.

Дати на зодия Близнаци: 21 май – 20 юни

Известни личности зодия Близнаци:

Зодия Близнаци мъж:

Джон Кенеди, Шарл Азнавур, Джони Деп, Хю Лори, Клинт Истууд, Колин Фарел, Принс, Лени Кравиц, Марк Уолбърг, Боб Дилън, Джон Кенеди, Джейми Оливър, Том Джоунс, Рихард Вагнер, Жан-Пол Сартр, Евгени Минчев, Васко Кръпката, Калин Врачански, Бойко Борисов, Калин Вельов.

Зодия Близнаци жена:

Анджелина Джоли, Кайли Миноуг, Никол Кидман, Натали Портман, Хайди Клум, Мерилин Монро, Наоми Кембъл, Анна Курникова, Винъс Уилямс, Щефи Граф

Камъни за зодия Близнаци: Ахат, Аквамарин, Цитрин, Тигрово око, Планински кристал, Хризокола, Яспис, Оникс, Топаз, Тюркоаз

Ако хората от тази зодия понякога създават у вас впечатление, че виждате двойни образи, не бързайте да сменяте очилата си. Само си спомнете, че това е зодия Близнаци и че непостоянната им природа притежава две страни.

Веднъж ги усещате, друг път не. Какво зърнахте в тези живи черти? Любов? Или може би омраза? Възторг? Интелект? Идеализъм? Тъга? Радост? Толкова е интересно да се наблюдава меркуриевата непостоянност в изражението на Близнаците – досущ като лудата игра на светлините в някоя дискотека. Не може да се осъзнае границата между реалността и илюзията, които ту се сливат, ту се разделят.

Ако човек иска да намери някой от зодия Близнаци, ще му бъде необходима известна проницателност – той трябва да усети къде да го търси. Хората от тази зодия често сменят местонахождението си и то твърде неочаквано.

Те имат навика най-изненадващо да променят дрехите, професиите, любовните си увлечения или домовете си, както и своите решения.

Ако искате да намерите характерен представител на този знак, доста ще трябва да се помъчите. Пробвайте например в книжарница. Близнаците набързо прелистват книгите. Един бърз поглед из страниците им е достатъчен, за да схванат съдържанието. Близнаците обичат да шарят напред-назад по книгата – всъщност на такова поведение те са склонни и в живота.

Няма как да не се натъкнете на представители на тази зодия, които да търчат из коридорите и се шегуват с колегите си в радиокомпания, издателство, телефонна централа, автосалон или рекламна агенция – ако разбира се успеете да ги накарате да ви обърнат внимание между многобройните си ангажименти.

Когато все пак откриете една такава меркурианска личност, отделете й необходимото внимание, дори и да трябва да паднете от умора, докато тичате по петите й.

Най-напред ще забележите нервното напрежение, което ври и кипи около този човек.

Възможно е да срещнете Близнаци, които говорят бавно, но повечето от тях приказват бързо. Всички до един обаче схващат почти моментално. Близнаците никога не задържат поглед в някаква точка за повече от две-три секунди.

Всъщност техните пъргави и подвижни очи са онова, по което най-лесно можете да ги познаете. У тези хора се усеща някакъв нетърпелив копнеж, една искрена, предразполагаща добронамереност, както и необикновено бързи, но елегантни движения.

По всяка вероятност ще сгрешите, ако опитате да накарате Близнаците да стоят на едно място или да се подчинят на една определена мисъл. Съвсем сигурно обаче ще си изпатите, ако ги предизвикате на словесен двубой. Техният ум сече като бръснач и лесно се приспособява към всяка ситуация.

Обикновено притежават изтънчено чувство за хумор и са по-умни от останалите.

Доста хора от тази меркуриева зодия намират за забавно да объркват по-бавно мислещите със светкавичния си ум.

Човекът от зодия Близнаци най-внезапно ще изникне край вас като любопитна птичка, живо ще се огледа около себе си, за да види какво става, и след това ще отлети нанякъде преди да успеете да го поздравите.

Представителите на тази зодия се чувстват като птичета с подрязани криле в клетка, ако около тях властва твърдо установен ред.

Те ненавиждат каквато и да била скучна работа или монотонност. Точността рядко им е присъща (освен ако асцендентът им не е Дева, когато се превръщат в живи часовници).

Типичните Близнаци обаче винаги закъсняват – не защото не ценят или нямат представа за времето, а защото нещо по пътя е отвлякло вниманието им и ги е забавило.

Неизтощимата меркуриева природа постоянно търси емоции и промени, иначе духът се поддава на меланхолията и унинието.

Ако имате приятел Близнаци, може би вече сте усетили типичен за зодията навик – толкова досаден, че може да ви накара да побеснеете. Ще ви покани например да се отбиете в жилището му (което при всички случаи е апартамент, тъй като къщата е нещо прекалено улегнало) да гледате стар филм с Хъмфри Богарт, след което и някаква комедия (разбира се от две части, тъй като Близнаците никога не се задоволяват само с едно нещо), както и да отскочите с колата до игрището за голф край града и да обърнете няколко водки в близкото заведение.

Вие обаче сте уморена и жадувате да се приберете у дома. Все пак му благодарите и учтиво отклонявате поканата за друг път. Но той ви размеква със сините си (зелени или кафяви) очи и ви завладява с чара си. Говори толкова бързо и се усмихва толкова покоряващо, че скоро се предавате и приемате поканата. Преди това обаче той има да свърши някаква работа и ви определя среща след час на ъгъла.

Едва ли сте очаквали такова нещо и затова отново правите опит да отклоните поканата. Той пък за пореден път пуска в действие изпитаните средства, което окончателно ви принуждава да се съгласите. Изпитвате досада при мисълта, че цял час ще си губите времето, още повече, че чувствате болки в краката.

Както и да е, то все някак минава и в уговореното време се появявате на ъгъла. Старият ви приятел закъснява половин час и пристига запъхтян. И какво мислите – променил е решението си. Казва, че е преуморен, спи му се и предлага да отложите за утре.

В такъв момент само човек от зодия Близнаци е в състояние да избегне удар в лицето. И той наистина го прави. Прощавате му и което е още по-учудващо – приемате поканата му за следващата вечер, все едно, че някой ви е изпил мозъка. Сама сте си виновна, че ви е изиграл по този начин.

Ако всичко това се повтори и на другата ви среща – не се учудвайте. Заслужавате си го, след като сте позволила да ви омагьоса с приказките си.

Всички родени под този слънчев знак чувстват голяма необходимост да скриват истинските си мотиви.

Като че ли изпитват непреодолимо желание да вършат неща, коренно противоположни на действителните им желания, досущ като Рибите. Тази тяхна невероятна гъвкавост обаче, както и красноречието им, ги прави забележителни политици и много добри специалисти в областта на човешките отношения.

Близнаците знаят по какъв начин да ви откажат и от най-заклетите ви възгледи. Словесните им удари така ще ви огънат, че ще приемете всяка тяхна дума и дори ще им благодарите за великолепното изпълнение. Ако почувстват опасност, инстинктивно напипват слабите ви места и ги атакуват с подвижния си ум и острия си език.

По един или друг начин Близнаците винаги са владетели на словото.

Без проблеми могат да продадат късчета лед на ескимоса или мечти на песимиста. Ако по някаква случайност ги притиснете натясно, те могат толкова бързо и майсторски да сменят темата и да отклонят разговора от себе си, че в крайна сметка победеният се оказвате вие.

Понякога меркуриевата склонност да си правят шеги с околните може да подтикне Близнаците към измами или престъпления, но това едва ли се случва често. Срещат се Близнаци, които живеят в лъжи и лукавство, подведени от своите наклонности.

Болшинството от тях обаче са прекалено големи идеалисти, за да се превърнат в престъпници.
Все пак трябва да се признае, че Меркурий им дава шансове да успеят в тази област. Те биха могли да бъдат ненадминати мошеници.

Благодарение на бързите си ръце ловко могат да извършат обир, да подправят чек или да фалшифицират банкнота от пет лири, без да ги усетят.

Все пак с изключение на случаите, когато планетите в рождения хороскоп на Близнаците са подредени по такъв начин, че излъчват негативни влияния, повечето хора от тази зодия са честни, а някои дори прекалено. Те като че ли са разкъсвани между две крайности.

Изтощеният мозък на Близнаците има нужда от два пъти повече сън, отколкото другите, за да се възстанови напълно. Те обаче рядко могат да се наспят, тъй като често страдат от безсъние. Все пак винаги трябва да опитват да почиват пълноценно, за да излекуват обтегнатите си нерви и да отморят възбудените си мозъчни клетки, тъй като съществува постоянна заплаха от нервно изтощение. Нуждаят се от огромни количества свеж и чист въздух, както и от много слънчева топлина, ако искат да не постъпват в болница.

Липсата на всичко това, наред с липсата на движение, може да причини възпаления в областта на раменете, ръцете и пръстите. Белите дробове и червата също могат да пострадат. Ако не се съобразяват достатъчно със здравето си, меркуриевите хора могат да се натъкнат на усложнения в краката и гърба, както и на заболявания като артрит, ревматизъм или мигрена. Не е за вярване, но Близнаците са много по-податливи на проблеми с нервната система, причинени по-скоро от скука и заседнал живот, отколкото от прекалено активна дейност.

Дълбоко в своята търсеща и неспокойна натура Близнаците се стремят към някакъв идеал и най-големият им проблем е да разберат какво представлява той.

Този идеал може да бъде всякакъв, тъй като въображението на тези хора няма граници. Пари, слава, богатство, любов, кариера – това не винаги им е достатъчно.

Меркурий зове Близнаците все по-високо и надалеч, примамва ги с нови и нови обещания, всяко от които е по-светло от предишното. От отсрещната страна на пътя тревата винаги изглежда по-раззеленена. Небето е по-синьо над някой друг океан. Звездите са по-ярки в други Вселени. Накъде са се устремили тези хора? Може би към някакъв неизвестен и все още неоткрит континент вътре в душите им.

Те пътешестват и разкриват духовни пространства.

Близнаците имат проницателен поглед и разностранна дарба. Притежават чудесно чувство за хумор, тактичност, дипломатичност и ловкост. Липсва им обаче постоянство и търпение. Лесно загърбват старите ценности за сметка на неизвестното и новото, след което съжаляват за мигновено взетото решение. Независимо, че са сред толкова много хора, Близнаците споделят най-скъпите си чувства единствено с постоянния си спътник – брата близнак вътре в себе си.

Въздухът е техният елемент и истински дом. Земята им е чужда. С обаянието си Близнаците са способни да подмамят птичката от дървото и да я научат на нови песни. Непрестанно търсещият меркуриев ум обаче лесно може да изпусне синята птица на щастието, която в продължение на години копнее за него в собствената му градина.

Цветовете, подхождащи на хората от тази зодия са жълто, зелено и синьо, както и сребристо и сиво, а настроението им отразява техният светещ камък – аквамарин.

Ефирното им присъствие напомня нежния аромат на момина сълза, а устните им са поели свежото ободрително ухание на най-зелените ели от девствените гори.

Източник: Линда Гудман “Слънчеви знаци”, ИК “Светулка”