.

Роалд Дал (13 септември 1916 – 23 ноември 1990) е уелски писател от норвежки произход. Наименуван е на полярния норвежки изследовател Руал Амундсен. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му.

Участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, тежко е ранен и губи зрението си за известно време. Възстановява се и се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г. 

Той е един от най-издаваните, превеждани и обичани автори, не само на детска литература, но и изобщо.

Притежава характерен стил, чувство за хумор и развинтено въображение, но тънка нишка във всичките му истории е любовта към детското, невинното и безкрайно уважение към детската фантазия.

Негови по-известни произведения са „Чарли и шоколадовата фабрика“,„Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и романи за възрастни – „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“. Много от книгите му са екранизирани в не по-малко любими филми.

Роалд дал губи две от децата си в трагични инциденти и е отявлен благодетел като основател на своя фондация – 10% от всичките приходи от продажби и до ден днешен отиват за благотворителност за клиники за тежко болни деца и за други нуждаещи се.

Няма значение кой си и как изглеждаш, ако има някой, който да те обича истински.

Ако носиш в себе си добри мисли, те ще изгреят на лицето ти като слънчеви лъчи и ти винаги ще изглеждаш прекрасно.

Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще блестят от твоето лице и ще направят така, че да изглеждаш добре.

Да имаш власт изобщо не е толкова важно пред това да избереш какво да правиш с нея.

Ако ти си добър, добър е и твоят живот.

В наши дни можеш да стигнеш, където си поискаш по света за няколко часа и вече нищо не е изключително.

Всички деца в Норвегия се учат да плуват, когато са много малки, защото ако не можеш да плуваш, е трудно да намериш място, където да се къпеш.

Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек.

Започнах да разбирам колко важно е в живота си да бъдеш ентусиазиран. Научих се, когато се интересувам от нещо, независимо какво е, да бъда погълнат изцяло от него. Да го обгърна с две ръце, да го обичам и да го превърна в своя страст. Хладкото не е добро. Единственият избор е горещо и със страст.

Животът е много по-забавен, ако си играеш.

Книгите транспортират до нови светове и ви представят на невероятни хора, които живеят вълнуващо. Чрез тях пътувате с кораб с Джоузеф Конрад, до Африка с Ърнест Хемингуей и до Индия с Ръдиард Киплинг. Пропътувате целия свят, докато седите в малката си стая.

Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното същество, което може да си представите, те продължават да си мислят, че то е прекрасно.

Не знам да има живот, който да може да се сравни с чистото въображение.

Ако Бог е искал да вървим пеша, е нямало да позволи да изобретим кънките.

Няма непознати – само приятели, с които още не си се запознал.

Тайната на живота е да станеш много, много добър в нещо много, много трудно.

О, моля, о, моля, ние се молим да изхвърлиш телевизора си и да сложиш на негово място един хубав шкаф за книги на стената.

Хобито ми е да уча децата да бъдат читатели, да им е комфортно с книга, а не да се обезсърчават. Книгите не трябва да бъдат обезсърчаващи, а забавни, вълнуващи и прекрасни. А ако се учиш да бъдеш читател, това ти дава страхотно предимство.

И най-важното – гледай с блясък в очите целия свят около себе си, защото най-великите тайни винаги се крият на най-невероятните места! Тези, които не вярват в магия, никога няма да ги открият.

И не забравяйте какво се случи с човека, който изведнъж получи всичко, което искаше. Заживял щастливо завинаги.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: