.

Ози Озбърн е съосновател и първи вокалист на легендарната рок група Black Sabbath, а по-късно осъществява успешна солова кариера и се превръща в една от емблемите на съвременната хард рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището „Принцът на Мрака“.

Ози нееднократно е изказвал удивлението си от факта, че все още е жив, нарича себе си „медицинско чудо“ и казва, че ще дари тялото си на Музея по естествена история.

Някой ми каза тази сутрин: „На какво отчиташ, че се дължи твоето дълголетие?“ Не знам. Имам предвид, че не можех да планирам живота си по-добре. По всички сметки би трябвало да съм мъртъв! Само като си помисля за злоупотребата, на която подлагам тялото си – наркотиците, алкохолът, начинът ми на живот през последните 30 години!

Освен традиционното пиене и дрога, той се е лекувал в психиатрична клиника, чупил е врата си по време на шофиране (като по време на лечението е бил вкаран в състояние на изкуствена кома), и страда от генетично заболяване подобно на Паркинсон.

Да не говорим за нервните кризи и семейните проблеми.

Мога откровено да кажа, че всички лоши неща, които са ми се случили са били директно свързани с дрога или алкохол. Все пак трезвен никога не бих уринирал на площада в девет часа сутринта, облечен в женска вечерна рокля.

Преди да се „реформира“, Ози беше доста луд, като един от незабравимите му моменти бе, когато отхапа главата на прилеп на сцената в състояние на алкохолен делириум и трябваше да му бият инжекция срещу бяс. По този повод споделя:

Трябваше ми доста вода, за да преглътна тази шибана глава на прилепа. Все още я чувствам заседнала в шибаното ми гърло, след всичките тези години. Хората от цял свят ми казват: „Ти си този дето убива животинки. Правиш ли го още? Всяка нощ ли го правиш?“ Това се случи само един шибан път, за Бога.

Изследователския отдел „Нейтън Пиърсън“ дори реши да състави пълна генетична карта на рок динозавъра, за да разберат как е възможно все още да е жив и здрав след десетилетия на алкохолна и наркотична зависимост.

Според тях изучаването на хора с необичайна медицинска история крие огромен научен потенциал.

Учените се надяват да бъде изяснен механизмът, по който организмът усвоява наркотичните вещества, както и да съберат информация, която може да послужи при лечението на различни болести.

Вестник „Таймс“ реши да го ползва за свой автор, като го представя като д-р Оз – „световно светило в областта на фармакологията, неврологията, психологията и хипохондрията“.

Озбърн води рубрика, озаглавена „Здравната колонката на Ози Озбърн“, която започна със съвети към майките как да откажат синовете си от цигарите, един от които е:

Посипете овесените му ядки с малко цигарена пепел.

А ето още малко от неповторимите му дивотии:

Аз съм грижовен, за хората съм, и съм създаден да забавлявам хората. Аз съм човек на семейството. Аз съм съпруг. Баща. Бил съм и много други неща през годините, за които не искам да говоря. Винаги се опитвам да подобря себе си. Мисля, че това ми е присъщо.

Да си трезвен в автобуса е съвсем различно от това да си пиян в автобуса.

Аз съм яростен алкохолик и яростен наркоман и не бих искал да видя децата ми да вършат същото нещо.

Виаграта е страхотно приспивателно. Взимам Виагра и жена ми веднага отива да спи.

Майка ми беше аматьорка в пеенето, а баща ми аматьор в пиенето.

От всички неща, които съм изгубил, най-много ми липсва ума.

С възрастта започват да те подвеждат три неща: като първо, паметта, а второ и трето аз ги забравих.

За да лъжете, трябва да имате отлична памет, а при мен тя е никаква.

За останалите Хелоуин е всяка година. За мен е всяка вечер.

Аз не съм музикант – аз съм лош актьор.

За мен смъртта е следващият етап. Не вярвам, че за нас това ще е края – не вярвам, че със смъртта настъпва края на цялото човечество.

Хората все ми казват: „Ози, преживял си толкова много неща, защо не напишеш книга?“ А пък аз нищо не си спомням…