Когато говорим за токсични взаимоотношения, първото нещо, за което се сещаме, са романтичните връзки, но всъщност тези взаимоотношения се случват във всяка социална среда, независимо дали става дума за партньори, приятели, близки или колеги.

Това са отношения, подкопани от несигурност, създавани от хора с ниско самочувствие, водещо до нестабилни връзки.

Те са експерти в това да маскират несигурността си с манипулация, измама и внушаване на вина.

Пораженията от несигурността са толкова големи, че тe напълно могат да променят личността. 

Връзката с токсичен човек може да предизвика състояния на параноя, социална изолация и да насърчи компенсаторни поведения като арогантност, нарцисизъм или агресия.

Защо несигурността върви ръка за ръка с ревността?

Ревността е най-крайният, „болен“ начин за свързване с другите.

Чувстваш ревност, когато не намираш нито една причина в себе си, заради която да заслужаваш обекта на чувствата си, когато не се чувстваш достатъчно добър за него.

Много хора са склонни да мислят, че несигурността идва от нещо, което техният партньор казва или прави, истината е, че най-голямата несигурност идва от нас самите.

Усещането може да се развие рано в живота, след като бъдем наранени или отхвърлени от някой, на когото държим.

По-голямата част от несигурността в отношенията обаче се основава на ирационални мисли и страхове – че не сме достатъчно добри, че няма да бъдем добре без партньор, че никога няма да намерим някой по-добър, че не сме наистина привлекателни.

Ревнивите и недоверчиви хора са в капана на постоянен цикъл от негативни мисли и чувства, поради което те вярват твърдо, че са в правилната посока.

Това е и причината да станат жертви на експлозивната комбинация от слабост и нарцисизъм – те показват силна броня, когато ревнуват, но дълбоко в себе си крият огромна пустота, предизвикана от несигурност и страх.

Те постоянно повтарят на партньора си колко много го обичат, опитват се да го манипулират и контролират – това е начинът им за поддържане на връзка.

За съжаление, техният комплекс за малоценност прави всичко безсмислено.

Сигурността, която получават от връзката, обикновено не е достатъчна за тях.

Несигурният човек може да накара и други да се чувстват несигурно

Трябва да бъдем много внимателни как се свързваме с несигурни хора – независимо за какви взаимоотношения става дума.

Ако в даден момент усетите, че ви завладява силно чувство на несигурност, това може да е знак, че несигурният човек проектира върху вас собствения си страх, за да се чувства по-уверен.

Често несигурните хора разполагат само с един-единствен начин да се справят със своята несигурност – като правят всички останали нещастни…

източник: psychology.framar.bg

 

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Емоционалният рекет е борба за власт