.

Анди Макдауъл е родена на 21 април 1958 г. в семейството на учителка по музика и ръководител в дърводобивната индустрия. Родителите й се развеждат, когато тя е на 6 години.

Анди се гордее много с майка си, която, останала сама с четири деца, се връща в училище и успява да получи диплома.

Като тийнейджърка тя работи на непълно работно време във верига заведения за бързо хранене. След като напуска училище през 1976 г., бъдещата актриса постъпва в университета в Уинтроп и учи там 2 години.

Един прекрасен ден, напълно в унисон с американската мечта, докато пътува до Лос Анджелис, Анди Макдауъл е забелязана от представител на агенция за модели. През 1978 г. младата дама подписва договор с Elite Model.

Но истинската мечта на Анди е да бъде актриса в Холивуд. И тя се сбъдва. Става известна с ролята си във филма от 1989 г. „Секс, лъжи и видео“, филм, който революционизира независимото кино движение в началото на 90-те години.

В началото на 90-те късметът още повече ѝ се усмихва. Тогава на големия екран излизат популярните комедии с участието ѝ като „Зелена карта“ с Жерар Депардийо и „Четири сватби и едно погребение“ с Хю Грант. В първия Анди изигра ролята на градинар и природозащитник, а във втория персонажът й очарова мъж, когото среща на сватба.

По времето, когато кариерата й потръгва, актрисата вече е омъжена за Пол Куоли. Те се срещат по време на снимките на реклама: той също работи като модел. Въпреки че Анди казва, че не планирала да има деца, в този брак се раждат три – един син и две дъщери.

Анди и Пол се разделят през 1999 г,  поради несходство в характерите. Пол не харесва новите технологии и в къщата им няма телевизор, компютър, микровълнова печка. Докато Анди предпочита да води по-модерен начин на живот.

Веднъж, когато звездата е само на 40 години, журналист я пита какво е да остарееш и да загубиш красотата си. Това предизвиква гнева ѝ:

„Просто не можех да повярвам! Не чувствам, че губя красотата си. Това е просто една различна красота.“

Анди Макдауъл не се срамува от сивите си коси, а напротив – смята да ги показва смело на колкото се може повече места. А и днес сивата коса е на мода и много дами дори боядисват косата си в благородно сребро нарочно, без дори да имат побелели кичури.

„Жените вече са уморени от идеята, че не може хем да остаряваш, хем да си красива!“

В интервю споделя, че някога е използвала ботокс, но след това е отказала подобни козметични процедури, тъй като предпочита естествеността. На 63-тия си рожден ден сподели:

„Никога не съм се чувствала по-красива от този етап от живота си.“

Говорейки за тайните си за красота, Макдауъл споделя, че гледа на живота в перспектива, осъзнавайки каква късметлийка е, че прави това, което обича.

Именно затова тя обръща специално внимание на себе си и грижата за тялото както отвън, така и отвътре, за да може да се наслаждава на тази привилегия още дълго време.

„Остаряването наистина е много, много интимен учител по любов към себе си, защото не можеш да я спреш. Тя така или иначе ще се случи.“

Анди гледа към бъдещето със заразителен оптимизъм:

„Всеки има свой собствен път. Може би на 70 години ме чака нещо невероятно.“