.

Пандемията от коронавирус вероятно ще затихне до две години.

Това заяви Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох“ в Берлин, цитиран от Ройтерс.

По думите на Вилнер около 60% до 70% от световното население в даден момент ще бъде заразено с вируса.

Много хора ще се възстановят и ще придобият имунитет, но към момента не е възможно да се прогнозира колко бързо ще се случи това.

„Ние работим работим с презумпцията, че това ще отнеме около две години“, заяви той по време на пресконференция, като добави, че много зависи от скоростта, с която ще бъде разработена и пусната в обърщение ваксината срещу COVID-19.

Изследователи в САЩ постигнаха напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса COVID-19, но съобщиха, че ваксината може да е готова за приложение след повече от 1 година.

Учените се надяват по-скоро да се намери начин да се предотвратят бъдещи огнища на заразата, съобщи Science Alert.

Тъй като броят на новите коронавирусни инфекции нараства ежедневно по целия свят, стратегиите за разработване на безопасна и ефективна ваксина бързо се движат напред.

Учени от Австралия проучват възможността дали две вече съществуващи лекарства не могат да се окажат ефективни в битката с COVID-19. Ако всичко върви по план, до края на март ще стартират първите клинични тестове.

Проф. Дейвид Патерсън, директор на Центъра за клинични изследвания към Университета на Куинсланд заяви пред news.com.au, че лабораторията му се е фокусирала върху следните два медикамента.

Единият се използва при пациенти с ХИВ, а другият – при лечението на малария (хлорохин). Въпреки че и за двете лекарства вече има по-добри алтернативи, те биха могли да намерят ново приложение и да помогнат на битката на човечеството с COVID-19.

Двете лекарства вече успяват да унищожат новия коронавирус в тестови епруветки.

Освен това съществуват предварителни доказателства (както от Китай, така и от други части на света), че хлорохинът може да бъде използван като част от антивирусно терапевтично лечение на пациенти с COVID-19.

Проф. Патерсън добавя, че един от медикаментите е даван на някои от първите хора, които са се заразили с коронавируса в Австралия. Те са се възстановили напълно.

Каква е следващата стъпка?

Проф. Патерсън и екипът му трябва да събере още доказателства за ефективността на медикаментите. Той се надява, че скоро ще намери доброволци, които да вземат участие в бъдещите клинични тестове.

„Това е потенциално ефективно лечение. – казва проф. Патерсън пред news.com.au. – Искаме да проведем голям клиничен тест из цяла Австралия. Проучваме възможността за 50 болници. Ще сравняваме ефективността на едното лекарство спрямо другото, както комбинираната ефективност и на двете заедно“.

източник: www.obekti.bg