.=

Човешкият мозък е уникално творение. Благодарение на него мислим с фантастична скорост, като съхраняваме огромни резерви от всякакви видове знания в него.

Неврологът Джереми Бенет систематизира пет изключително интересни характеристики относно за това как функционира най-загадъчното творение на природата, като по този начин променя възприятията ни за живота и цялостното ни отношение към него.

Мозъкът не прави разлика между реалния свят и фантазията

Мозъкът има еднаква реакция към всичките ви мисли. Той не прави разлика дали в него има картина от реалния свят или от въображаемия. В тази връзка може да се наблюдава плацебо ефект.

След като вземете лекарство (а не, да речем, бонбон), в мозъка се получава определена съответна реакция.

В случай, че е плацебо, чакайки болкоуспокояващо, мозъкът започва да извършва механизъм, който понижава температурата на тялото ви.

Има аналогия, но действаща в обратна посока, наречена ноцебо ефект. Когато четем медицинска книга с описание на симптомите на различни болести, започваме да имаме усещането, че имаме всичките и че сме болни от най-различни болести.

Проверете това, като направите следния трик.

Затворете очите си и си представете автомобилен инцидент, включващ любим човек, с всички ужасни детайли. С течение на времето ще започнете да показвате симптоми на тревожно разстройство, дори може да усетите болка в стомаха.

Това се обяснява с факта, че мозъчният район, който регулира реакциите на страха, хипоталамуса, пуска силен сигнал към надбъбречните жлези, които започват да произвежда кортизол, хормона на стреса.

Но това има и хубава страна. Когато гледате света през розови очила се чувствате щастливи, тъй като по този начин увеличавате съдържанието на серотонин в кръвта си, а той е хормонът на радостта.

Всяка положителна мисъл или приятна фантазия, всеки блян за утрешния ден, незабавно ще ободрят настроението ви и ще спомогнат за вашето благосъстояние. 

Виждам това, за което постоянно мисля

Всички ваши мисли са в основата на вашето житейско преживяване. След закупуване на нова кола, докато се разхождате, често ще виждате автомобили със същата марка.

Това се обяснява с факта, че сега вашите мисли са по-фокусирани върху вашата кола, отколкото преди.

И какво?

Най-важното е, че можете да преодолеете всяка стресова ситуация, като преструктурирате мисленето си.

Същевременно, да кажем, че политическо събитие, обхванато от пресата, се представя от различни гледни точки, то тогава вашето доверие ще бъде насочено към информацията, която се приближава най-много до визията ви.

И още един детайл. Често виждате, че обикновено хората търсят себеподобни, такива, които приличат на тях и имат сходни интереси.

Така че ако имате желание да промените живота си, ще се наложи да преразгледате логическите си вериги и умствени конструкции.

Почти през цялото време вашият мозък функционира „на склад“

Около 60 хиляди мисли се генерират ежедневно от човешкия мозък. Около две трети от това е продуктът на вашите мисловни процеси от вчера.

Ето защо е толкова лесно да влезете в коловоза на отрицателните мисли. Променете рутината на настоящата ситуация с някаква неизвестна, за да опресните и „почистите“ мозъка.

Отрицателните мисли пораждат стрес и безпокойство, когато са постоянни, дори и при липса на основания за това. И те действително излагат имунитета ви на ненужни разрушителни процеси.

Вашият мозък се нуждае от тренировка. Зареждайте го по-често като генерирате положителни мисли. Колкото по-повече, толкова по-добре.

Да се ​​отнасят към живота с разбиране – това означава поне да се опитвате да контролирате всички тези неконтролируеми процеси.

Изберете си свой собствен набор от положителни мисли и се зареждайте често с тях.

Необходимостта от „изключване“ и промяна на мозъчната активност

Всеки ден негативните мисли ви изпробват, опитват се да ви завлекат на дъното. Ето защо е необходимо да можете да „изключвате“, което ще позволи на вашата имунна система да се отпусне.

Това се постига чрез медитация. И чрез почивка. Опитайте активна почивка: колоездене, плуване, туризъм в планината.

Колкото по-дълбоко се потопите в процеса, който ви завладява, толкова по-ефективен е мозъкът.

Моделирайте мозъка си

Когато сте дълбоко потопени в мисловен процес, мозъкът ви активно възпроизвежда нови невронни връзки. В академичния свят това се нарича невропластичност.

Ако винаги ви преследва идеята, че не можете да отслабнете, тази мисъл ще става все по-силна и напълно ще ви завладее.

По-добре е да промените този предразсъдък с една нова идея, а именно, че сте в отлична физическа форма и по този начин ще помогнете на мозъка си да изгради на нови невронни вериги.

И тогава това убеждение ще ви даде необходимата положителна нагласа, която ще бъде въплътена с действия и ще стане вашата нова реалност.

Всеки човек има възможност да поеме контрол над съзнанието си, да се промени. За да постигнете целите си, имате всички възможности.

Най-важното е винаги да вярвате в това. В края на краищата, всяка физическа дейност идва от мислите, които запълват главата ви.