.

Джеки Чан е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. Роден е през 1954 година и истинското му име е Чан Кун-сан, което означава „роден в Хонг Конг“.

Той е единственият актьор, който няма застраховка живот, защото никоя фирма не се решава да му направи застраховка. Причината е, че прави всичките каскади сам и често има инциденти по време на снимките.

В началото на своята кариера Джеки Чан е каскадьор във филмите на Брус Лий. За цялата си кариера е чупил носа си три пъти, тежко е наранявал коленете си, изваждал е двете си рамене, таза и гръдната кост, чупил е бедрата си, като е заставал между две блъскащи се превозни средства.

За снимките на филма „Доспехите на бога“, Чан скача от самолет и се приземява върху летящ балон, след което си удря главата в камък и пръсва черепа си. Сега е с пластмасова тапа в черепа, но продължава да извършва всички каскади без дубльор.

Той участва в повече от 120 филма, сценарист е на 15 и режисьор на 17 от тях. Продуцира 43 филма, а в повечето филми е и каскадьор. За филма „Китайски зодиак“ влиза в рекордите на Гинес, защото по време на снимките заема повече от 15 различни длъжности на снимачната площадката – сред които фотограф, режисьор, оператор и други…

Джеки Чан може да счупи 12 бетонни блока с юмрук, докато държи яйце във вътрешността на ръката си без да го счупи.

Обучавал се е на класическо пеене и издава 20 музикални албума, като пее на повече от 5 езика, между които мандарин, японски, корейски, кантонски, английски и др. и е автор на някои от песните към филмите, в които участва.

Той няма прислужници или шофьори. Чистене, пране, гответе – всичко това прави сам.

Синът му Джейси, който многократно е бил задържан с наркотици, няма да получи нищо от наследството на баща си. На въпроса „Защо?“, Джеки Чан отговоря лаконично: „Ако той сам не може да спечели пари, то само ще изхарчи моите.“

Чан отделя много от средствата си за благотворителност. В началото само дарява пари, но по-късно създава „Фондация Джеки Чан“, която осиновява 10 деца, взима под своето крило 50 китайски сирачета, поема няколко стипендии в различни университети, заплаща лечение на деца, болни от рак, финансира работата на „Болницата Джеки Чан“ и ежегодно дарява пари на училище по кунг-фу.

Веднъж по време на интервю, журналистът задава на Джеки Чан следния въпрос:

– Джеки, доволен ли сте от живота си?

Той отвърнал:

– Преди време чух много мъдри думи:

Твоята сложна работа е мечта за всеки безработен.

Твоето непослушно дете е мечта за всеки бездетен.

Твоят малък дом е мечта за всеки бездомен.

Твоят малък капитал е мечта за всеки длъжник.

Твоето неблестящо здраве е мечта за всеки неизлечимо болен.

Това, че Всевишният скрива греховете ти от хорските очи, е мечта за всеки, опозорен от греховете си.

Твоето сърдечно спокойствие, твоят спокоен сън, твоята достъпна храна са мечта за всеки, в чиято страна има война.

Нужно е да ценим всичко, което имаме.

Никой не знае какво ще се случи с него утре.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Празните глави са с дълги езици – БРУС ЛИЙ