.

Михаил Литвак е виден психолог и психотерапевт от световна величина, кандидат на медицинските науки и автор на редица книги по практическа и популярна психология.

Малко мъже има у нас, много панталононосители. Външно те не се отличават един от друг, вътрешно много! Панталононосителят само носи панталони, но не е мъж.

То и жени няма много, преобладават закачалките за рокли.

Ако попаднеш на мъж, който изисква от теб да му готвиш борш, не се обвързвай с него. Психолозите са изяснили, че на мъжа не му е нужна жена, за да готви, пере и чисти. За тази дейност той може да си наеме готвач, перачка…

На мъжа му е необходимо да има до себе си жена, която му е равнопоставена в начинанията. Добре е да се занимават с едно и също нещо.

Не е задължително съпрузите да имат една и съща професия. Например ако аз съм писател, ще ми е подходяща жена редактор. Ще съм заинтригуван от нея, защото тя не само ще редактира книгите ми, главното е общата цел. Това укрепва семейството.

Любовта – това е, когато двама души гледат в една посока, а не един към друг. Тоест жената е необходима не за да помага, а да взема участие! За да влага своите сили и знания в общото дело. Това не е помощ, а равно участие, партньорство.

Главното е какво се случва в живота ви след ceкса. Дървата в огъня ще изгорят и ще остане пепелта – това е любовта. Любовта това не е нещо ярко и блестящо. Тя е незабележима и грееща като жарта.

Ако човек произнася фрази от типа: „Аз не мога да живея без теб“, то това не е любов. С подобни фрази мъжът често иска да привърже жената към себе си, което издава неговата несъстоятелност.

Не бива никому да посвещавате живота си. Трябва да мислиш за човека до себе си като за достоен, който ще издържи разрив, ако нещо се случи, и ще може да живее самостоятелно.

Всеки мъж обича да го хвалят. Това трябва да се знае! Ако няма за какво да го похвалиш, как да се чувства необходим?

Защо децата боледуват и се разглезват? Те се нуждаят от нашата любов, а ние им обръщаме внимание само когато са болни и когато се глезят.

На 14 години децата престават да боледуват. Защо? Любовта на родителите повече не им е нужна. Те се нуждаят от любовта на други хора, от които болестта не се поощрява.