакънце от рамото си и ще ви стане ясно, че Девата в крайна сметка си е Дева.

Мила и състрадателна, Девата е особено подходяща за професията на медицинска сестра. Тя е внимателна към болните, вдъхва доверие в своята компетентност и те се оставят с удоволствие в ръцете й.

Ако имате приятел или приятелка Дева, достатъчно е само да им споменете, че ви боли глава или нещо друго. В дома им се намира мини-аптека. Едно от шкафчетата в банята непременно ще е претъпкано с лекарства и всякакви хапчета срещу стомашни разстройства, запек, лошо храносмилане или главоболие. На всичкото отгоре най-подробно ще ви бъде обяснено какво е най- подходящо за вас.

Девата никога не купува лекарство, без да се запознае с неговите съставки и показания. Също така не тръгва на път, без да си вземе цял куфар с хапчета и шишенца. Ами ако там, където отида, ги няма по аптеките?

Подобно е положението и с любимата марка сапун, лосион, крем за бръснене или каквато и да е козметика. За по-евтино и по-сигурно Девата си ги купува по цели кашончета наведнъж. По същата причина Девата е способна да помъкне в багажа си и вода за пиене. Ако й се присмеете, веднага ще ви постави на мястото и ще ви обясни какво би могло да се случи, когато пиете съмнителна (може би заразена?) вода и в организма ви проникнат бактерии или микроби.

Създадените вече навици при Девата остават за цял живот.

Тогава защо трябва да се нарушават, да речем, когато се отиде на почивка или в командировка? (Това между другото обяснява и факта, че много Деви се боят да сключат брак и да променят начина си на живот).

Ако мъжът Дева е свикнал вкъщи да държи чорапите си в лявото чекмедже на гардероба, точно в това чекмедже ще ги сложи и в хотелската стая. Не дай боже обаче гардеробът да е цял, без чекмеджета! На следващата сутрин сервитьорката ще разбере, че когато един клиент Дева каже, че иска яйце, варено три минути, той има предвид точно толкова минути, а не някакви си там четири или три и половина. Тя просто няма да получи бакшиш и толкова, щом не обръща внимание на тези неща.

Понякога Девата започва да се заяжда, да спори и да ви критикува, докато ви вбеси.

Но ако в същото време изпаднете в беда, с радост ще ви се притече на помощ, без да търси отплата. Или ако не можете да смогнете с работата си в службата, Девата с удоволствие ще се включи, за да свършите в срок. Това тя ще направи не от желание да се изтъкне или да покаже колко по-способна е от вас, а защото нейният подреден меркуриев ум не търпи размотаването и недовършените задачи. Освен това тя инстинктивно се стреми да сложи ред в хаоса.

Така например, ако е на парти, Девата с радост ще помогне на Домакинята да прибере и почисти след гостите. Но в същото време веднага ще забележи, че модното списание е поставено върху масичката, за да скрие петното на покривката. Или пък че възглавничките на дивана са подредени така, че да покрият прогорените от цигари дупки.

Представителите на зодия Дева прекрасно виждат чуждите недостатъци – до най-дребните неща, но не и своите.

Всъщност вижда ги и ги усеща, но не понася някой друг да й ги изтъква. Само се опитайте да й кажете, че е критикарка, придирчива, вманиачена чистница или болна на тема хранене и здраве. Кой, тя ли? В никакъв случай не е такава.

В едно пълно с хора помещение веднага бихте познали Девата.

Тя не може да стои дълго на едно място. Ще започне да нервничи, да сменя позата си, да присяда в различни ъгьлчета, сякаш закъснява за важна среща. Но в същото време изразът на лицето й ще остане спокоен. Нервното напрежение много рядко намира външен израз у Девата, но може да увреди храносмилателната й система. Затова тези хора често носят хапчета за стомах у себе си.

Вече споменах, че Меркурий е планетата, която управлява представителите на зодия Дева. Същата планета управлява и Близнаци. Но за разлика от Близнаците Девата се е научила как да не прахосва жизнените си сили.

Тя вече е готова да откликне на гръмовития повик на Вулкан, истинската й управляваща планета, все още неоткрита от астрономите, ала влияеща на всички, родени под този зодиакален знак. Когато Вулкан се приближи до Земята така, че да се вижда, Девата ще се освободи от въздействието на Меркурий, което е причина за нервното й напрежение. Тя ще получи от Вулкан, планетата на гръмотевиците, своето астрологическо наследство от смелост и увереност и тогава ще изчезнат много от нейните задръжки.

Девата непрекъснато се страхува да не изпадне в зависимост, да не си пропилее времето на вятъра или да не пренебрегне задълженията си. Не е разточителна нито на емоции, нито на пари. Държи се благоразумно, консервативна е в любовта. Но съзнанието й винаги е нащрек и очаква жадува за нещо по-добро.

С удоволствие помага на изпадналия в беда, на приятелите си, но не обича на нея да й помагат. Не иска да се чувства задължена, предпочита да бъде самостоятелна и да разчита само на себе си. Най-много се бои, че на старини може да зависи от някого.

Това я кара да живее пестеливо.

За себе си не би похарчила нищо излишно, но към приятелите и хората, които обича, е неочаквано щедра. Защото е убедена, че те заслужават. Към просяците и безделниците обаче не изпитва никакво съчувствие. Дразни се от мързеливите, които чакат да получат нещо наготово. Тя самата е постигнала всичко с много труд, затова е против разточителството и прахосничеството.

Положителните качества на Девите са: бистър ум, проницателност, благовъзпитаност, услужливост, практичност, честност.

Изявени в отрицателната си форма, те се превръщат в критикарство, капризност, свитост, песимизъм, чувство за малоценност, педантизъм.

Критическите забележки на Девата обаче не бива да ни учудват.

Просто тя е родена и устроена така – да забелязва и най-малката пукнатинка на вазата. Да вижда чуждите недостатъци, но да усеща и своите.

Другото, което не понася, е закъснението. За нея то е чиста загуба на време. Тъй че бъдете точни на срещите си, за да не ви скастри язвително.

Който е имал честта да бъде поканен на вечеря от Франк Синатра, знае много добре, че посоченият час е абсолютно задължителен. Синатра е Стрелец, но асцендентът му е Дева. Това обяснява усърдието и прецизността в работата му. Когато прави запис, обръща внимание на всеки тон. Може безброй пъти да повтори изпълнението, докато се получи както трябва. Ето защо песните му имат такъв успех. При него се е получило чудесното съчетание от перфекционизма на Девата с пламенността и топлотата на Стрелеца.

Девите умеят да се грижат за себе си и внимателно подбират храната си.

Обвиняват ги, че са егоисти. Но това твърдение се опровергава от факта, че те обичат да помагат на другите. И все пак го правят в рамките на разумното. Когато прекалите с исканията си, те ще кажат твърдо „не” и ще се отдръпнат.

Податливи са на белодробни заболявания, подагра, артрит, ревматизъм, болки в гръбнака и краката.

Но грижите за собственото здраве обикновено предотвратяват по-сериозни заболявания. Много Деви са вегетарианци. Или пък са наясно какво и колко трябва да ядат. Понякога се вманиачават на тема „микроби”.

Познавах един мъж Дева, който всяка вечер изваряваше четката си за зъби и не се докосваше до филийка хляб, ако на съседната беше кацала муха. Девата ще постигне по-голямо душевно равновесие и щастие, ако носи зелен нефрит или чиста платина до тялото си.

Любимите й цветове са снежнобяло, сиво, бежово, морскосиньо, зелено във всичките му нюанси. Нейното цвете е зюмбюлът.

Девата е достигнала етапа, когато душата обича себе си, но все още не е докрай разбудена и само мъгляво предусеща страстта, която ще бъде отприщена от планетата Вулкан.

За Девите любовта означава пълно себеотдаване, тайнство, което те предпочитат да не разкриват. Затова насочват енергията й в съвършенство в работата си. И въпреки че даряват човека до себе си с нежна преданост, истинската същност на любовта все още спи в сърцата им.

Източник: „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”