.

Влияят ли храните на поведението ни? Едни и същи храни еднакво ли са предпочитани от различните хора? Как се отразяват на тонуса и настроението ни различните ястия?

И най-важното – можем ли посредством правилен подбор на това, което консумираме, да постигнем повече удоволствие, без да се отрази неприятно на фигурата ни?

Преди да дам отговор на тези въпроси, смятам за уместно да поясня с какво се свързват различните планети в хороскопа. Добре е да се отчита реалността, че хората са твърде различни според структурата си. Или, казано по друг начин, хората се раждат с определени нагласи и предразположения.

Това обаче не означава директно, че някои са склонни да напълняват, а други не. Мисля, че по-точно е да се смята, че някои хора си доставят удоволствия по-лесно и за тях сякаш ролята на храната е по-малка, а други по една или друга причина не изпитват достатъчно приятни емоции и компенсират с храната.

Нека да не забравяме, че човекът си осигурява хормоните на щастието основно чрез храната.

Слабото тегло често показва по-високо ниво на автоагресия и затова е подходящо да се потърси начин за разтоварване на съпровождащото я чувство за вина.

Слънцето в хороскопа и храните

В зависимост от зодията, а още по-точно – от разположението на Слънцето в хороскопа, може да се направи извод как конкретният човек разпределя енергията си.

Слънцето е като микропроцесор, който направлява в различни посоки наличните ресурси. Слънцето не пести енергия, защото символното му значение е да блести и да раздава.

Не се сърдете на вашата зодия, ако трупате тлъстинки, но ако сте твърде слаби, е време да се замислите как да пестите енергията си и да потиснете малко Слънцето в хороскопа си.

Овен

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце ще е основният ви помощник да свалите ненужните килограми.

Това, че трупате върху себе си, е по-скоро резултат от липсата ви на изяви. Обичате да командвате и да сте лидери и ако по някакви причини това не се получи, едва ли ще изпитвате нужното удоволствие от живота.

Истината е, че спортът ще ви се отрази добре, но само отчасти. Най-добре е да откриете своята зона, в която да приложите своя лидерски потенциал.

При вас вероятно става дума за нехармонично изразяване на агресията и сигурно изпитвате голямо чувство на вина. Което, за да заглушите, а с него и лидерския си потенциал, покривате с излишна маса.

Рецептата: Лютите чушки, черният пипер и всички пикантни храни ще активират вашата агресия. Ще я насочат навън и ще ви направят по-малко въздържани. Това ще ви противопостави на другите, но и ще задейства необходимостта да се докажете.

Тогава вашето Слънце ще ви стане партньор и ще потърси енергия от излишно натрупаното, за да отговори на желанието ви да блестите като лидери.

Може да си помогнете още повече, като намалите тревожността, идваща от несьзнаваната ви вина. Избирайте вегетарианско меню, за да не се възприемате като хищници. Не забравяйте, че Овенът се храни с трева, а не с месо.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, вашето Слънце няма да ви помогне, даже ще се наложи да го потиснете малко, за да качите някое друго килце.

Най-вероятно при вас става дума за прекалено силно желание да контролирате и да огрявате навсякъде.

Рецептата: Най-важно е да се храните повече, и то не заради калориите, а защото след хранене организмът е предразположен към леност и сън.

Онези храни, които изискват повече енергия за преработка, са подходящи за вас. Такива са месото, фасулът, мазнините и сирената.

За вас е добре да разнообразите менюто си с малко алкохол, който ще ограничи стремежа ви за контрол.

Изобщо намерете повече работа за вашето Слънце в тялото си, за да може то да изгражда, а не да изразходва.

Телец

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце ще е истински Помощник. За да го активирате, му позволете да насочи енергията си към печеленето на пари или към правенето на повече секс.

Ако не си доставяте положителни преживявания по този начин, то лакомията ви ще се засилва и резултатите ще личат на кантара.

При вас най-вероятно става въпрос за съмнения в собствената си привлекателност и сексапил или в несъзнателното ви нежелание да печелите пари.

Рецептата: Добре е да се насочите към разделното хранене и така да си осигурите два различни периода във вашето всекидневие. Не е задължително да броите калориите, а само да формирате цикличност.

Така Слънцето ви ще се хармонизира и ще разпредели енергията ви в две посоки – към печелене на пари и към сексуалните удоволствия. Оптимално е през деня да се храните с въглехидрати, а вечер с протеинови храни.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, вашето Слънце трябва да се потисне. Очевидно в този случай сте презадоволени от нещата, които са ценни за вас — секс и пари, и си струва да се лишите от една част.

Помислете дали не сте станали прекалено големи скъперници и обмислете възможностите за благотворителност. Това ще ви помогне да накарате вашето Слънце да работи в подходяща посока, а именно да натрупате малко повече маса.

Рецептата: Разширете менюто си, като добавите повече шоколад и плодове. Колкото са по-сладки, толкова по- добре. Гроздето, черешите, фурмите и бананите са идеални за вас.

Близнаци

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце ще ви помогне да разградите излишното. В този случай вероятно става въпрос за някаква самота.

Липсата на удоволствия от общуването и говоренето са заместени с храната, която се е превърнала в основен източник за набавяне на хормоните на щастието.

Не се оставяйте без жизненоважните за вас контакти и ако трябва, се запишете на някой образователен курс. Накарайте вашето Слънце да извлече енергия от запасите ви и да я пренасочи за решаването на различни задачи.

Рецептата: Включете в менюто си повече витамин С, който можете да си набавите от цитрусовите плодове, шипките и касиса. Заложете на въглехидратите в пълнозърнестия хляб, който ще ви засища, но бързо ще се разгражда.

Не е фатално, ако вместо обяд, изядете един шоколад. Главното е да не преяждате, за да имате желание да общувате и да участвате активно в разговорите.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, е необходимо да потиснете вашето Сльнце. При вас най-вероятно става въпрос за твърде високо ниво на вербална агресия и си струва да нападате по-малко.

Не забравяйте, че във вицовете и шегите често е налице прикрит начин да нараниш някого. За да ви помогне вашето Слънце, го насочете към изграждане и скулптуриране.

Рецептата: Ограничете въглехидратите, добавете в менюто си повече риба. Млякото е идеална храна за вас и ако искате да качите повече, заменете захарта с мед.

Бирената мая ще ви осигури много бързо промяна в метаболизма и лесно ще измените теглото си.

Рак

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце може да ви помогне да отстраните излишните килограми. Най-вероятно при вас става въпрос за липса на сигурност.

Може да сте твърде загрижени за утрешния ден и поради това да нямате желание да се грижите за другите. Ето защо е уместно да осигурите поле за изява на вашето Слънце.

Може да се погрижите за текущите проблеми на децата си, да подредите жилището си така, както винаги сте мечтали, и най-важното, да не се лишавате от комфорт в момента.

Няма какво толкова да мислите за бъдещето, когато ще трябва да мислите за бръчки и проблеми, които сега не са актуални.

Рецептата: Спрете да се запасявате и да се храните като за последно. Опитайте се да си формирате изтънчен вкус и не правете компромиси, като се храните с неща, които не са приготвени перфектно.

По-добре една шоколадова торта, приготвена от майстор, отколкото каквото и да е, приготвено от дилетант. Намалете в менюто си подправките и всичко, което пречи да се долавят различните нюанси на храните.

Белите меса и плодовете са по-подходящи от полуфабрикатите и готовите десерти. Няма защо да обърквате вкуса на чая и кафето със захар или сметана.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, вашето Слънце трябва да се потисне. При вас най-вероятно става въпрос за липса на желание да се забавлявате сега и твърде много сте привързани към миналото.

Няма защо да страдате по това, което вече е било, тъй като машина на времето още няма. Нежеланието ви да се изявите сега и носталгията поемат цялата ви енергия.

Всичко, което е нужно да направите, е да пренасочите енергията си към бъдещето и да си осигурите нужните запаси.

Рецептата: Завишете количеството на млякото и млечните продукти в менюто си. По-тлъстите меса, беконът и сушените деликатеси ще ангажират вниманието на Слънцето ви и лесно можете да измените теглото си.

Не забравяйте, че няма нищо вредно в маслото и сметаната и са много по-подходящи, отколкото маргаринът. Не вкусвайте салата без зехтин, който, както всяка мазнина, извлича всички полезни съставки от зеленчуците.

Лъв

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, накарайте вашето Слънце да свети, където трябва. При вас най-вероятно става въпрос за дефицит в емоционалната сфера и затова компенсирате удоволствията с голям апетит.

Имате нужда да сте в центъра на вниманието и да изглеждате важно. Ако това не се получи, ще натрупвате достатъчно, за да респектирате околните, ако не с друго, то поне с килограмите си.

Няма как да не притежавате талант или да не умеете да печелите чуждите симпатии. Ето защо, трябва да накарате вашето Слънце да насочи енергията ви в тази посока.

Рецептата: Ограничете от менюто си храната, която не смятате за “царска“. Няма защо да консумирате храни, които не са подходящи за изящния ви вкус. Те не биха ви свършили работа, освен да ви напомнят за грешките.

Добре е, ако на трапезата ви присъстват пъстърва, сьомга, охладено месо. Добре е да избягвате ориз, хляб, алкохол, с изключение на червено вино. Тестените изделия и смесените ястия са направо противопоказни.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, трябва да потиснете вашето Слънце. При вас най-вероятно става въпрос за несъзнателен упрек към авантюрите ви или към властната ви природа.

Няма защо да се отказвате от тези качества, но можете и да ги заобичате. Това ще стане ако засилите присъщото си благородство и позволите на подчинените си също да грешат понякога.

Рецептата: На вашата трапеза може да присъства всичко без ограничение, но е добре да консумирате по-малко месо и повече яйца. Хайвер, скариди, бульони и супи ще регулират в подходяща посока метаболизма ви.

Не пропускайте да се храните поне три пъти дневно. Количеството не е толкова важно, колкото разнообразието.

Дева

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, накарайте вашето Слънце да заработи. Осигурете си достатъчно книги за четене и работа за вършене. Така лесно ще забравите за яденето.

При вас най-вероятно става въпрос за хипохондрия и страх да не би да останете гладни. Няма защо да си мислите, че храната ще ви направи по-силни или ще ви предпази от заболяване.

Най-лесно ще отстраните ненужните килограми, ако си намерите допълнителна работа, защото за вас тя носи истинското удовлетворение.

Рецептата: Яжте само това, което ви харесва, а не това, което според вас е полезно. Едва ли се занимавате с тежък физически труд, за да имате нужда от много калории, пък и вие умеете да пестите енергията си.

Обогатете менюто си със салати, мляко, ориз и паста. Не прекалявайте с пикантните подправки и избягвайте мазнините на трапезата си.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, трябва да потиснете вашето Слънце. Няма нужда да работите толкова много. Увеличете продължителността на съня си и добавете повече протеини в менюто си.

Рецептата: Месото е препоръчително за вас, добре е да редуцирате въглехидратите. Оптимално е да избягвате прекалената термична обработка.

Киселото мляко и доматите са много важен катализатор за промяна на теглото ви, така че е добре да ги консумирате редовно.

Везни

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, накарайте вашето Слънце да работи пълноценно. При вас най-вероятно става въпрос за липса на партньори, бизнес или достатъчно красиви и ценни вещи.

Ако не може да си ги осигурите, ще започнете да си набавяте удоволствие чрез храната и това непременно и се отрази на фигурата ви.

Това, което е необходимо да направите, е да се доверите на партньорите си и да ги последвате, да рискувате и да се насочите към бизнес и печалба, или пък да се изявите в областта на изкуството и правото.

Рецептата: Приложете естетическите си представи в кухнята, не гответе, а творете. Така ще се окаже, че хапвате по-малко, защото докато създавате красота, апетитът ви намалява.

Не се лишавайте от нищо, напротив, стремете се към разнообразие. Не залагайте на отделния вкус, а на хармонията, която се постига от смесването на различни вкусове.

Комбинирайте изпечени меса със свежи салати, прясна паста с леки сосове. Не се лишавайте от десертите. Просто ограничавайте количеството калории.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, трябва да потиснете вашето Слънце. Най-вероятно при вас става въпрос за угризения към партньорите ви.

Лесно може да коригирате това, като започнете да налагате вашите разбирания, без да се страхувате, че ще загубите сигурността, която ви дават партньорите. Добре е да ги научите да ви ценят заради качествата ви, а не заради подчинението ви.

Рецептата: Увеличете приема на сладкиши и десерти. Не се ограничавайте, но и не губете енергията си да убеждавате другите, че вашите представи за естетика са най-важни.

Пилешкото месо, телешкото и картофите са оптималната храна. Лесно ще натрупате маса, като повишите количеството, а за да засилите апетита си, е достатъчно да намалите суетата.

Скорпион

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, накарайте вашето Слънце да ви помогне. При вас най-вероятно става въпрос за липса на власт и поради това този дефицит компенсирате с удоволствието от храната.

За вас е добре, макар и прикрито, да постигнете властта, която ще ви донесе пълноценно удоволствие. Няма защо да се страхувате да рискувате и да спекулирате, защото това ще ви прави наистина доволни.

Рецептата: Обогатете менюто си с ароматни храни за сметка на калоричните. Не подценявайте подправките, те могат да компенсират количеството.

Ароматни сирена, пипер, лук, леща и аспержи са много удачни за вас. Скариди, миди и морски деликатеси ще ви доставят достатъчно удоволствие, без да качвате теглото си.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, трябва да потиснете вашето Слънце. При вас вероятно става въпрос за подсъзнателни страхове от провали. Това е основната причина да изчерпвате енергията си неправилно.

Можете да намерите спокойствие в окултизма, психологията или екстремните спортове. Опитайте се да осъзнаете страховете си, за да си върнете спокойствието.

Рецептата: Може да обогатите менюто си с хранителни добавки, гъби и пчелно млечице. За вас е идеално да консумирате женшен, патладжани, бамя и всички видове меса.

Въздържайте се от подправки, за да повишите количеството на храната, която консумирате. Грозде, ябълки, сливи и ягоди са оптимални за вас.

Стрелец

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце ще ви е основен помощник. Вие си доставяте удоволствие, когато пътувате и опознавате нови хоризонти. При вас най-вероятно става въпрос за липса на размах и контакти.

Прекалената монотонност е причината да компенсирате с храната и това води до напълняване.

Рецептата: Екзотичните продукти са много подходящи за вас. Авокадо, папая, тофу, соя и ниско калорично бяло месо е оптимално за менюто ви.

Десертите са противопоказни, а мазнините дори опасни.

Склонността ви да натрупвате килограми е толкова по-голяма, колкото по-малко се движите. За вас фитнесът ще е от голяма полза.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, е необходимо да ограничите вашето Слънце. Добре е да си изградите режим, да променяте нещата по-малко и да почивате повече.

При вас най-вероятно става въпрос за склонност да пресилвате, поради липса на увереност в собствената значимост. Лес-но може да коригирате това с философия и религия.

Рецептата: Засилете присъствието на супи, бульони, течности и вода в храната си. Не се ограничавайте с въглехидратите.

Баници, паста, торти и телешко лесно ще ви помогнат да качите необходимите килограми. Най-подходящи от плодовете са пъпеши, малини, круши и праскови.

Козирог

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, накарайте вашето Слънце да ви помага. При вас най-вероятно става дума за невъзможност да се изявите като учител и нежелание да се поеме отговорност за другите.

При това положение не си доставяте необходимото удоволствие и компенсирате с храната. В случая е необходимо да рискувате и да застанете начело, дори да смятате че няма да се справите и дори да не искате да ръководите.

Рецептата: Осигурете в менюто си повече вегетарианска храна. Спанак, пипер, картофи, тиквички и всички зелени салати са идеални за вас.

Най-добре е да замените месото със сирене. Не се отказвайте от храните, които съдържат калций. Зелето и морковите е добре да присъстват редовно на масата, а фасулът и лещата ще задоволят нуждите ви от протеини.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, трябва да потиснете вашето Слънце. При вас най-вероятно става въпрос за твърде много власт и чувство за вина поради злоупотреба.

Няма нужда да се линчувате толкова много, а само да разширите кръга от приятели, за да се убедите, че и при дру-гите е така.

Рецептата: Не е необходимо да се отказвате от месото, нито да се подлагате на аскетизъм. Няма ограничение за вашето меню, тъй като и без друго сами сте склонни да се ограничавате твърде много.

Храните, които биха повишили апетита ви, са гъши дроб, пастети, домати и всички лютикови култури. Ябълките са оптимални за трапезата ви.

Солените храни в малки количества стимулират апетита. Туршиите и царевицата ще ви осигурят необходимото разнообразие.

Водолей

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце е основният Ви помощник. При вас най-вероятно става въпрос за скука и липса на динамика и новаторство.

Необходимо е да потърсите начини да измените всекидневието си. Спокойните неща и липсата на предизвикателства не са за вас.

Добре е да блестите със своята оригиналност, необичайност или гениалност, за да се чувствате удовлетворени, в противен случай ще компенсирате с храната.

Рецептата: Ограничете месото, увеличете морските продукти и най-важното – не се хранете еднообразно. Ориз, зеле, пиле, сирене и домати са оптимални за вас.

Колкото по-рядко повтаряте блюдата, толкова по-голям ефект ще има вашата диета. Зелен чай и минерална вода са ви напълно достатъчни за пиене.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, вашето Слънце трябва да се потисне. Това означава, че сте попаднали в твърде динамична и даже екстремна среда или пък разделите и честата смяна на обкръжението са ви дошли в повече.

Време е да се установите и да се концентрирате само в една дейност.

Рецептата: Заложете на традиционните ястия. Не търсете разнообразието, а постигнете удоволствие, като сравнявате еднакви ястия, приготвени по различен начин.

Позволете си повече печени меса и пикантни сосове. Увеличете количеството на млечни продукти и дори алкохола. Не се отказвайте от кафето, натуралните сокове и свежите плодове.

Риби

Ако сте по-пълни, отколкото желаете, вашето Слънце ще ви е помощник. При вас най-вероятно става въпрос за твърде висока рационалност и прагматичност.

Нежеланието ви да се оставите по течението и стремежа да управлявате нещата е в основата да ви липсват удоволствие и вяра.

Необходимо е да се оставите поне за малко в ръцете на съдбата, за да се убедите, че и другите могат да ви обичат и да ви ценят.

Рецептата: Добре е морските продукти да доминират в менюто ви. Водораслите, зелето и салатите са оптимални за вас.

Отстранете хляба от менюто си и добавете тофу. Няма да загубите, ако пиете по чаша вино по време на хранене.

Ако сте по-слаби, отколкото желаете, е добре да потиснете вашето Слънце. При вас вероятно става въпрос за твърде силно желание да бягате от реалността и да сте жертва на вашите илюзии.

Няма защо да се упреквате, че не сте съвършени или не сте като другите. Нито пък да изпитвате вина, че сте жертва на случайни обстоятелства.

Най- добре е да потърсите конкретна област, в която да изявите усещаната от вас хармония и дори да я покажете на другите.

Рецептата: Отстранете всякакъв алкохол и опиати от масата си. Дори ограничете кафето и чая.

Необходимо е разнообразието на месо и плодове. Няма защо да се ограничавате от сладкишите или от сметаната.

За вас е подходящо да консумирате сушени меса, колбаси и пастети. Картофите и целината са идеални за набавяне на важни за вас елементи.

автор: Иван Станчев