BP Portrait Award е най-престижният конкурс за портретна живопис в света, който представя най-доброто в съвременната портретна живопис. С първа награда от £ 35.000 и общ награден фонд от £74.000, наградата има за цел да насърчи художниците да се фокусират върху портретната живопис и да я развиват до едно по-високо ниво.

Лондонската художничка Мириам Ескофет бе обявена за победител в изданието на BP Portrait Award за 2018 година , като наградата й бе връчена  за портрета „Ангел на масата ми“, изобразяващ нейната майка, пиеща чай.

Портретът на Ескофет бе избран сред 2667 кандидатури от 88 страни, които бяха разгледани в пълна анонимност. Журито бе изключително впечатлено скромността и интимността в композицията на Ескофет, както и от вътрешната неподвижност на образа, който така добре се асоциира с идеята за „Универсалната майка“. Роси Милард, член на журито коментира:

Бялата покривка и китайският сервиз са изобразени толкова красиво – една от чиниите и скулптурата на масата сякаш се движат. Това придава сюрреалистична нотка на портрета, който е вълнуващо и чувствително изображение на възрастна жена.

Мириам Ескофет получи награда в размер на £ 35,000. Родена в Барселона, Ескофет се мести в Обединеното кралство през 1979 година, когато е дванадесет годишна. Досега е участвала четири пъти в конкурса на BP Portrait Award. Нейните картини са вдъхновени от класическите художници, като обхващат една неповторима жизненост и алегоричност в уникални композиции и портретни изображения.

Втората награда от 12 хиляди британски лири получи американската художничка Фелисия Форте за картината „Пътник във времето“, на която е изобразен приятеля й Матю, заспал в леглото. Журито бе изключително впечатлено от смелото използване на цветовете и от интимната и лична атмосфера, която лъха от изображението.

Третата награда от 10 000 паунда отиде при китайския художник Жу Тонгйо за „Симоне“, портрет на съседското дете от времето, което е прекарал във Флоренция. Тук журито бе впечатлено от комбинацията между ренесансово портретиране с модерния стил на художника, който убедително представя изображението на младеж на прага на съзряването си.

Наградата за начинаещ художник на стойност 9 000 паунда за участник на възраст между 18 и 30 години бе спечелена от 28-годишната художничка Айя Хобсън от Суфолк, за портрет на две момичета – самата художничка и съпругата на брат й. Журито оцени непосредствеността в тази картина, улавяйки интересна нотка на мистерия около връзката на двете млади жени.

редактор: Марина Аврамова

Вижте още: Съвременният Барок в картините на РОБЕРТО ФЕРИ