.

Ерма Бомбек /1927-1996/ е американска хумористка и журналист, автор на 15 книги, повечето от тях бестселъри.

В младостта си чува страшната лекарска присъда, че няма да може да има деца. Тя и съпругът й осиновяват момиченце, на което тя се посвещава изцяло, изоставяйки кариерата си.

Много скоро обаче тя ражда първия си син, а само след три години и втория. Постепенно се връща в професията си, където жъне успех след успех, благодарение на това, че споделя с аудиторията своя семеен опит, под формата на напътствия, остроумия или просто констатации.

Ако можете да се смеете на нещо, можете и да живеете с него.

Когато хуморът си отива, отива си и цивилизацията.

Няма нищо по тъжно от това да се събудиш в коледното утро и да осъзнаеш, че вече не си дете.

Всеки от нас има такива моменти в живота си, които тестват смелостта му. Довеждането на деца, например, в къща с бял килим е един от тях.

Имам свое схващане за човешкия ум. Мозъкът прилича доста на компютър. Ще поеме много факти, после ще се претовари и ще се взриви.

Мечтите имат само по един собственик в даден момент. Ето защо мечтателите са винаги самотни.

Най-общо казано: децата ми отказват да ядат всичко, което не е танцувало по телевизията.

Детето се нуждае най-много от вашата любов точно тогава, когато най-малко я заслужава.

Има нещо, което не успях да науча тялото си да прави, и това е да разбирам още в 6 сутринта какво би искало да яде в 18 вечерта.

За някои от нас никак не е лесно да наблюдават минисериал, който трае далеч по-дълго от повечето бракове.

Бракът не дава никакви гаранции. Ако търсите гаранция, по-добре идете да живеете с акумулатора на автомобила си.

Имам един много практичен подход при отглеждането на децата. Сложих във всяка стая надпис: „Краен срок за освобождаване на стаята – 18 години“.

Когато майка ти пита: „Искаш ли да ти дам един съвет?“, това е чиста формалност. Няма значение дали ще отговориш с „да“ или „не“. Така или иначе ще получиш съвета.

Лудостта е наследствена. Можете да я прихванете от своите деца.

Малчуганите на две-тригодишна възраст са надарени с изключителна сила. Те могат да вдигнат куче с тегло два пъти колкото тяхното собствено и да го хвърлят във ваната.

Никога не давай колата си на човек, на когото си дала живот.

Излишно е да се казва, че не трябва да имате повече деца, отколкото са прозорците на колата ви.

Никога не посещавайте лекар, в чийто кабинет растенията са увехнали.

Когато детето се е заключило в банята и водата продължава да тече, а то казва, че нищо не прави, обаче кучето започва да лае, тогава се обадете на 112.

Повечето жени отлагат забавленията, докато отглеждат деца.

Къщната работа може да ви убие, ако я вършите както трябва.

Второто ми любимо домашно занимание е гладенето. Първото е да си удрям главата в горната табла на леглото чак до припадък.

Моето схващане за домакинската работа е, че ако нещата не се размножават, не миришат, не се запалват и не блокират вратата на хладилника, нека си останат така, както са. И без това никой не го е грижа. Тебе пък защо?

Не е съвсем наред тази майка, която измива мерителната чашка със сапун и вода… след като е измервала само вода.

Никой досега не се е гътнал от това, че е спал на неоправено легло. А познавам майки, които повторно оправят леглата след своите деца само защото има чупка на кувертюрата или одеалото стои на криво. Това е истинска болест.

Никога не съм прелиствала и един брой на „National Geographic“, без да си дам сметка какви късметлии сме, че живеем в общество, където по традиция се носят дрехи.

Не бъркайте известността с успеха. Мадона е едното, Хелън Келър – другото.

Надявам се, когато един ден, в края на живота си, застана пред Господа, да не ми е останал вече никакъв неупотребен талант и да мога да кажа: „Използвах всичко, което Ти ми даде.“