.

Бившият учител по английски език Джак Ма открива Alibaba през 1999-а. Днес тя е най-голямата компания за електронна търговия и цифрови плащания в света, а състоянието на Ма се оценява на почти 40 млрд. долара, което го прави най-богатия човек в родината му.

За 19 години той успя да постигне практически невъзможното и да се превърне в едно от най-разпознаваемите лица на китайския капитализъм.

Неотдавна Ма обяви плановете си да отстъпи управлението на Alibaba на сегашния й генерален директор Даниел Чжан, за да оглави борда на директорите, който ще напусне окончателно през 2020-а.

Днес всичко е сложно, утре ще бъде още по-сложно, а след това всичко ще бъде прекрасно. Но повечето от нас ще умрат утре вечер.

Не съм получавал заплата почти 12 години. Затова не знам как се харчат пари. Когато ми трябва нещо, най-често давам пари на някого и го моля да ми го купи. Погледнете, нямам дори часовник, нито пръстени. Не нося часовник от 30 години, сега просто не разбирам за какво ми е необходим такъв, защото винаги мога да разбера колко е часа от смартфона си.

Попитайте човек, който не е успял, защо се е случило така. Ако той започне да вини за това някой друг, значи няма шансове. Така говорят неудачниците. Онези, които имат шансове, говорят по друг начин. Те признават къде са сгрешили и какво не са направили. Аз съм се учил от хора, които правят грешки, но не обвиняват другите, а се учат от тях. И аз съм научил много от собствените си грешки. Това е мой житейски принцип. Когато нещо не се получава, казвам: „Просто не се получи.“ Обратното – ако успея в нещо, си казвам: „Не очаквах, че мога да го направя.“ Струва ми се, че тъкмо това ме е направило голям оптимист.

Не се притеснявайте за бъдещето и не се страхувайте от технологиите. Според мен бъдещето ще даде възможност на всеки, особено на младите хора. Няма какво да губим. Същото си казах преди 18 години, когато нямахме нито пари, нито технологии. Тогава вярвахме, че след 10-20 години електронната търговия ще стане голяма и важна част от икономиката, така че ако започнем отсега да се занимаваме с нея, имаме шанс. По онова време много умни и опитни хора и компании се отнасяха с недоверие към електронната търговия, но ние вярвахме, че ще успеем.

Служителят трябва да е по-умен от шефа си. Вашият служител трябва да има по-добри умения от вас. Ако знае по-малко, значи не сте наели правилния човек.

Винаги си казвам, че сме родени не да работим, а да се наслаждаваме на живота. Ние сме тук, за да направим света по-добро място един за друг. Ако прекарвате целия си живот в работа, тогава, разбира се, ще съжалявате. Ако основната ви цел са парите, е необходимо да промените мисленето си.

Ако вървите в правилната посока, парите ще ви намерят. На онези, които казват: „Ако имах пари, щях да го направя“, винаги отговарям: „Вие никога няма да имате пари. Ако наистина искате да направите нещо, правете го без пари. Ако получите резултати, парите ще дойдат при вас.“

След 30 години мениджърът на годината върху корицата на Time може да се окаже робот. Той помни по-добре и мисли по-бързо, освен това не се кара с конкурентите си.

Ако Джак Ма може да е преуспее, тогава 80 на сто от хората могат да постигнат същия успех. Нямам финансово образование, богат баща или протекции от високопоставени чиновници.

С един приятел гледахме в дома му филма „Форест Гъмп“. Казах му: „Трябва да се поучим от този човек!“. Вярвайте в това, което правите и обичате. Бъдете искрени – независимо дали това се харесва на другите, или не.

Ако не започнем да се движим бързо, ще имаме проблеми. Ако видим, че нещо се задава, трябва да се подготвим отсега. Трябва да ремонтираме покрива, докато още функционира.

Мисля, че през следващите 30 години хората ще работят само 4 часа дневно и може би 4 дни в седмицата. Дядо ми работеше по 16 часа на ден във фермата и мислеше, че е много зает. Сега работим по 8 часа, пет дни в седмицата и мислим, че сме много заети.

Надявам се, че след 15 години хората ще забравят за електронната търговия, защото ще мислят за нея като за електричеството. Вече никой не мисли, че то е висока технология.

Първата промишлена революция доведе до Първата световна война, втората доведе до Втората, сега сме в средата на третата, какво ще се случи? Надявам се, че това ще бъде война срещу бедността и болестите.