.

Понякога прекаляваме с изискванията си към партньора, в други случаи пък не искаме достатъчно.

И докато някои изисквания са си чиста претенция от наша страна, то има някои основни неща, които с пълно право можем да поискаме във връзката си. Ето кои са те:

Обич

Партньорите могат да изразяват своите топли чувства един към друг както с думи, така и чрез действия.

Но физическият израз на обичта, например прегръдки, целувки, масаж на гърба или държане за ръка, е изключително важен за романтичните взаимоотношения.

Необходимо е партньорът да те харесва като човек и да може да ти показва това по такъв начин, че ти наистина да го усетиш.

Състрадание

Когато изпитваш болка, имаш пълно право да очакваш, че партньорът ти ще бъде “меко място за падане” (по думите на Фил Мак Грол). Той би трябвало да бъде по-внимателен с теб, когато те боли.

Партньорът не е задължен да чете мислите ти или да страда заедно с теб, нито да се чувства по същия начин.

Необходимо е единствено да го е грижа, че на теб ти е зле.

Уважение

Добрият партньор засвидетелства уважение – към теб като човек и към твоите граници.

И въпреки че може да не е съгласен с теб, уважителният партньор не би те нарекъл с обидни думи, нито би ти се подигравал, дори само за да те “дразни”.

Един уважителен партньор познава и почита силните ти страни, милостив е към слабостите ти и не нарушава границите ти преднамерено.

Съобразителност

Внимателният партньор мисли за това как ще ти се отрази поведението му. Той не е длъжен да ти дава всичко и да прави всичко, което поискаш, но е необходимо да се замисля как изглеждат нещата през твоите очи.

Ако партньорът ти не прави това, той по-скоро те третира като неодушевен предмет, който няма нужда от грижи и храна.

Време

Всяка една връзка се основава на споделено време. Разбира се, понякога се налага партньорът да бъде далеч от теб.

Но ако той/тя има време за теб рядко или направо никога, както и ако постоянно намалява времето, което прекарвате заедно, определено имаш повод да се запиташ колко още от собственото си време би искал да отделиш в опити да преследваш такъв партньор.

Заинтересованост

Логично е да очакваш от партньора си да има по-голяма заинтересованост от теб в сравнение с другите хора. Поне някои от твоите занимания, мнения, мисли и чувства е необходимо да го интересуват.

Партньор, който не е заинтересован от теб като човек, е напълно възможно да е във връзката с теб, само за да не си седи сам – и ако това е така, определено е необходимо да направите нещо по въпроса, защото и двамата заслужавате нещо по-добро.

Интимност

Интимността не е равнозначна на секса. Интимността всъщност означава да позволиш да бъдеш опознат и да искаш наистина да опознаеш партньора.

И то на по-дълбоко ниво от информацията дали е по-активен рано сутрин или предпочита да си ляга късно вечерта.

Истинската интимност включва опознаването на емоционалната и уязвима същност на другия.

Щедрост

Истински щедрият партньор се радва, когато може да ти помогне, да те успокои или да намери начин да те подкрепи. Не е нужно партньорът да ти прави материални подаръци или да те води на луксозни почивки.

Да дадеш себе си изцяло във връзката е най-големият възможен подарък. Партньорът е щедър толкова, колкото ти предлага подкрепа, помощ, успокоение и най-вече себе си.

Това, че имаш правото да очакваш тези неща, не значи, че винаги ще ги получаваш във връзката. Това значи, че е наред да си ги поискаш, както и да е от значение за теб, ако партньорът ти не ти ги предоставя.

Разбира се, партньорът ти може и би трябвало да очаква същите неща и от теб, затова не се фокусирай единствено върху искането, а и върху даването.

Източник: zdravaistoria.com