Много често не виждаме малките знаци, не чуваме вътрешния си глас, който ни нашепва, че нещо трябва да се промени и ситуацията, в която сме не е удовлетворяваща за нас.

Не „виждаме”, че нещо около нас вече се е променило. И чакаме, защото промяната ни плаши с нейната раздрусваща неизвестност.

Всички ние малко или много се плашим от промените. Казваме, че искаме да се променим, но често се променяме наполовина, т.е. не съвсем. Скоро всичко тръгва по старому. Нещо като с диетите. От утре съм на диета. А дали?

Очевидно е, че предпочитаме рутината и стабилността, защото така ни е удобно. Много често дискомфортната ситуация ни е по-удобна от очакването за щастие в бъдеще време.

Как повечето хора възприемат промяната?

Като заплаха за сигурността
Нещо вече не е такова, каквото е било
Всичко се разпада и после край/няма нищо
Сблъсък с непознатото (И сега какво следва??)
Раздяла със старото (Независимо дали навик или нещо ценно за нас)
Отключване на наша дълбоко заключена несигурност

Да, промяната разлюлява нашата представа за нещата такива, каквито са и ни предизвиква да преразгледаме представите си, вярванията си и мисловните ни схеми, които влизат в категория „удобство“.

Страх или ентусиазъм?

Мислите за бъдещето по един естествен начин активират всички възможни и невъзможни тревожности и страхове у нас.

Точно както мислите за миналото активират цялото възможно /само/съжаление, вина, срам и прочие. Какво можем да направим в миналото? Нека си признаем – нищо. А за бъдещето?

Е, можем да се изпълним със страхове и опасения. Тогава със сигурност ще блокираме цялата си енергия на пътя, а великата промяна в живота ни /която често бленуваме и сънуваме/ ще остане само желание. Едно от многото, които никога не намират своя излаз.

Страховете ни предпазват от опасности, но най-често – от това да поемаме рискове. Когато страхът се свърже с мисълта за промяна, обикновено изскачат мисли като тези, че няма да успеем, че няма да се справим.

Така твърде силно се концентрираме върху това, което не е „достатъчно”, например „не съм достатъчно силен/устойчив, способен/уверен или върху това, че ще бъдат порицани ако се провалят от семейството, приятелите, обществото. Ами ако се провалим? Ах, тази мисъл…

Механика на УМА и ЕМОЦИИТЕ по време на промяна

По пътя към промяната вибрациите нашите мисли играят огромна роля. Всяка мисъл съдържа енергия, която създава положителна или отрицателна действителност, не само за нас, но и за света, в който живеем.

Например, всеки път, когато някой се събужда и започва да работи за повишаване на собствената си вибрация, енергията на настоящата действителност също се трансформира в положителна, именно заради мислите.

С тази цел ви предлагам да помислите върху следните твърдения и да прецените дали нещо в собствената ви механика на ума ви пречи да приемете промяната в живота си.

-Това, което Е, това, което наблюдавам и това, което възприемам са три наистина различни неща;

– Действителността е статична, нашите преживявания за нея се променят;

– Нашият опит и вярвания определят мислите ни, а оттам и емоциите ни;

– Вътрешният диалог създава външната ни реалност;

– Когато започнем да навигираме мислите си всъщност ние избираме емоциите си;

– Когато разпознаваме емоциите си започваме да ги управляваме (емоционална интелигентност);

– Когато назоваваме/изразяваме емоциите те вече нямат власт над нас.

Предлагам ви няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с промените в живота си! Не можем да спрем промяната, но можем да изберем как да реагираме, когато тя се появи в живота ни, нали?

Е, първо разпознайте, че сте в процес на промяна

Това е противодействие на т.н. „заравяне на главата в пясъка” и изчакване „нещата да се оправят и подредят от само себе си”.

Отричането не прави така, че проблемът да изчезне. Затова осъзнайте, че преминавате през нещо като плаващи пясъци и бъдете добри със себе си.

Изправете се пред страха от промяна

Приемете, че е напълно в реда на нещата да нямате голямо желание да се променяте. С всички ни е така!

Всяка промяна е свързана със стрес, така че научете нови начини да релаксирате. Разходки на открито, йога, слушане на хубава музика. Изберете любимо занимание и си кажете, че всичко ще бъде наред. И ще бъде!

Говорете за трудностите си

Едно от нещата, които наистина помагат да се справим по-лесно с промените в живота ни е да се свържем с близките си хора и да споделим притесненията си с тях.

Не е нужно да се опитваме да изглеждаме „перфектни” в очите на приятелите си. Споделянето и откритостта са лепилото, което поддържа добрите отношения.

Доверете се на интуицията си

Много често не виждаме малките знаци и не чуваме вътрешния си глас, който ни нашепва, че нещо трябва да се промени или че ситуацията, в която сме не е удовлетворяваща за нас.

Както и не „виждаме”, че нещо около нас вече се е променило. Интуицията винаги ни нашепва правилните неща и е добре да се научим да се вслушваме в нейните тихи съвети.

Позволете на правилното решение да дойде

Дали изпитваме нужда да предприемем някаква промяна или да решим дали да се предадем и да приемем нещата такива, каквито са – правилното решение ще се прояви само.

Това не е нещо, за което трябва да се бърза или нещо, което задължително ще се разреши с ума.

Този тип отговори идват при нас в тишина. Те ни показват тихия глас на душата. Смисълът е да бъдем осъзнати и да се предадем на Божествената страна на живота, да останем отворени за напътствия и да се доверим, че животът ще ни покаже най-добрият за нас път напред.

Бъдете благодарни

Изразявайте благодарността си и се доверете на Вселената, че най-доброто тепърва предстои.

Каквото и да се случва в живота ви, промяната е един ъпгрейд, след който ще бъдете много по-осъзнати и уверени в собствените си сили.

Автор: Екатерина Кьосева

източник: eterina.me

Още от Екатерина Кьосева можете да намерите на фб страницата SHREYA