.

Януш Корчак е един от първите, работил в областта на детското развитие и психология и педагогическа диагностика.

Той е полски евреин, който завършва живота си в немския лагер на смъртта в Треблинка.

Ръководи сиропиталище около 30 години.

Умира през 1942 г. в концентрационен лагер заедно със своите възпитаници от сиропиталището, в което работи.

Предлагат му да се спаси, но той отказва.

Най-важното наследство, което оставя, освен великия си пример за самоотверженост, са десетте завета към родителите:

Не очаквай детето ти да бъде като теб или да бъде такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не като теб, а да бъде себе си.

Не изисквай от детето си да плати за всичко, което си направил за него. Ти си му дал живот, как може да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, той – на трети и така – това е необратимият закон на благодарността.

Не си изливай своите обиди върху детето, за да не ядеш на стари години горчив хляб. Понеже каквото посееш, това и ще поникне.

Не се отнасяй към неговите проблеми високомерно. Всекиму е даден живот според силите и бъди сигурен, че неговият живот не е по-малко тежък, отколкото твоят, а може би дори е по-тежък, тъй като то няма опит.

Не го унижавай!

Не забравяй, че най-важните срещи за човека са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание – никога не можем да знаем, кого срещаме в детето си.

Не се измъчвай, че не можеш да направиш нещо за детето си. Измъчвай се, ако можеш, но не го правиш. Помни, че за детето е направено малко, ако не е направено всичко.

Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, не е само плод на плътта и кръвта. Това е скъпоценна чаша, която Животът ти е дал да пазиш и да развиваш творческия огън в него. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, които отглеждат не „нашето“ или „своето“ дете, а душа, която им е дадена на съхранение.

Умей да обичаш чуждото дете. Никога не прави на чуждото дете това, което не би искал да правят на твоето.

Обичай детето си и когато то е неталантливо, неудачник, когато е вече възрастен човек. Общувайки с него, радвай се, защото детето е празник, докато е с теб.

Паметникът на Корчак в Полша