Една от най-лошите обиди по адрес на мъжа е думата „женчо“. Жената изпада в истерия, ако й кажат, че прилича на мъж. Но… Жени, познавате ли мъжете? Мъже, вие познавате ли жените? Можете ли по поведението на човека в ежедневни житейски ситуации да определите кога става дума за мъж и кога – за жена?

За всеки квалифициран психолог това е проста задача, а за вас? Опитайте се да проверите своите знания с помощта на този тест!

Въпроси:

1.Мъж и жена отварят кутия с шоколадови бонбони, получена като подарък. Един от тях взема бонбон и веднага започва да яде, а другият внимателно отхапва едно парченце, опитвайки пълнежа. Кой отхапва – мъжът или жената?

2.На някакво събиране един от гостите твърди, че хората са загубили интерес към полетите до Луната. Домакинът е на същото мнение и привежда като доказателство данни от социологически изследвания. Но един от присъстващите не се съгласява, аргументирайки се по следния начин: „Не вярвам на подобни изследвания, аз лично искам да летя до Луната.“ Представителят на кой пол разсъждава така?

3.Съпружеска двойка чете вечер книги, в съседната стая спи болното им дете. Един от тях вдига глава от книгата и казва: „Безпокоиш ли се? Не трябва, лекарят казва, че няма нищо страшно.“ Кой от тях е забелязал тревогата и безспокойството на другия?

4.Съпрузи обядват в ресторант. Единият поръчва непознато, но рекламирано блюдо, а другият – това, което обикновено поръчва. Кой от двамата е любопитният чревоугодник?

5.Семейство посещава магазин с инструменти и прибори за бита. В единия му край са представени най-новите, най-модерните изделия, а в другия – познатите, отдавна и широко използваните. Кой от двамата ще прояви интерес първо към новите изделия?

6.Съпружеска двойка взема решение да обнови гардероба си и посещава магазин за дрехи. Единият веднага се отправя към продавачката и точно и ясно обяснява какъв модел и какъв цвят са му необходими. Другият обикаля целия магазин и на въпроса на продавачката отговаря, че още не е решил какво да купи. Кой от тях се колебае при избора?

7.Мъж и жена пътуват с кола. Бензинът е на свършване, дори сигналната лампичка започва да пресветва. Единият предлага да заредят на най-близката бензиностанция, но другият настоява да продължат и да заредят на по-следващата, защото там има по-малко хора и бензинът е по-евтин. Кой от двамата е по-склонен да рискува?

8.Семейство се отправя на разходка из непознат град и се загубва, не може да намери пътя за хотела. Единият предлага да попитат някой минувач. Другият – да продължат да вървят и да търсят пътя сами. Кой не желае да потърси помощ?

9.Колата спира на бензиностанция и обслужващият предлага: „Искате ли да проверя маслото?“ Единият от съпрузите отговаря: „Не, благодаря, бързаме“. Другият е съгласен да приеме допълнителната услуга. Кой от двамата е отказал услугата?

10.На червено в трите ленти спират три коли, още не е светнало зелено, а един от тримата рязко тръгва. От кой пол е?

11.Семейството е на кино и гледа мелодрама. Кой от двамата преживява сантименталните сцени по-силно?

Отговори:

1.Жената. Обикновено мъжете не са придирчиви. За жената подобно поведение е традиционно.

2.Жената. Тя е убедена, че всичко трябва да споделят мнението й, защото само то е правилно. Мъжете са по-реалистични и прагматични.

3.Мъжът. Психологическите изследвания показват, че мъжете по-добре чувстват психологическото състояние на жените.

4.Жената. Също според изследвания на психолози е факт, че представителките на прекрасния пол са по-любопитни, стремят се да опитат новото и непознатото.

5.Мъжът. Учените от Института по изследване на проблемите на мотивацията във Флорида твърдят, че мъжете са по-любопитни, когато става дума за технически новости.

6.Жената. Установено е, че мъжете влизат в магазина с точно определена цел, знаейки какво да купят, а жените решават това на място.

7.Мъжът. Според работещи на бензиностанцията мъжете са склонни да карат почти докато останат без бензин, докато жените силно нервничат и предпочитат да не рискуват.

8.Мъжът. Мъжете почти винаги са сигурни, че ще намерят верния път. Подобна самоувереност не е свойствена на жените.

9.Жената. Психолозите предполагат, че по природа жените се интересуват повече от хората, а мъжете от механизми и други подобни неща.

10.Мъжът. За мъжа колата е символ на авторитет, власт, сила. Жените не мислят така и използват други начини, за да проявят силата си, при това по-успешно.

11.И двамата. Оказва се, че мъжът и жената имат много сходни емоционални реакции и възприятия, разликата е само в проявяването им.

За всеки правилен отговор получавате по 1 точки, а за правилния отговор на последния, 11 въпрос – 2 точки.

Резултати:

До 3 точки: 

Вие очевидно и понятие си нямате от това какво вълнува и какво може да се очаква от представителите на другия пол. Подобна неосведоменост може да стане причина за много неприятности. Помислете и се опитайте да отговорите на въпроса защо се получава така – може би поради слаб интерес или заради неумението да разбирате околните. Ако намерите отговора, проблемът наполовина ще бъде решен.

От 4 до 7 точки:

Отговорите ви показват, че вие добре се ориентирате в мислите и чувствата на околните. По изражението на лицето вие бързо определяте истинската реакция на хората. Това несъмнено е ценно качество, стига да не го използвате във вреда на другите.

Повече от 8 точки:

Вие отлично разбирате другите. Почти изключено е да ви прекарат. Това, разбира се, не се отнася за онези мъже и жени, които искат да бъдат лъгани от любимия. А такива има много и техният брой май скоро няма да намалее.

редактор: Лилия Щерева

Вижте още: Мъжете са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него – САРА ДЖЕСИКА ПАРКЪР

Мъжете умеят да мразят, жените само изпитват отвращение – АНРИ ДЬО РЕНИЕ

Мъжествен или женствен характер имате?