.

Всичко, от което се нуждаете, е любов – Да и Не:

Знаете красивия химн на Бийтълс – “Всичко, от което се нуждаете, е любов”. Това е проста формула, която е полезна в толкова много области на живота – да се разбираме, да си прощаваме и да се наслаждаваме на другите. Проблемът е, че тя изисква твърде много.

Можете ли да кажете на вашия нещастен партньор: “Всичко, от което се нуждаеш, е любов?”

Може ли той да ви каже: “Всичко, от което се нуждаеш, е любов?”

Този принцип може да работи за един или два дни, но след това всички лоши чувства се връщат, понякога придружени с желание за мъст, защото са били задържани толкова дълго. Напрежението ни пречупва, защото любовта не е достатъчна за истински взаимоотношения, това, което ви трябва, е капацитет за амбивалентност.

Основен урок на любовта:

Той е много простичък: трябва да преминете от чудото на любовта към чудото да обичате истински човек.

Първата ключова дума, която трябва да разберете, е амбивалентност.

Втората ключова е зрялост.

Когато се въоръжите с двете, могат да се случат много хубави неща в живота ви.

Да се влюбите в любовта:

Всеки от нас носи стотици идеи, багаж от миналото и мечти относно връзките. И докато се целуваме, прегръщаме, говорим, правим секс и дори спорим, ние често сме влюбени в идеята за самата любов. Тя е едновременно продукт на хормони и продукт на нашето въображение. И това не е нещо лошо.

Магията на любовта е смесица от фантазия, копнеж, усещане за завръщане у дома и окситоцин. Ние отново сме като малки деца, обгърнати в облак от чудеса. Влюбените играят, кикотят се, карат се и се преструват … и всичко това ни кара да се чувстваме толкова добре.

С течение на времето се случва промяна. Сексът е чудесен и познат, но не съвсем нов. Неговото отношение към вас е … снизходително, контролиращо или несигурно. Неговото отношение към вашите приятели е по-малко приятелско и по-взискателно … и двамата обичате, но има дистанция. Той вече не намира вашата хаотичност за очарователна. Вие сте разочарована, че той не може да говори с вас.

Разлюбването на любовта и влюбването в истински човек има много пермутации. Но при здравите хора, то е неизбежно.

Време е да продължим:

Мнозина продължават напред, защото е нужен само един човек, за да прекъсне връзката. Загубата на онова чувство на любов е разочароваща. Тъй като в морето има безкрайно много риби, един от вас просто решава да опита с някой друг.

Някои хора правят това серийно в продължение на много години. Те взимат насладата от разцвета на любовта и напускат, когато се изправят пред предизвикателството да обичат истински човек.

Кой може да ги вини? Да обичаш истински човек изисква търпение и ангажираност, което означава невинаги да бъдеш щастлив. Да обичаш истински човек изисква да се откажеш от безкрайните възможности под формата на други секси мъже и жени по света.

Това изисква още да толерираш неудовлетворението на някого от теб.

Ако вие или вашият любим имате проблемно минало, това определено може да оказва влияние. Напротив, помага изключително много, ако сте интернализирали спомените за здравата любов на вашите родители, които са били удовлетворени един от друг (дори това да е било втори или трети брак).

Без добър любовен модел има възможност някой да побегне още при първите признаци на беда.

Обичането на човек изисква зрялост. И убеждението, че това е възможно.

Амбивалентност:

Малко думи са толкова човешки, колкото думата “амбивалентност”. Ако я разбиете, ще получите две думи – амби и валентност.

Амби: означава две или две части.

Валентност: означава зареждам, както силата на заряда, която върви в посока.

Амбивалентност: означава едновременно съдържание на два противоположни заряда в емоцията или мисленето. Това означава да притежавате капацитет да виждате двете страни и да не трябва да избирате една от тях, дори ако се чувствате изкушени да го правите.

Здравите хора могат да оценят съпруга или партньора си, когато той им носи удоволствие, но и да помнят доброто, когато това не е така. Това означава да обичаме един цялостен човек, дори когато ни дразни, отегчава или разочарова.

Без капацитет за амбивалентност скоро ще се уморите от този, когото обичате, тъй като той ще ви разочарова по един или друг начин. И той също ще се умори от вас, тъй като навиците или нагласите ви започват да износват онова, което някога е било прекрасна любов.

Любовта, без зрелостта на здравословната амбивалентност, не може да продължи. Тя просто изгаря.

Втората невинност:

Изминава една година – или 30 – и двамата вършите своята работа.

Той/тя е вашата любов. Познавате грешките му/й и почти можете да довършвате всичките й изречения. Но го/я приемате. Всъщност, го/я обичате с всички досадни проблеми, които просто не изчезват. С малко работа или добра терапия може да постигнете т. нар. втора невинност – да сте щастливи, че това лудо същество е в живота ви.

Осъзнавате, че сте се омъжили за човек, който не може да изразява много добре чувствата си. Да, това е досадно и разочароващо, но той ви обича и е добър с децата. И когато спрете да го насилвате да говори, той се отдръпва по-малко. Тогава му предлагате да посещавате терапия и да работите по връзката си, и най-накрая той се съгласява. Разбирате, че той не ви пренебрегва.

Обичате този човек с вързан език.

Излизате на срещи отново, сближавате се отново и благодарите на съдбата, че сте намерили това, което толкова много хора търсят. Изисква се зрялост – способността да приемете някой такъв, какъвто е – за да рестартирате двигателя, когато другите просто вървят заедно, за да се спогаждат.

Втората невинност е възможна.

Истинската любов, която имате с някого, трябва да премине през амбивалентността.

Просто няма как да я заобиколите.

Източник: https://psychology.framar.bg