.

Когато прощаваш, ти по никакъв начин не променяш миналото – но можеш да си сигурен, че променяш бъдещето.

Когато сме погрешно обидени, наранени или унизени, болката е естествена реакция. Човек е затрупан с цяла гама от чувства: гняв, понякога омраза или желание да си отмъсти.

Подобни емоции изобщо не означават, че сте зъл и отмъстителен човек. Това е само доказателство, че всички сме просто хора и нищо човешко не ни е чуждо.

Но негодуванието ни носи само вътрешни мъки и причинява още по-голяма болка. И ако искаме да спрем това, може да го направим по най-естествения начин – да простим.

Тоест да вземем съзнателно решение да се отнасяме добре към този, който ни е причинил злото.

Това е доста трудно решение и самият процес не се случва за един ден. Освен това ще е необходимо да простите не само на нарушителя, но и на себе си, че сте си позволили да направите това, да не се защитите дори.

Прошката към другите и към себе си показва, че умът ви е достатъчно мощен и гъвкав, защото е готов да приеме болка и да се поучи от нея.

Това означава, че когато някой разруши спокойствието ви и разбие душата ви на малки парчета, вие не му го връщате, а решавате да се лекувате и да продължите напред.

Готови сте да се сблъскате със своя страх и болка. Готови сте да ги приемете като морска вълна, която ви събаря. И всичко това – за да живеете в мир със себе си.

Когато човек, на на когото вярвате повече от всичко друго и обичате с цялото си сърце, ви нарани и оставя кървящи рани в душата ви, трябва да научите урока от ситуацията.

Не плачете и не се оставяйте на страданието, представяйки се за жертва, а превърнете тази агония на отношенията в ценен житейски урок.

Всички се страхуваме от предателството, но ако това се случи, намерете силата в себе си да вдигнете глава високо и да изправите рамене.

Вашата задача е да продължите напред, да живеете смело живота си.

Преминаването след предателство определено не е лесна задача. Всички знаем какво е. Всички ние преживяваме това повече от веднъж в живота си. Всички изпитваме болка и разочарование, когато сме предадени от най-близките си.

Не е тайна, че спомените за подобно нещо никога не се заличават напълно. От време на време пред очите се появяват снимки от миналото, сякаш се е случило вчера.

Факт е, че раните от предателството сами по себе си никога не изчезват. Ето защо трябва да се научите да прощавате, дори ако болката е непоносима и буквално разбива сърцето ви.

Никой не спори: няма да е лесно и вашето его ще се противопостави с всички сили.

Но това е единственият начин да се отървете от болката и да продължите да живеете. Това е единственият начин да откриете вашето собствено щастие.

източник: iwoman.bg