Висшата проява на милосърдие в нашия свят представлява неспособността на човешкия разум да свърже в едно цяло всичките му компоненти.

Живеем на спокойното си островче на невежеството насред черния океан на безкрая и не ни е съдено да плаваме надалеч.

Науките, всяка от които дърпа колата в своята посока, досега не са ни навредили кой знае колко.

Ще дойде ден обаче, когато събирането на разпокъсаните до този момент елементи на знанието ще разкрие пред нас такива чудовищни бездни на реалността, че ние или ще изгубим разсъдъка си от видяното, или ще бъдем завинаги прокудени от светлината на знанието и ще подирим покой и безопасност в гробницата на нови тъмни векове.

Достатъчно са ми отворени очите, за да видя, че мнението на никой човек не струва нищо, освен ако не е подкрепено с искрена информация, за да стане така, че да се знае за какво изобщо говори.

Най-милостивото нещо на света… е неспособността на човешкия ум да съвместява цялото си съдържание.

Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото.

По-невероятна от мъдростта на старите хора и мъдростта на книгите е мъдростта на океана.

Приживе господарят на ужаса и фантастиката Лъвкрафт няма издадена и една книга – всичко е публикувано по сборници и списания. Но въпреки това е повлиял толкова много творци, че списъкът е наистина дълъг. Писателите, които го почитат, боготворят и признават за техен учител – Стивън Кинг, Хорхе Луис Борхес, Клайв Баркър, Рей Бредбъри, Питър Строб, Нийл Геймън, Джордж Мартин, Джийн Улф, Чайна Миевил, Рамзи Кембъл, Брайън Лъмли, Фриц Лейбър, Алън Мур… 

Към тях можем да добавим и двама режисьори – Гилермо дел Торо и Джон Карпентър и цял куп музикални банди – Metallica, Black Sabbath, Dream Theater, Iron Maiden, Cradle of Filth.

Филмите и компютърните игри, свързани с творчеството му са безброй. Х. Ф. Лъвкрафт е толкова велик, че дори и да не го харесаш, да го отричаш е смешно.

изображения: DeviantArt

Вижте още: ЕДГАР АЛЪН ПО: Черният котарак

SerdiBG