.

Всяка връзка, в която не можеш да изразяваш искрените си чувства, без да се притесняваш, е безсмислена.

1. Нарцисистът привлича емпата. Започват връзка. Любовта на емпата е дълбока и безусловна. Нарцисистът, от друга страна, няма никакво намерение да развива или задълбочава взаимоотношенията, камо ли да установи някаква близост с емпата.

Емпатът е щастлив и доволен всеки път, когато са заедно, заблуждавайки се, че любовта им е взаимна.

2. Емпатът е убеден, че най-накрая е срещнал любовта на живота си. Нарцисистът го убеждава, като създава илюзия, която кара емпата да си мисли, че имат специална връзка, която никога не ще се разруши.

На моменти изглежда, сякаш нарцисистът държи на тази връзка точно толкова, колкото и емпатът, но това е лъжа, в която той сам се въвлича, опитвайки се да излъже другия. Единственото, което иска нарцисистът е да държи другия под контрол.

3. С времето, нарцисистът ще се опита да пречупи самоуважението на емпата, като го кара да се чувства слаб, незначителен, неспособен…

Рядко ще го атакува направо, но във всеки удобен случай ще прави коментарчета, като: „Не че искам да те обидя, но…“, след което ще изтъкне някой от „недостатъците“ на емпата. Както и „Не че искам да ти кажа какво да правиш, но…“, ако емпатът не направи това, което се иска от него, следва емоционален тормоз…

4. Нарцисистът ще се превърне в слънцето, около което ще се върти емпатът, тъй като само емпатът изпитва любов в тази връзка.

Той винаги ще се опитва да помогне, да разбере, да ободри, да успокои нарцисиста. Винаги ще е на разположение на нарцисиста, когато той има нужда. Нарцисистът ще се опита да си сложи ореола на мъченик и жертва, за да манипулира емпата да му дава всичко, от което се нуждае. 

5. Намеренията на емпата са чисти. Емпатът има добро сърце и не може да проумее, че раните на нарцисиста са различни от неговите, поради което и лечението им е различно.

Раните на нарцисиста не могат да се излекуват с любов, както вярва емпатът, тъй като те са имунизирани срещу нея.

6. Всичко във връзката започва да се върти около нарцисиста. Евентуално, емпатът започва да забелязва това, тъй като с течение на времето започва да се чувства изплашен да заявява и отстоява желанията и нуждите си.

Емпатът по-скоро ще умре, отколкото да пренебрегне някой друг заради себе си, дори и да не e щастлив във връзката, от което нарцисистът нагло се възползва.

7. Колкото повече обич, привързаност, внимание и грижа дава емпатът, толкова повече нарцисистът се чувства контролиращ.

И колкото повече усилия полага емпатът, толкова по-трудно му е да види, че има проблем. Проблемите избухват, когато емпатът най-сетне се събуди и му прикипи.

8. По някое време, емпатът ще се умори да бъде обезценяван и обезличаван и ще надигне глас. Емпатът се чувства опустошен, тъй като емоционалните му нужди са силно фрустрирани.

Когато осъзнае, че е живял в делюзия през цялото време, ще започне да казва на глас истината за състоянието на нещата. Нарцисистът хич няма да е щастлив от този развой на събитията.

9. Нарцисистът е някой, който има нужда от постоянно внимание. То трябва да е насочено само и единствено към него. Чувства се доволeн, когато хората са обсебени от него.

Но така или иначе не е способен на щастие, без значение колко внимание и похвали получава от околните. Винаги има нужда от още. Емпатът много трудно успява да разбере това.

10. Когато емпатът започне откровено да говори за чувствата си, нарцисистът бързо ще го нарече „луд“, „откачен“, „прекалено драматичен“.

Ще пренебрегне всеки опит на емпата да спаси връзката и ще се опита да го манипулира отново, за да си върне контрола.

11. За един емпат е невъзможно да разбере такова поведение. Ще започне да обвинява себе си за всичко лошо, което се случва във връзката.

Нарцисистът вече така или иначе го е убедил, че не е „достатъчно добър“ или че трябва много да се старае, за да заслужи любовта му.

12. Емпатът отново не разбира, че е манипулиран. Нарцисистът е създал извратена версия на реалността в ума му.

Нарцисистът го е довел до състояние, в което не може да вярва на собствената си преценка, на собствените си виждания за нещата, на собствения си здрав разум.

Общо взето, наистина започва да се чувства „луд“ и „откачен“. Това му пречи да разбере, че този, който „не е наред“ във връзката е нарцисистът.

13. Всеки опит на емпата да общува искрено и откровено с нарцисиста е обречен на провал. Нарцисистът винаги ще прави проекции и ще прехвърля вината на другия, за да оправдае себе си, защото това е единственото, което го интересува.

14. Емпатът трябва да знае, че е напълно нормално да се чувства объркан, изгубен, беззащитен и дълбоко наранен. Той има нужда сериозно да се замисли над собствената си личност и да поработи върху себе си, за да може отново да се почувства добре.

15. Емпатите са лечителите на обществото. Те имат необходимата сила, нужна за превъзмогването на всяко предизвикателство, което се изправи на пътя им.

Те имат способността да облекчават болката на другите хора, да я превърнат в своя болка.

16. Емпатът евентуално ще осъзнае горчивата истина – че нарцисистът не заслужава неговата обич, грижа и внимание. Той трябва да разбере, че не всеки, който изглежда нещастен, показва истинското си лице.

Съществуват много хора с покварени мотиви и използват много манипулативни похвати, за да получат това, което искат. Емпатът трябва да се изправи пред бруталната истина, че не всеки, който казва „обичам те“, наистина го чувства.

17. Най-важното е емпатът да разбере, че всъщност той е жертвата в тази връзка.

18. Моментът, в който емпатът разбере, че нарцисистът никога няма да се промени, е моментът на болезнено откровение и пробуждане.

Именно това е най-важното в случая, за да може да се осъзнае и да прекрати тази токсична връзка.

19. Нарцисистът просто ще продължи с лъжите си. Нищо друго няма да се случи. Дори няма да си спомня огромната любов и загриженост, които е получавал. 

20. Нарцисистът ще продължи с търсенето на нова жертва.

21. Емпатът ще стане по-мъдър, по-силен и много по-внимателен на кого дава обичта, времето и вниманието си.