.

Характер тънък, неуловим, но разумът е все на първо място

Въздушен знак, подвластен на Венера – планетата на удоволствието да се живее, на нежността, на любовта и очарованието

Везни са точката на равновесието между деня и нощта. Символът на знака изобразява изгряващото и след това залязващото зад хоризонта слънце.

Венера – източник на любовта, на красотата, на справедливостта и на истината – дава на този знак равновесие, мярка, хармония и справедливост.

Родените под този знак са елегантни и красиви: техните хармонични качества ръководят живота им и придават истинско благородство на всяко тяхно действие.

Дори когато са потиснати от мъка или опиянени от радост, те успяват да намерят вътрешно равновесие, което се изразява и външно във физическо равновесие.

Цялата личност на родените под знака на Везните се върти около неговия характер. Всъщност, този характер е силата му, отличителният белег на личността му и то дотам, че и за мъже, и за жени Везни може да се каже: това е един характер.

Роденият под Везни налага около себе си отпечатъка на една особена атмосфера. Трудно е около него да изникнат дълготрайни и буйни търкания.

Това не означава, че той се бои от борбата, но поради духовната издигнатост, той използва цялата си енергия, за да избегне такива сблъсъци.

Обича спокойствието около себе си има вродено чувство за справедливост. Обаче, изправен пред неблагоприятни ситуации, той умее да приема битката и отвръща бързо на удара. Тогава взема решения и се придържа към тях с несъкрушима упоритост.

Чувството му за справедливост е твърде живо и ако търси компромис, то е само, за да избегне насилието.

Вътрешната му праволинейност не винаги е в съгласие с това решение, но щеше да бъде още по-малко, ако се касаеше за открита борба.

Още една характерна черта: Везните не търсят никога компромис, без да са си съставили мнение; те държат сметка за начина на мислене на другите и се прекланят пред безспорните резултати.

Те отлагат често за другия ден онова, което не е спешно, избягват да отговарят на писма, които не са много приятни или могат да създадат усложнения, мислейки, че времето урежда нещата.

По-малко еволюираният тип е способен понякога да излъже, за да избегне усложненията или неприятните оскърбления.

Ако истината може да причини мъка или оскърби някого, те ще потърсят начин да огладят най-грапавите й ъгли, представяйки я с известна дипломатичност; ако, напротив, тя е приятна, ще я кажат с въодушевление, споделяйки радостта с онези, които я научават.

Те се придъжрат към схващането, че една лоша новина, поднесена с тактичност, е винаги по-приемлива и по-поносима. Те са, впрочем, чудесни медиатори, защото винаги намират бързо точния и подходящ начин да помирят две несъгласни една с друга страни.

Макар и да не са покорни по природа, те правят впечатление на такива, защото са достатъчно издигнати духовно, за да не се обиждат лесно и да приемат получено оскърбление, давайки си вид, че не са засегнати, защото мразят да се забъркват в неприятни истории.

Това именно са тайните на родения под знака Везни. Той знае как да постига равновесие и да живее само с нещата, съдържащи в себе си равновесие, а ако му се наложи да живее в нехармонична среда, става раздразнителен и не може да приеме насила такова нетърпимо положение.

Ако му се наложи да понася дълго провокации и обиди, се приспособява философски, защото знае, че времето в края на краищата винаги изкарва истината наяве.

Везните са един голям знак на женския чар – само си помислете за София Лорен и Бриджит Бардо. Не е ли това Женствеността в чисто състояние?!

Влиянието на Венера придава на жената Везни необиновен чар и често тя е божествено красива, има един загадъчен начин на държане. Ако мъжът Везни е характер, жената Везни е самата женственост. Тя има свой стил на живот, свой речник също.

В нейния благороден свят са забранени насилието, сблъсъците с личности, които като че ли изцяло са издялани от къс скала.

Избягват компанията на нервни и разтревожени хора. Но тъй като не винаги жената Везни може просто да стане и да си отиде, тя бяга по свой маниер, отдръпвайки се като морето в своя отлив.

Нейното собствено средство е да казва на всички тези хора неразкрасени истини и да съчинява /съвсем/ малки ловки лъжи, за да избегне сблъсъците и нарушеният на хармонията.

После обвита в тези плетени от самата нея мрежи, нашата дама Везни вече сама не знае точно къде се намира.

Но ето стигаме до същественото: тя мобилизира цялата си женственост в служба на своята интелигентност, за да се измъкне от това положение и тогава идват големите й мигове на очарование, това търсене на себе си, това желание да пази другите.

Тогава тя си служи с неподозирани козове, които нюансират с „да” и с „не”, с угризения и с великодушни пориви, които я правят загадъчна и подлудяваща. Тя сама се наслаждава сладострастно на тези протакания и омагьосва.

Жените Везни са взискателни, те обичат да бъдат обслужвани и го постигат винаги, защото и в капризите си влагат един изтънчен такт.

Малко мързеливи? Да, мадам обича да спи до късно, да прекарва цял ден в леглото, да се мръщи на слънцето, проникващо през завесите, да си осигурява цели следобеди на безделие пред огледалото: обича бродериите, панделките, дантелите, обича да се прави красива.

Без любов животът губи всякакъв смисъл за жената Везни. Любовта е единственото занимание. Мечтата на всичките й мигове: да обича, да бъде обичана.

По тази причина, между другото, има малко неомъжени жени Везни. Това не означава, че винаги намират мъжа на своите мечти.

Те нямат чак толкова големи изисквания към мъжа, освен единствено да бъде джентълмен.

Също като мъжете Везни, те изпитват ужас от сцените, от усложненията и първото качество, което ценят у един човек е доброто възпитание. Крайната чувствителност не търпи никакви фалшиви ноти.

Неприятностите карат жената Везни да се цупи, правят я егоистка, разглезено дете. Ето защо тя предпочита да царува до един мъж, който се възхищава от нея и уважава цялата гама на нейните маниери. Този джентълмен трябва да бъде силен, но да крие силата си под елегантност.

Охладняването й към мъжете се дължи по-често на разочарование, причинено от липса на великодушие и възпитание, отколкото на женската й ревност.

В това отношение, напротив, тя умее да се справя, прави се че не забелязва леките кръшкания на съпруга си, при условие, че той не я излага.

Тя обича приятелите си, които посреща с чар и внимание в атмосфера на голяма свобода.

Мъжът Везни – гъвкав, проницателен, господар на себе си, готов на компромиси, той има време за себе си и неговият принцип да не насилва нещата го води във всичко.

Упрекват го, че е нарочно твърде безличен. Това е вярно, той не е добрият другар без проблеми. Но той позволява на всекиго чрез своето образцово умствено поведение да направи усилие към по-доброто. С тези черти на характера си той е далеч от екзалтирания тип.

Той влага в любовта цялата си личност и душевни качества. Отстъпва пред желанието, но това, което има най-голямо значение за него още в този миг е какво представлява тази жена в перспектива и каква стойност може да й даде според неговото схващане за идеална жена.

Ако е женен, той е свързан дълбоко с жена си, без да бъде шампион на верността. Той обича жена му винаги да го изненадва и очарова.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби