.

Скъпи братя и сестри,

Пиша тези думи в отговор на многобройните молби от мнозина по света. Днес всички сме в изключително трудно време заради избухването на коронавирусната пандемия.

Освен това човечеството е изправено пред други трудности като екстремните климатични промени. Бих искал да използвам този шанс, за да изразя своето уважение и благодарност към правителствата по цял свят, включително на Индия, за стъпките, които предприемат, за да посрещнат тези предизвикателства.

Древните индийски традиции разказват за създаването, живота и унищожението на светове във времето. Сред причините за това унищожение са войните и болестите, което – изглежда – приличат на това, което днес преживяваме.

Въпреки огромните предизвикателства, пред които сме изправени, живите организми, включително и хората, показват забележителна способност за оцеляване.

Независимо колко тежка е ситуацията, ние трябва да използваме науката и човешката изобретателност решително и със смелост, за да преодолеем проблемите.

Изправени пред заплаха за нашето здраве и благосъстояние, нормално е да чувстваме тревожност и страх. Независимо от това, аз намирам голяма утеха, като следвам съветите за минали проблеми:

Ако има нещо, което може да бъде направено – направи го, без да се притесняваш, а ако няма какво да направиш, няма да ти помогне, ако продължаваш да се тревожиш за него.

Днес всеки дава най-доброто от себе си, за да ограничи разпространението на коронавируса. Подкрепям съгласуваните усилия на нациите за ограничаване на заплахата.

Разбирам, че като резултат от нужната карантина по света, много хора се сблъскват с почти непреодолими трудности заради загубата на прехраната си.

За тези без стабилен доход животът е ежедневна битка за оцеляване. Обръщам се към всички с молба да направят всичко възможно да се погрижат за уязвимите членове на обществата ни.

Специални благодарности отправям и към медицинския персонал – лекари, сестри и други служители – които работят на първа линия за спасяването на животи с огромен риск за самите себе си. Тяхната работа наистина е състрадание в действие.

С чувство за загриженост към моите братя и сестри по цял свят, които преминават през тези трудни времена, се моля за скорошен край на тази пандемия, за да се възстанови мирът и щастието.

Приемете молитвите ми,

Далай Лама

източник: tibet.net