.

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент и италиански социалдемократ, почина през нощта в Италия на 65-годишна възраст, съобщи негов говорител.

„Президентът на Европейския парламент Давид Сасоли почина в 1.15 часа сутринта на 11 януари в CRO в Авиано (PN), Италия, където беше хоспитализиран. Датата и мястото на погребението ще бъдат съобщени в следващите няколко часа“, публикува Роберто Куйо в Twitter.

Говорителят обяви в понеделник следобед, че Сасоли е в болница от 26 декември „след сериозно усложнение поради дисфункция на имунната система“ и че всички официални дейности са отменени.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в Туитър, че е „дълбоко натъжена от ужасната загуба на велик европеец и горд италианец“. Тя описа Сасоли като „състрадателен журналист, изключителен председател на Европейския парламент и преди всичко скъп приятел“.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел нарече Сасоли „искрен и страстен европеец. Вече ни липсват неговата човешка топлина, неговата щедрост, неговата дружелюбност и неговата усмивка“.

Ръководителят на Демократическата партия (PD) на Сасоли Енрико Лета го нарече „някой с изключителна щедрост, страстен европеец“ и човек с „визия и принципи, теоретични и практически“.

Давид Сасоли от месеци се бореше с лошо здраве. Той беше поразен от тежък случай на пневмония през септември по време на пленарна сесия на парламента и се наложи да бъде хоспитализиран. На 26 декември отново се наложи да бъде хоспитализиран поради диcфункция на имyнната cиcтема.

Мир на праха му!