УРОК ПЪРВИ

Някъде по своя път хората се подхлъзват, препъват, пипкат се или ги домързява, обхваща ги безразличие или се присъединяват към тези, за които Библията казва, че „имат очи, но не виждат“.

Те не са нащрек за възможностите. За тези, които желаят да станат богати, съветът е да бъдат постоянно нащрек: будни и внимателни. Светът се движи толкова бързо, че ако вие прекарвате твърде много време в дрямка, той направо ще ви избяга, оставяйки ви почти в началната точка. Необходимо е постоянно да се щипете, за да останете буден.

Всекидневно упражнявайте ума си, не само мускулите си. Нови идеи и нови мисли се носят навсякъде около вас. Ако не се опитате да хванете тези скъпоценни мисли, те ще ви избягат като птички и ще прехвръкнат при други, които може да успеят да ги хванат.

УРОК ВТОРИ

Може би е много хубаво, че младежта не знае колко много от нейните мечти няма никога да се сбъднат. Защото освен ако младежите не вярват, че биха могли да правят чудеса, те може никога да не опитат да направят нещо. Само чрез опитване да се прави невъзможното човечеството върви бавно напред с всяко ново поколение.

Надеждата е била стимулът, който доминира в живота на Джордж Вашингтон и Абрахам Линкълн, те винаги са я подхранвали безгранично, макар че за съжаление, никой от тях не е усетил насладата от осъществява нето й.

УРОК ТРЕТИ

Когато се намирате сред объркващи ви неприятности и дори беди, добре е да си спомните, че всяка планина трябва да има и своя долина, всеки оазис – своята пустиня, всяка дъга – своята буря, както всеки ден – своята нощ.

По същата причина никой дъб не е израснал, без да се е преборил с много бури. Уроците на живота не се научават без героична самодисциплина. Самодисциплината е горчивата проба на характера. Дългото отчаяно мислене никога не е довело някого до добро. Ще загубите самоувереността ей и щастието си, ако спорите с живота и се оплаквате от него, наместо да го живеете геройски.

УРОК ЧЕТВЪРТИ

Светът обича веселия човек. Той трябва почти винаги да остава весел, дори когато добре уреденият му дом се разстрои от разни конкуренти, съперници, клиенти, кредитори или длъжници.

Истински успяващият човек е обикновено този, кой то винаги върши нещо да подобри нехаресващите му условия, който започва коригиращата си програма от своята собствена месторабота и който чрез това показва начина и на други хора да му подражават.

При всяка стъпка в живота човек има склонността съзнателно или несъзнателно да имитира успяващите А човекът с успех почти винаги изглежда весел. Той чувства, че май е свършил добре работата, както се казва, няма скелети в гардероба, не крие постъпките си от своите конкуренти или клиенти, не е избягал от никакво задължение на своя занаят или професия. Веселият човек постига по-лесно успехи. За успелия човек веселостта е напълно естествена.

УРОК ПЕТИ

Вие ще си останете бедняк, докато имате чувството и се виждате само като бедняк. Вие трябва да бъдете амбициозен да вършите само най-доброто и да се отказвате да приемате всичко, което не е най-доброто.
Вършенето на лесни неща няма да ви постави пред изпитание, но и няма да ви импулсира за нещо. Добре е, ако се борите всеки ден с трудности в работата. Ако го правите, ще откриете, че сте закалили своята воля, ум и тяло за по-добра цел.

Едно от възнагражденията за вършене на трудна работа е, че постепенно набирате възможност да вършите още по-трудни неща.

Благословен е човекът, който има да покорява нови светове. За него бъдещето е със светли перспективи. Той никога не постига последния успех, никога не е доволен, винаги е по пътя към по-добри и по-големи неща. Пред него винаги блести на слънцето друг замък на мечтите – и какво удоволствие е да изградите сами неговите основи!

УРОК ШЕСТИ

Бедността не е порок, но това май е единственото нещо, което може да се каже в нейна полза. „Бедността – казал някога един мъдрец – не е престъпление, но е проклето затрудняваща.“

Бенджъмин Франклин е казал следното по този повод:

Бедността често опразва цялото човешко същество. Трудно е празен чувал да стои прав.

Философската страна на богатството на средния човек пък ни се разкрива от гърка Епикур, който твърди:

Ако ти пожелаеш да направиш един човек щастлив, не прибавяй нищо към богатството му, а отнеми от неговите желания.

Тази философия е вярна обаче до известен предел. Защото я си помислете какво би казала мадам Епикур, ако шкафът е празен, ако детските сандали са се скъсали, ако хазаинът ще дойде за наема до довечера или синът иска да постъпи в колеж.

Голата философска подправка може да е добра само за някои хора, но повечето от тях искат да имат месо и картофи, върху които да я сложат.

УРОК СЕДМИ

Сега най-подходящо е да завършим тази книга с няколко избрани цитати от английския викториански писател Робърт Луис Стивънсън:

Ръждата на бездействието разрушава живота. Действието го заздравява и разширява.

Да гледаш мечтателно към върха на стълбата хич не е изгодно. Изкачването е това, което ще свърши работа.

Мързелът е този, който държи тълпи от хора с големи естествени възможности на плъзгащата се по на-надолнището шейна.

Хората, на които най-трудно се харесваме, са често тези, на които най-много заслужава да им се харесаме.

Никой не трябва да се плаши, че губи време за научаване на нещо, което не му се иска да знае.

Ако кракът ти се подхлъзне, ти можеш да възстановиш равновесието си. Ако езикът ти се изплъзне, ти не можеш да върнеш думите си.

Оптимистът вижда възможности в трудностите, а песимистът вижда трудности във възможностите.

Много добре е да имаш пътуващи мисли, но само ако имаш и гара.

Знам какво е удоволствие, защото съм свършил добра работа.

Към горните афоризми нека добавим и този на Л. Г. Елиът:

Големият мост на вашия живот е окачен на безброй кабелни въжета, наречени навици, отношения и желания. Какво вършите в живота, зависи от това, какво желаете и какво сте. Какво ще вземете от живота, зависи от това, колко много го желаете – колко много желаете да работите, планирате, сътрудничите и използвате възможностите си. Големият отвор на моста на вашия живот е окачен на безброй кабелни въжета, които вие сега плетете, и затова днес е важен ден. Направете въжетата здрави!

И накрая

Глупаците се втурват там, където и по-рано е имало глупаци. – „Чикаго трибюн“

из „Как милионерите са спечелили състоянието си и как вие можете да направите същото“

Вижте още: Хората са бедни отвън главно защото са бедни отвътре – БРАЙЪН ТРЕЙСИ