Справянето с нарцистичното личностно разстройство е нелека задача.

Освен разбирането на проблема от личен опит при взаимоотношенията с такъв човек, темата е добре представена и в няколко филма. Когато нарцисизмът се види в ролята на някой персонаж, става по-лесно да се осъзнае и осмисли. А също така и да се потвърди. Нарцисистите са способни да объркат чувствата на най-близките си хора, да създадат необратим хаос в ежедневието им, да ги накарат да се чувстват емоционално нестабилни.

Ако сте се сблъсквали с такъв човек в живота си, несъмнено дълго няма да забравите. Още по-лош е сценария, в който родителите страдат от това и по този начин вредят на децата си.

Изброените филми са полезни и за тези, които искат да помогнат на свои близки с нарцистично разстройство, но нямат потенциала да го направят.

Gaslight

Задължително е да се гледа от всеки, който се е сблъскал с проблема или се възстановява след подобни взаимоотношения. Филмът е психологически трилър, който ясно разкрива методите на нарцисистите да унижават и пренебрегват останалите за сметка на изтъкване на собствената си уникалност и превъзходството си над тях.

Филмът е от 1944 г., а главни роли играят Ингрид Бергман и Чарлс Бойер.

Историята разказва за младата жена Паула и нейният съпруг-нарцис Грегъри. Много хора го определят като психопат и антисоциален тип.

Младото семейство се мести в родната къща на Паула, където преди години леля й е била убита. Паула забелязва странностите, които се случват в къщата. Споделя на мъжа си, че често газената лапма притъмнява, но той я кара да вярва, че си въобразява. Всъщност Грегъри използва техниката на замъгляване – при нея страдащият от нарцистично разстройство опитва да манипулира жертвата си, като я кара непрекъснато да се съмнява в трезвата си преценка.

Замъглявайки газовата лампа, Грегъри първо си играе с физическите възприятия на съпругата си, а този тормоз прераства в психологическата техника на замъгляване и ревностно скриване на истината.

През целия филм той игнорира и изолира Паула. Макар да не я наранява физически и да не й посяга, тя е на път да изгуби разсъдъка си.

The Sopranos

Дейвид Чейс създава този сериал в периода 1997-2007 година. Той иска да представи историята на един гангстер, който се среща с психотерапевт заради проблеми с майка си. Дейвид проектира своята лична история в сериала – неговата майка е страдала от нарцистично личностно разстройство.

Историята е прекрасен пример за това какво се случва в отношенията между майка и син, когато майката има подобен проблем. Ливиа Сопрано изиграва добре нарцистичното поведение, при което изсмуква силите и енергията на своите деца.

Mommie Dearest

Този филм взима под внимание взаимоотношенията между нарцистични майки и дъщерите им. Правилно и точно пресъздава атмосферата в едно проблемно семейство.

“Mommie Dearest” е базиран на истинската история на Кристина Крауфорд – осиновена от известната актриса Диана Крауфорд. Кристина описва тайни от ада на своето детство, съсипано от нестабилното състояние на майка си, в своята книга “Мила мамо”.

Филмът представя сцени от поведението на майката, които често са груби, изпълнени с неоснователен гняв и потискащо останалите поведение.

White Oleander

“Белият олеандър”, в главната женска роля – Мишел Пфайфър, която доста умело изиграва ролята на нарцистичната майка – Ингрид. Историята е разказана от гледната точка на дъщерята, което прави филма доста подходящ за вече пораснали хора, израснали в такова семейство.

Ингрид разбира, че мъжът, който харесва, се среща с по-млада жена. Тя е дотолкова обсебена от него и наранена от факта, който научава, че един ден се промъква в къщата му и успява да го отрови с бял олеандър. И всичко това прави заради силната ревност, която я изяжда отвътре.

Ингрид често забравя, че има дъщеря, докато променя постоянно поведението си – в един момент пренебрегва момичето, а в следващия я обсебва с вниманието си.

Дъщерята – Астрид, се оказва в няколко приемни семейства, след като майка й попада в затвора за убийството. Историята проследява ситуациите, в които попада в различните домове, и в същото време се проследява влиянието на нарцистичната й майка върху живота й.

A Woman Scorned:  The Betty Broderick Story

Филмът проследява реалната хронология на едно убийство, което разделя публичното мнение. Мередит Бакстър получава награда Еми за перфектно изиграната роля на Бети Бродерик.

Дан и Бети Бродерик били женени почти две десетилетия. Дан имал връзка с много по-младата си секретарка, което било причина да поиска развод от Бети, за да се ожени отново.

Филмът разказва за промените, които настъпват при Бети Бродерик, които я водят до решението да убие бившия си съпруг и настоящата му жена.

Дори след убийството Бети успява да манипулира медиите, като се държи като жертва, при положение, че самата тя е причина да има жертви.

Terms of Endearment

Този филм е от 1983 г. с участието на Шърли Макклейн, която изиграва ролята на нарцистична майка и печели Оскар за доброто си представяне.

Младата майка често се притеснява, че новороденото й може да умре в съня си. Затова често през нощта става и го разбужда, докато се разплаче. След това излиза от стаята с успокоението, че по-добре да плаче, отколкото стаята му да е изпълнена с притеснителна тишина.

Години след това, когато порасналото момиче съобщава на майка си, че е бременна, майката се чувства наранена, защото вече ще трябва да приеме ролята си на баба. Нарцистичните й проблеми са причина да не обръща внимание на това как се чувства дъщеря й, а по-скоро да се фокусира върху това как тези събития ще се отразят в собствения й живот.

Sybil

Сибил е срамежлива учителка, която изпада в криза. Започва да посещава психиатъра Уилбър. В течение на филма се разкрива личностното разстройство на Сибил.

Уилбър смята, че раздвоението на личността при пациентката му крие своите корени в отношенията й с майка й. Уилбър разбира от бащата, че майката на Сибил е страдала от параноидна шизофрения. Бащата обаче отрича детето да е било малтретирано. Такова пренебрегване на фактите е типично за едно дисфункционално семейство. То подсказва как унижението към Сибил, нейните спомени и възприятия са били подтискани.

Уилбър успява да върне Сибил към спомените й, към детството и към мястото, където е претърпяла тези травматични събития. Той успява да й помогне да се излекува с осъзнаването на подтискания й гняв.

източник: echorecovery.blogspot.bg

редактор: Марина Аврамова

Вижте още: 10 филма, които разкриват културното значение на BDSM

СТИВЪН КИНГ МРАЗИ „СИЯНИЕТО“ ПО СТЕНЛИ КУБРИК

10 ФИЛМА ЗА СМИСЪЛА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО