.

Научи се да различаваш кога ти противоречат от невежество и кога – от лукавство. Това не винаги е настойчиво желание за свада, а може да е премислена хитрост. Пази се, защото в първия случай ще си навлечеш неприятности, а във втория те заплашва опасност. 

Благоприличието е отритнато, доверието не се котира, малцина са хората, които още държат на думата си и колкото повече се стараеш в службата, толкова по-малка признателност получаваш – такъв е днешният свят.

Има цели народи, на които е присъщо вероломството. От едни очаквай само предателство, от други – непостоянство, от трети – измама. Непочтеното поведение на някои хора трябва да ти служи не като пример за подражание, а като предупреждение да бъдеш предпазлив.

Опасността се състои в това, че недостойното поведение на околните може да навреди на твоята собствена чест. Почтеният човек никога не изменя на своята същност под влияние на чуждото поведение.

Хладното одобрение на един уважаван човек е по-ценно от възторзите на тълпата, които траят от ден до пладне. Мъдрите хора говорят с езика на разума и тяхната похвала носи неизмеримо удовлетворение.

Мнозина имат за цел в живота единствено да напълнят търбуха си, макар и само с огризки от нечия бедняшка трапеза. Дори господстващите класи се нуждаят от хората на перото и се боят от тяхното слово повече, отколкото грозната жена от четката на художник.

В присъствието на човека славата му сякаш избледнява, отсъствието пък може да я увеличи. За отсъстващи личности често се сипят суперлативи и те са представяни като лъвове, а щом се появят присмиват им се като на жалки шутове.

Видени отблизо, достойнствата губят своя блясък, защото окото забелязва външната обвивка, а душевната сърцевина остава невидима.

Въображението е по-бързо от зрението и очарованието, което обикновено прониква в съзнанието ни чрез слуха, ни напуска посредством очите. Който на върха на славата си се крие от очите на хората, запазва добрата си репутация. Дори птицата феникс предвидливо се оттегля, за да подготви новата си бляскава поява и с временното си отсъствие печели още повече възхищение и обожание.

Находчивостта е талант, а правилният избор – белег на благоразумие. Изобретателността е рядък дар.

Мнозина търсят правилния път, но малцина са способни да го открият и те не само са по-съвършени от повечето хора, но и изпреварват времето си. Духът на откривателството предизвиква възхищение, а когато води до успех, носи двойно по-голяма слава. Новото в начина на мислене е опасно, понеже ни изправя пред парадокси, но в творенията на таланта, заслужава одобрение. И в двата случая, ако резултатът е успешен, новаторството е достойно за възхищение.

Ако искаш другите да те уважават, уважавай самия себе си. Бъди сдържан, а не склонен към излишна показност. Така ще бъдеш желан и добре приет навсякъде. Не ходи там, където си неканен и си отивай, преди да те подсетят да го сториш.

Ако предприемеш нещо на своя глава и се провалиш, ще понесеш целия срам, успееш ли – не очаквай благодарности. Натрапникът заслужава всеобщо презрение – както той се намесва във всичко без срам, така и него игнорират без притеснение.

Научи се да разпознаваш онези, които затъват в блатото, и си давай сметка, че, ако откликнеш на отчаяния им зов, ще те повлекат със себе си. Те търсят някого да им помогне в бедата, за да споделят с него товара на нещастието. И често именно хората, които са ги отбягвали в периоди на успех и благоденствие, в труден момент им подават ръка.

Бъди изключително предпазлив, когато се хвърляш да спасяваш давещия се, за да не изложиш на опасност самия себе си.

Някои хора са родени да бъдат по-щастливи от другите. Те са призвани да вършат добрини, а останалите – да се ползват от тях.

Свободата е по-ценна от всички дарове, заради които би могъл да се изкушиш и да я изгубиш. По-добре е много хора да са зависими от теб, отколкото ти да зависиш от един дори.

Единственото предимство на властта е, че ти дава възможност да вършиш повече добрини. Преди всичко, не гледай на поетата отговорност като на благоволение, което ти е било засвидетелствано. Обикновено това е хитър капан, който ще те постави в зависимост.

Който не владее себе си, действа против своите интереси. Страстите помрачават разума. По-добре потърси благоразумния съвет на безпристрастен свидетел.

Страничният наблюдател е винаги по-обективен от участниците в играта, защото не се горещи. Когато почувстваш, че губиш контрол над себе си, благоразумно отстъпи. Кипне ли кръвта ти, всяко твое действие ще е безумно и жестоко и за броени минути можеш да направиш нещо, за което ще съжаляваш цял живот и за което всички ще те осъждат.

Всичко у човека – и мислите, и постъпките трябва да е съобразено с момента и с конкретните обстоятелства. Стремежите ни трябва да съответстват на условията и възможностите, защото времето не чака и всичко следва своя ход.

Не подчинявай живота си на строго определени правила, освен на тези, които засягат основните човешки добродетели. Не поставяй желанията и чувствата си в ненужни рамки, защото утре може да ти се наложи да пиеш от извора, който днес отминаваш с презрение.

Балтазар Грасиан и Моралес, испански писател, философ и литературен теоретик е роден през 1601 г. в Белмонте, североизточна Испания.

Шедьовърът „Изкуството на житейската мъдрост” , излиза през 1647 г. под заглавие „Джобен оракул или изкуството на благоразумието“.

Сборникът от триста проверени от времето максими не е загубил и до днес привлекателност като практически наръчник за преуспяване в живота и лично усъвършенстване.

Сентенциите на Грасиан учат как да постигаме истината, как да мислим и действаме, за да си пробием път в обществото и да утвърдим себе си, следвайки пътя на благоразумието и мъдростта.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Преди да си пресушил чашата, отдръпни я от устата си – БАЛТАЗАР ГРАСИАН