.

Актьор, музикант и поет Петър Мамонов в съвременната руска култура е личност, която е доста двусмислена.

Той определено не иска някой да го харесва, а просто живее.

Дава рядко концерти и от време на време говори за вредите от алкохолизма.

Неговите правила на живота са прости и ясни за всички:

„Ако обичате – обичайте, ако не – вървете по дяволите!“

Бракът е сложно нещо, той е подвиг, равен на монашеския живот. Да виждаш доброто, да се държиш за него – това е единствения спасителен път. Другият човек може много неща да не прави както ти се иска, но в нещо задължително е много добър. Е, точно за това нещо трябва да се хванеш и държиш, а на останалото да не обръщаш внимание. Любовта не е чувство, а действие. Да измиеш чиниите, да отстъпиш място в автобуса – това е акт на любов. Не може да твърдите кое е християнско, без да го пробвате в живота си. Но за да го достигнем, всяка минута е нужно да мислим, какво да кажем, какво да направим. Това е съзиданието.

Докосвайте любимия си колкото можете по-често!

Правете секс само с любимата си!

Превръщайте в празник всяко събитие!

Не губете времето на хората, които ви интересуват.

Когато се срещаш с човек, винаги трябва да говориш за заслугите и достойнствата му, без това да е подмазване. Така човек ще се опита да стигне до нивото, на което си го поставил.

Какво е щастието? Всички искат днес да им е добре, днес да пожелаят и веднага да получат. Всички искат щастие, любов, здраве. Богатство искат. Не разбирам какво е това. Познавам много богати хора – и всички са нещастни. Нужно ни е да се очистим отвътре, да си пречистим мислите, и е дори много хубаво да останем без пари. Когато имаш много, всеки може да ти го отнеме. Светият дух в душата ти, никой не може да отнеме.

Всяка нощ е нужно да си задавате простичкия въпрос – преживях днешния ден, сторих ли някому добро?

Не се страхувайте да изглеждате абсурдно!

Никога не давайте съвети на хората за личния им живот!

Никога не лъжете родителите си и лекарите си.

Лесно е да го кажеш, трудно е да го направиш. Но ако силно се стараете и разберете, че няма друг начин на живеене, то тогава се получава.

Трябва да знаете, че лошите мисли не са наши, а на дявола. Нашите мисли са хубави. Значи, трябва да се обичаме. 

Ако виждаме нещо лошо, значи то е в нас. Подобията се привличат. Не осъждайте хората, първо погледнете себе си.

Винаги гледайте събеседника си в очите!

Бъдете безразсъдни с всичко, с изключение на децата.

Днес преживявам чудо – всеки ден небето е различно за мен. Нито един ден не прилича на друг. Щастие е, че започнах да забелязвам това. Много съм пропуснал, съжалявам за това. Вътрешно плача заради това. Можеше да бъде по-чисто и по-добре. Един човек каза: „Такива песни си написал, защото много водка си изпил”. Но аз написах песните не благодарение на водката, а въпреки нея.

Животът изобщо не е курорт.

От висотата на своите 60 години, казвам: не губете нито минута от живота, времето е малко, животът е кратък и в него всеки миг може да бъде прекрасен. И ако някой ме послуша и започне да се старае да живее така – от младите, красивите, – докато още иглата не се е забила във вената, това е победа.