.

Понякога мъжът се чувства разполовен. Предчувства, че целостта му е изгубена, душата му заблудена, занемарена, болна, изоставена като неразорана целина.

Тогава търси да събере парчетата, да си върне душата на всяка цена. Ето как се излага на риска да се окаже в света на така наречените жени-предмети.

За него те буквално олицетворяват една изкривена афективност, част от мечтата, също така опорочена, както и самата му чувствителност.

Ежедневно мъжете поддържат неизброими „еротични“ или „любовни“ фантазми. Няма да си го признаят за нищо на света.

Това е техният дял от мечтата, усещането, че си връщат някакво ъгълче от душите си.

В края на краищата чрез жената-предмет мъжете отчаяно търсят някакво подобие на живот.

Търсят истинският си Аз или това, което е останало от него. Проститутките са съвършено наясно по въпроса.

Ето защо оргиите, еротиката, порнографията не са нищо друго освен търсене на духовност, колкото гнила и отчаяна да е тя.

Тогава мъжът си казва: „С тази жена отново ставам това, което съм отвикнал да бъда: свързан с Природата.“

Дават ли си сметка тези мъже какво става с тях, когато бродят из храмовете на порнографията? Съзнават ли, че се лутат в търсене на разбитите си души?

Жените имат интерес и те самите да го разберат. Защото, ако майките изграждат или изкривяват афективността, строгостта на много жени доубива и малкото останало от нея.

Задачата на психологията – и на реализиралите се жени! – е да развият и възродят душите на съвременните мъже.

Нужно е и самите мъже да се отнасят с необходимата сериозност към фантазмите и мечтите си, вместо засрамено да ги изтласкват.

Всяка мечта има определено значение. От нея започва пътят към несъзнаваното.

Жени-предмети? Еротика? Търсенето е голямо, защото никога досега мъжката душа не е била толкова болнава и толкова откъсната от живота.

Еротиката е своеобразна застраховка срещу афективната смърт, след като мнозина откриват в нея макар и доста зловонно поле за обединение на личността.

Жени-предмети? Тяхната плът е свидетел на падението и на смъртната скука на мъжете.

Вероятно тази е причината, поради която човешката плът, с помощта на еротиката, никога досега не е била така успешно продавана, излагана на показ, мачкана, кълцана и в края на краищата ненавиждана.

Пиер Дако, „Жената и нейната дълбинна психология“

снимки: unsplash.com