.

Среща на титани:

1961 г. Рим. Световноизвестните актьори Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър се събират за първи път на снимачната площадка на филма „Клеопатра“. И двамата са женени, но привличането между тях е неустоимо. Започва бурна афера, която разтърсва света.

Страст и скандал:

Любовта им е буйна, изпълнена с блясък, страст и скандали. Папараците ги дебнат отвсякъде, а светските хроники изобилстват от истории за техните пищни партита, скъпи подаръци и бурни кавги. Двамата се женят два пъти, развеждат се два пъти, но връзката им никога не угасва напълно.

Неразрушима връзка:

Въпреки бурните си отношения, те се подкрепят и се грижат един за друг. Бъртън е верен спътник на Тейлър в трудни моменти, а тя му помага да се справи с проблемите му с алкохола, докато сама затъва в същата дупка.

През 1974 г. Елизабет пише интересно писмо на своя съпруг по случай 10-годишнината от сватбата им, от което става ясно, че любовта им е жива, но проблемите помежду им са твърде много. Елизабет се обръща към съпруга си няколко дни преди раздялата им:

„Скъпи мой (все още мой) съпруже,

Иска ми се да можех да ти разкажа за любовта си към теб, за моя страх, моята наслада, моето чисто животинско удоволствие с теб – моята ревност, моята гордост, моя гняв към теб, понякога.

Най-вече за любовта ми към теб и тази, която ти ми даваш — иска ми се да мога да пиша за всичко това, но не мога. Мога само да „кипя“ отвътре и да се надявам да успееш да разбереш как се чувствам всъщност.

Така или иначе те жадувам,
Твоята (все още) съпруга.
П.П. Любов моя, нека никога повече не се приемаме един друг за даденост!“

Писмото на Ричард:

След като се развеждат Ричард пише до Елизабет най-трогателните и красиви думи, с които заявява огромната си обич към нея. Те са едновременно и красиви, и тъжни:

„Няма те, за Бога! Едва мога да го повярвам, тъй като не съм свикнал да ме напускат. Но наистина се чудя защо никой не го е направил досега.

Всичко, което ме интересува – честно казано – е да си щастлива. За мен не е важно с кого ще намериш щастието. Искам да кажа, стига да е добър човек и да се държи с теб мило. Ако не го прави, ще си има работа с мен. 

Моите очи винаги ще те следят. Никога не забравяй своите особени добродетели. Никога не забравяй, че под похвърността на дрезгавия ти език се крие една забележителна дама.

Аз съм съкрушителен досадник и това, че остана до мен толкова дълго е показател за твоята лоялност. Ще усещам липсата ти със страст и диво съжаление.

Ще оставя на теб да обявиш, че пътищата ни се разделят, а аз никога няма да кажа или напиша нито дума, освен тази прощална бележка към теб. Опитай се да се грижиш за себе си.

Много любов. Не забравяй, че ти си може би най-великата актриса на света.“

След около година и половина двамата отново сключват брак. Докато първият им брак издържа 10 години, вторият успява да издържи само девет месеца.

Последният съвместен филм на Тейлър и Бъртън е с ироничното заглавие „Неговият развод, нейният развод“ (1973 г.)

Любов до края:

През 1984 г. Ричард Бъртън умира от инсулт. Елизабет е съкрушена. „Той беше единственият мъж, когото някога съм обичала истински“, казва тя. Любовната им история е буйна, противоречива, но и незабравима.

Те са двама от най-ярките звезди на своето време, а любовта им завинаги ще остане вписана в историята на Холивуд.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън на Бродуей в театралната постановка „Частни животи“, 1983 г. Това е последното им появяване заедно. Бъртън умира на следващата година: